A Phoenixhez tartozó Apache Junction nevű városkától 4 mérföldre északkeletre található Goldfield szellemváros története 1892-ben kezdődött, amikor egy gazdag aranybányát fedeztek fel a területen. A város igen gyorsan fejlődött, egy évre rá már saját postahivataluk volt, később pedig 3 szalon, 3 panzió, egy vegyesbolt, egy sörfőzde, egy kovácsműhely, egy mészáros és egy iskola is működött. 5 év alatt 1500-ra nőtt a lakosság száma, de ez után ahogyan fellendült, legalább olyan gyors hanyatlásnak is indult, miután az arany fogyni kezdett. A bányászok elköltöztek, a posta megszűnt és Goldfield szellemvárossá vált.

Néhányan ugyan megpróbálták az állítólag létező elveszett aranybányát megtalálni, mások a meglévö bányákban kutattak új arany után de a város kihalt maradt egészen a huszadik század elejéig, amikor egy George Young nevű férfi érkezett a városba. Young új módszerekkel és eszközökkel próbálta életre kelteni a várost és az aranybányát. 1921-ben új postahivatal nyilt, az új város pedig a Youngsberg nevet kapta. Ez az újjáéledés viszont megint csak 5 évre szólt, ahogyan első alkalommal. Az arany elfogyott, a posta 1926-ban bezárt és a város újra meghalt.

06-goldfield-ghost-town

Goldfield sorsa viszont nyilvánvalóan nem az örök halál volt. 1966-ban Robert F. Schoose talált rá a településre, aki bányász és kincsvadász is volt.Azonnal beleszeretett a környékbe. 1970-ben Mesa-ba költözött és hamarosan övé lett Goldfield. Feleségével közösen rekonstruálták az egykori Goldfield városát, kezdve egy bányász alagúttal és egy bárral 1988-ban. Ez után egy fotós üzlet, a Blue Nugget, egy vegyesbolt, a Mammoth Salon és a Goldfield Museum nyílt meg megidézve az 1880-as évek beli Goldfield város hangulatát az ide látogatók számára.

Ma a western hangulaton kívül egy földalatti bányászalagutat is megtekinthetünk, felülhetünk a kisvasútra hogy megcsodáljuk a környéket, vásárolhatunk a különböző ajándékboltokban, szemtanúi lehetünk egy igazi pisztolypárbajnak, fotózkodhatunk a pandúrral a bitófa alatt, benézhetünk akár a börtönbe is vagy kiülhetünk a kávéház múltat idéző teraszára és hallgathatunk élő country zenét igazi vadnyugati énekesektől egy pohár frissítő ital mellett.

Forrás: http://www.szellemvarosok.hu/2010/04/goldfield-ghost-town-szellemvaros/

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s