Sokunk egyik kedvenc meséje, az Óz a csodák csodája tavaly ünnepelte 75. évfordulóját. A jeles jubileum alkalmából íme néhány kulisszatitok, melyek nagy része eddig jobbára a színfalak mögött maradt.

The-Wizard-of-Oz-Tin-Man-Dorothy-Lion-Scarecrow
1. Kínzó smink

Az 1939-ben használatos maszkok és dekor kozmetikumok koránt sem voltak annyira bőrkímélők, mint a maiak, sőt, egyenesen egészségkárosító hatásuk volt. Olyannyira, hogy az eredetileg a bádogember szerepére kiválasztott Buddy Ebsennek ott kellett hagynia a forgatást, amikor alumíniumpor került a tüdejébe. A smink összetételén javítottak, de a végül beugró Jack Haley így is rémesnek találta, és örömmel mosta le magáról a nap végén.

Margaret Hamilton gonosz boszorkaként szintén nem kis kockázatnak volt kitéve; az általa viselt réz alapú maszkara ugyanis mérgező volt, így ezt minden alkalommal igen óvatosan távolították el a színésznő arcáról. Margaret ezen túl folyadék-diétát tartott a forgatási idő alatt, hogy elkerülje az anyag további káros hatásait. A gyáva oroszlán jelmeze (amely mellesleg valódi állatbőrből készült) mintha csak egy hatalmas, roppant nehéz (45 kg!!), teljes testet körbeölelő matrac lett volna, mely nap végére csurom víz lett. Még a madárijesztőt játszó Ray Bolger arcára festett maszk is hagyott nyomokat maga után.

Habár Judy csak 16 éves volt ekkor, alakját egy fűzővel tették még vékonyabbá, hogy optikailag fiatalabbnak, gyereknek tűnjön a képernyőn. Összesen egyébként 3210 jelmez készült a forgatásra.

2. Szegény Margaret Hamilton

A színésznő generációkat tartott rettegésben gonosz boszorka szerepével (sok jelenetét ki is vágták, mert túl ijesztőnek találták), ám nem csak a smink volt az, ami megnehezítette a dolgát; egy jelenetben égési sérüléseket is szenvedett. Annak ellenére pedig, hogy egy vénasszony szerepét osztottak rá, a film készültekor Margaret mindössze 36 esztendős volt.

3. A Frank véletlen

Amikor a kellékesek dzseki után kutattak Marvel professzor (Frank Morgan) számára, néhány MGM munkatárs látogatást tett egy használtruha kereskedésben. Az általuk beszerzett egyik darab tökéletesen illet a színészre. Amikor Morgan egy pillantást vetett a kabát címkéjére, meglepetésére L. Frank Baum, az Óz megálmodójának neve virított rajta.

4. A gazdag kutyus

Toto, aki igazából a Terry névre hallgatott (és nemét tekintve lány kutyus volt), heti 125 dollárt keresett az alakításával. Ezzel szemben maga Judy Garland jóval sokrétűbb munkáját heti 500 dollárral honorálták, Jerry Maren elmondása szerint egy pöttöm pedig heti 50 dollárral lett gazdagabb.

5. Megvilágítás

A korabeli technikához szükséges fények használata a rettenetes meleg mellett többek között azt eredményezte, hogy Dorothy eredetileg kék-rózsaszín ruháját kék-fehérnek látjuk, a könyvben megjelenő ezüst cipők pedig pirossá váltak. Mellékesen szólva a forgatás során használt cipellők ma 1,5 millió dollárt érnek.

6. Oscar! Oscar!

Az Óz, a csodák csodája hatalmas siker volt, hat Oscarra jelölték (bár az Akadémia adatbázisában a színes film kategóriát később nem hivatalosnak nyilvánították). Végül kettő díjat söpört be, egyiket a legjobb eredeti filmzene, másikat pedig a legjobb eredeti filmdal csoportban. Érdekesség, hogy a győztes Over the Rainbow című számot eredetileg ki akarták vágni a filmből. A rendező, Victor Fleming számára is emlékezetes maradt ez az év, ugyanis ha nem is az Óz rendezéséért, de az Elfújta a szélben való közreműködéséért szoborral jutalmazták.

7. A szivárvány sötét oldala avagy Dark Side of the Moon

A 90-es években az a szóbeszéd járta, hogy a Pink Floyd 1973-as Dark Side of the Moon című albuma kísérteties hasonlóságot mutat a filmmel. Habár a zenekar tagjai megesküdtek, hogy ez pusztán a véletlen műve, és a pszichológusok is megmondták, hogy az emberek ott látnak kapcsolatot, ahol akarnak, néhány hasonlóság valóban elég feltűnő. A The Great Gig in the Sky utalhat a tornádóra, az album képi megjelenítése a filmet idézi, a lemez végén hallható szívdobbanás pedig a bádogember szívének életre kelését is jelentheti.

8. Shirley, mint főszereplő

Kevesen tudják, de az akkor 11 éves Shirley Temple is esélyes befutónak számított Dorothy szerepére, de a producerek akkor úgy gondolták, hogy az énekhangja nem megfelelő, így nem őt választották.

9. Trükkös szél

A tornádót egy 10,5 méter hosszú, muszlin harisnyákból összefont rongydarabbal jelenítették meg, port, és szemetet fújva felé. A kansasi farm egy makett volt, így a vihar és a ház arányai tökéletesek voltak.

10. Ehető kellék

A bádogemberre spriccelt olaj valójában csokoládészósz volt, így látványosabb lett a jelenet.

forrás: www.szeretlekmagyarorszag.hu

 

 

2 gondolat “Óz, a csodák csodája – 10 titok, amit eddig nem tudhattunk” bejegyzéshez

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s