Számunkra szívet melengető, nosztalgikus élmények, míg a mai tiniknek csak egy marék, haszontalan emlék, régimódi ócskaság. Most összegyűjtöttünk 15 olyan dolgot, ami a ’90-es és a kétezres évek elején lévő tinik életmódjában meghatározó volt, de a Z-generáció már semmit sem érthet majd belőle!

tv-shows

Levelezés a pad alatt: Félő, hogy a modern kütyük „csodálatos” korában az unalmas órákat már nem a pad alatti levelezésekkel fogják eltölteni, inkább az okotelefonjuk társaságában mulatják az időt.

Nintendo: Szívmelengető érzés lesz, ha egy Z-generációs véletlenül fel fogja ismerni a kis sárga dobozokat – mármint a Nintendohoz való játékokat. Aladdin, Prince of Persia, miért voltatok sokkal érdekesebbek, amikor agyon voltatok pixelezve?! Persze a mai srácokat ez a silány minőség már nem is kötné le.

Fotóelőhívás: Amikor a selfie-hegyek (szerencsére) még elképzelhetetlennek tűntek, hiszen napokat kellett várni, hogy hány fénykép sikerült jól. Ráadásul nem is volt olcsó előhívatni őket.

Merülő elemek: A walkmanek és a discmanek korában égető probléma volt, hogy mindig legyen az ember zsebében legalább egy tartalék elem! Sőt, még az első mp3-ak is elemesek voltak, ma meg már szinte minden akksival működik.

Msn: Valahol a Facebook berobbanása után, de még a Viber elterjedése előtt teljesen eltűnt a minden tinédzser életét meghatározó szociális eszköz. Lehetett játszani, a videóüzenet is jól működött, arról nem is beszélve, hogy dobogott a kis szívünk, ha ránk írt valaki. Akkor megszólalt az ominózus üzenetjelző hang, ami talán sosem megy ki a fejünkből, és megkapunk az üzit – ami szinte olvashatatlan volt a töménytelen mennyiségű smiley-áradattól!

Betárcsázós internet: Lassan kezdem azt hinni, hogy a múlt csak a várakozásokról szólt. Kevés idegtépőbb dolog létezett akkor, mint a betárcsázós internet, amire nem elég, hogy egy örökkévalóságig kellett várni, gyakran bedöglött és iszonyúan lassan működött.

Rádió: A Youtube feltalálása előtt bizony rá voltunk szorulva a kedvenc rádióállomásunkra és egy marék szerencsére. Sokszor napokig kellett várni, hogy végre felcsendüljön a kedvenc dalunk, megnyomjuk a record gombot és felvegyük kazettára.

Papírtérképek: Amikor már minden autóban, telefonon ott lapul a GPS, elég életszerűtlen helyzetnek tűnnek már a filmekben a térképekkel való bénázások. Pedig korántsem fikció!

A kazettás trükk: A 21. század szülöttei sajnos soha, de soha nem fogják tudni, mi az összefüggés a ceruza és a kazetta között.

Floppy: Nagyjából 10-15 jobb minőségű fotó tárolására volt alkalmas, vagy az agyonpixelezett Jazz Rabbit tárolására. Persze imádtuk telerakni mindenféle színes matricával.

Élet IMDb nélkül: Amikor meglátsz a tévében egy színészt, akibe totálisan belezúgsz, de halvány lila segédfogalmad sincs, ki lehet az. Mert mondjuk sorozatszínész, és a stáblistát levágták a reklámok miatt. És te türelmesen vártál fényéveket az internet megjelenéséig, hogy megtudd, ki a titokzatos szerelmed.

Tinimagazinok: Valljuk be, elég koncentráltan tolták az arcunkba az aktuális hülyeségeket. Persze mi úgy éreztük, ezek a lapok az életre nevelnek: szívből nevettünk a vicces sztorikon, és nem kellett megkérdezni egy felnőttet sem, hogy születik a gyerek mivel a szexrovatból már jó előre fevilágosultunk. Csak hát ne kellett volna a kedvenc poszterünkre heteket, hónapokat várni!

Ósdi telefonkönyvek: Ó azok a gusztustalanul sárga papíros, ósdi telefonkönyvek! Mindig kikeresgéltük belőle az összes ismerős vezetékes számát, de telefonbetyárkodáshoz is szemezgethettünk belőle. A papírgyűjtésen néhány régi ilyen aranyat ért, ma már viszont igazi antik ritkaság.

Vezetékes telefon: A jövő gyermekei már nem fogják megtapasztalni azt a szívinfarktust, amikor egy randi után megcsörren a házi vezetékes telefon – te odarohansz, de épp lekésed a hívást, és igazából gőzöd sincs, ki keresett, amíg fel nem hívod a fél telefonkönyvet. Igazából már szinte teljesen kikopott életünkből ez a szokás, az is csoda ha valaki nem a mobiljával együtt alszik.

Élet a Google nélkül: Lexikonok. Könyvtár. Könyvek. Nem csak néhány kattintás, hanem félnapos kutatómunka! Sajnos mind kihalófélben vannak már, mint a nyomtatott sajtó, de bizony annak idején ezek pótolták a Google-t és a Wikipédiát.

Forrás: Style.hu (www.stylemagazin.hu)

A felsorolásból még kimaradt pár dolog, amire én emlékszem a ’90-es évekből. Ilyenek például a videótékák, ahol fizetni kellett, ha nem tekerted vissza a VHS kazettát, vagy a Matáv telefonos mesemondó szolgáltatása és persze kihagyhatatlan volt az évtized közepe, vége felé megjelenő Disney mesedélután, ami a Walt Disney bemutatja címet viselte. Na de ne feledkezzünk meg a chips-es zacskókban való “vadászatokról” sem.

6 gondolat “Sweet 90’s – 15 dolog, amit a mai tinik már nem érthetnek” bejegyzéshez

   1. A Pokémon nekem is megvolt, sőt még a tazo gyüjteményem is teljes volt, amiket anno a Lay’s chipsekben rejtettek el, viszont a Dragon Ball Z-t kimondottan gyűlöltem.

    Kedvelés

   2. Amúgy nekem eszembe jutott egy sorozat is, ami a ’90-es években nagy siker volt és rengeteg ember szerette. Ez a Paula és Paulina volt 😀 De, ha már sorozatok, akkor a Bűbájos boszorkák is 1998-ban indult.

    Kedvelés

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s