X-Files_S1_010Már biztos, hamarosan újra kinyílnak az FBI titkos X-aktái. De milyen ügyekkel foglalkozzon tizenhárom évnyi szünet után a “hangyás” Mulder és a szkeptikus Scully? Visszatérjenek-e az álmatlan éjszakákat okozó szörnyek: a mindenhova bejutó Gumiember vagy a csatornalakó Gazda? Esetleg a két ügynöknek korunk legfontosabb félelmeivel kellene foglalkozni? Felidézzük, miért is minden idők egyik legfontosabb sorozata az X-akták, és kicsit találgatunk, miről szólhatnak majd az új részek. Egy biztos: az igazság megint csak valahol odaát van.

“X-akták. Történetek az FBI titkos aktáiból. Paranormális tevékenységek. David Duchovny: Rékasi Károly. Gillian Anderson: Nárai Erika. Az igazság odaát van” – ha ezekhez a mondatokhoz hozzáillesztjük az emlékeinkből kitörölhetetlen főcímdalt és a hipnotikus (mai szemmel inkább megmosolyogtató) “ufós” bevágásokat, meg is érkeztünk a kilencvenes évekbe.

Az X-aktákon az első vetítésektől kezdve csüngött az ország, kis túlzással még az is látta, aki egyetlen percre sem kapcsolódott bele a kilenc évadot megélt kultsorozatba. Magyarországon eleinte hétfő esténként vetítették, így a kedd reggelek – a valószínűleg elég zavaros, rémálmokkal teli éjszaka után –az iskolákban és a munkahelyeken is Mulder és Scully ügynök újabb titokzatos ügyéről szóltak. Akinek nem engedték, vagy nem merte nézni a sorozatot a “kiváltságosokat” vagy  a “bátrakat” faggatta a legújabb paranormális, a tudomány mai állása szerint megmagyarázhatatlan jelenségekről.

A sorozat 2002-ben fejeződött be, és bár egy 2008-ban készült mozifilm film még csillapította a rajongók éhségét, valójában az csak rontott az X-aktákat övező, szűnni nem akaró kultuszon. Így aztán érthető módon óriási várakozás előzi meg a márciusban hivatalosan is bejelentett új mini-évadot.

De milyen lesz tizenhárom év után újra felnyitni a FBI szupertitkos aktáit? És milyen rejtély, vagy szörny ijesztene meg igazán egy nézőt 2015-ben? Mert valljuk be, a Fox által berendelt hat résznek elég magas lécet kell majd átugrania. Mégis bizakodásra adhat okot, hogy a sorozat utolsó epizódja óta tovább fokozódott az összeesküvés-elméletek rajongótábora, elég csak a 9/11-et, a Bin-Laden megölését, a Wikileaks- és a Snowden-ügyet belengő mendemondákra gondolni. Az X-aktáknak tehát – ha az alkotók tényleg komolyan veszik a nézőket – korunk legnagyobb belső félelmeivel kell foglalkoznia. Nem hiába gondolják sokan úgy, hogy a sorozat visszatérésére nem is találhattak volna alkalmasabb időpontot.

Rémségek nagy boltja

A mintegy kétszáz epizód bőven szolgáltatott mélyen az emlékezetbe ivódó paranormális jelenségeket, vagy horrorokat idéző szörnyeket. Ott volt például az emberi parazita, aki mindenkire képes volt rátelepedni, vagy a csatornában élő szörny, a Gazda, akinek a létezését a csernobili katasztrófától eredeztették, a mindenki számára ismerősen csengő, sárga szemű, mindenhova bemászó Gumiemberről nem is beszélve. Miatta sokan még a WC-re sem mertek napokig elmenni – a történet szerint ugyanis onnan is megtámadhatta gyanútlan áldozatait.

De egy gyors szerkesztőségi körbekérdezés után is csak özönlöttek a rémsztorik a sorozatban történtek és a valóság összemosódásáról: egyik kollégánk gyerekkori, önfeledtnek induló, nagymamájánál töltött hetét tette tönkre a Farkasemberes rész, mivel az ominózus epizód után egész éjjel kutyavonyítás keserítette meg a nyugodtnak induló éjszakáját. Nem túlzás tehát azt állítani, hogy minden a kilencvenes években felnövő gyerek számára az X-akták történetei jelentették a legmodernebb rémtörténeteket.

Elég csak ránézni a magyar netközösség szellemi tükrének számító gyakorikérdések.hu-ra, és máris tucatnyi, valamelyik részre, vagy részletre vonatkozó kérdést találunk. De nem is a kérdések az igazán viccesek, hanem az, hogy szinte mindegyik speciális kérdésre hamar érkezik a szakértő válasz. “Mi a címe annak a résznek mikor egy indiai lábatlan ember megszáll másokat?” – teszi fel a tízpontos kérdést az egyik felhasználó és máris érkezik a lényegretörő válasz: “Kárhozat”.

Az X-akták, mint ugródeszka íróknak és színészeknek

Azonban hiába ugrik be mindenkinek egy félelmetes szörny elsőre az X-akták cím, vagy Scully és Mulder nevének hallatán, a széria igazából nem csak a kreatív ijesztgetésnek köszönhette elsöprő sikerét. Az X-akták ugyan Chris Carter írói gyámsága alatt született, de a paranormális széria az évadok során kísérleti műhellyé változott sok, akkor még kevésbé ismert forgatókönyvíró számára. Carter hamar szabad kezet adott a jó ötlettel előálló íróknak, és emiatt bár hullámzóvá vált a széria színvonala, sok kiemelkedő, önálló sztoriként is életképes epizód is született.

Az X-aktákban pallérozódott a kritika és a közönség által is ajnározott Breaking Bad alkotója, Vince Gilligan, de például a sorozat epizódjaiban bontogatta szárnyait Howard Gordon, a 24 és a Homeland egyik írója is. Csakúgy, mint nekünk magyaroknak a Kisváros vagy a Szomszédok, Amerikának az X-akták volt az a széria, ahol rengeteg fiatal, később befutó színész bukkant fel a mellékszerepekben. Shia Leboeufnek, Seth Greennek vagy Lucy Liunak is jutott pár perc egy-egy bűntény felderítése során, de például Jack Black és Danny Trejo is az igazi áttörésük előtt kaptak epizódszerepet az X-aktákban.

Rövid videó az X-aktákban felbukkanó, később híressé váló színészekről:

Piszkos ügyeket és a képernyőből kimászó csótányokat várunk

Az X-akták sikere nem csak annak volt köszönhető, hogy félelmetes mutánsokkal kavarta fel a kényelmesen élő családok csendes hétköznapjait. Mulder és Scully nem csak egyedi eseteket vizsgált a nyomozások során: a sztori szerint valami olyasmibe is beleütötték az orrukat, ami akár az új részek alapmotívumát is adhatja majd. Ez a motívum a két FBI-nyomozó és az amerikai titkosszolgálat és közvetve az amerikai kormány közötti örökös harc volt. Az X-akták mitológiája végig azt sugallta, hogy az amerikai kormány tud és titokban kísérletezik is a földönkívüli életformákkal és technológiájukkal. A “hinni akaró” Mulder pedig ezt a titkot akarta mindenáron felfedni. Ez az erőfeszítése, és hite olyan átélhető volt, hogy Magyarországon valószínűleg ekkor sokszorozódott meg az UFO-magazin előfizetőinek száma.

Az új részeknek azonban lehet, hogy nem a földönkívüliek létére, hanem az NSA (Nemzetbiztonsági Ügynökség) titkaira kellene koncentrálnia. Edward Snowden színre lépése óta tudjuk, hogy az amerikai hírszerzésnek van bőven takargatnivalója. Ha az új részekre is visszatérő Chris Carter aktualizálni akarja a sorozatot, akkor a helyében erősen fontolóra vennénk, hogy Mulder és Scully az NSA és az amerikai kormány piszkos ügyei után szimatoljon.

De a sorozat önironikus kikacsintásait, és sajátos humorát is nagyon jó lenne viszontlátni az új részekben. Az X-akták ugyanis sikeressége miatt egyre több mindent megengedhetett magának. Így fordulhatott elő, hogy a sorozat egyre többször parodizálta saját magát. A leghíresebb kikacsintás az a televízió-történeti pillanat volt, amikor a mutáns-csótányok támadásáról szóló részben egyszer csak a sztori szerint életveszélyes élőlény mászott át a képernyőn – úgy, hogy a nézők hiszékenyebb fele simán azt gondolhatta egy pillanatra, hogy a lakása is a rovarok megszállása alá került.

De az is a sorozat emlékezetes pillanatai közé tartozik, amikor az X-akták egy teljes rész erejéig a népszerű amerikai valóságshow, a Zsaruk stílusában játszódott – úgy, hogy Mulder és Scully egy Zsaruk-forgatás helyszínén nyomozott. Bizonyára most is megnéznék egy olyan új epizódot ahol az X-akták egy rész erejéig egyesülne a True Detective-vel vagy a Brooklyn 99-nal.

Na és persze Scully és Mulder közötti szálat is muszáj lesz valahogy ráncba szedni. A két ügynök közötti vonzalmat az alkotók szándékosan hagyták plátói szinten egészen a hetedik évadig, ahol aztán odáig fejlődött a kapcsolatuk, hogy még közös gyerekük is született. A 2008-as mozifilmben is még együtt élt a két főszereplő, így Carternek és írócsapatának valamit biztosan ki kell találnia az azóta megöregedett nyomozók viszonyára.

Forrás: Bicsérdi Ádám, HVG

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s