Üdv újra!

Nemrég láttam pár képet régi, leselejtezett flipperekből gyártott bútorokról és gondoltam kicsit körülnézek ezzel kapcsolatban az internet bugyrain. Találtam is egy cikket a VS.hu oldalán, ahol kiderült, hogy egy flippergyűjtő és egy orgonakészítő gyártja Budapesten a világ legmenőbb asztalait. Egy jó állapotú használtautó árába kerülnek, ám garantáltan egyediek.

Lacfi András tíz éve kezdett flippereket gyűjteni, és a már nem működő vagy leharcolt darabokat látva merült fel benne az ötlet, hogy ezekből talán lehetne valamit készíteni. Mondjuk dohányzóasztalt. A gondolatot tett követte volna, ha tudna szerelni. De – ahogy ő mondja, abszolút! – nem tud, ezért próbált keresni valakit, aki igen. Közben eltelt néhány év, és nem akadt senki, aki érdemben foglalkozott volna az ötlet gyakorlati megvalósításával. Aztán András feladott egy hirdetést az akkor még létező Expressz apróhirdetési újságban. Olyasvalakit keresett, aki „tud bánni fával, fémmel és elektromossággal is”. Csak egyetlen jelentkező akadt, de András nagy szerencséjére nem is kellett több, ő ugyanis templomi orgonákat készített. Elindult a munka, de az orgonák mellett kevés idő jutott a flipperekre, ezért az ötletgazda vett egy nagy levegőt, céget alapított, és felvette a mesterembert főállású álommegvalósítónak.

Az alkatrészbeszerzés és a gyártás megszervezése volt az első és legfontosabb feladat. Az előbbihez rengeteget kell túrni a különböző aukciós oldalakat (főleg az eBayt) és a fórumokat, esetleg gyűjtőkkel egyeztetni, ha ritkább darabról van szó. Próbáltak már aszteroida darabokat venni, esetleg a Star Trek filmek anyag-antianyag hajtóműveiben nélkülözhetetlen dilítium kristályt? Andrásék igen, és emiatt nem egyszer néztek rájuk úgy, mintha megkergültek volna. A megvalósítás során találkoztak a dizájn kontra gyártás örök problémájával, főleg az őrültebb tervek esetében. Olyanok pedig bőven akadtak, Andrásnak ugyanis az a vezérelve, hogy ezek „crazy dolgok” legyenek. „Pont az a legjobb része, hogy az ember minden konvenciót és elvárást figyelmen kívül hagyhat. Ezért nem megrendelésre készítjük ezeket az asztalokat, hanem saját ötlet alapján. Így csak épp annyi kompromisszumot kell kötnünk, amennyit a megvalósításhoz feltétlenül muszáj. Ragaszkodom hozzá, hogy ne kössék meg a kezemet. Nem akarom, hogy valaki megmondja, ezt ne tegyétek ide, az ne olyan legyen. Az önkifejezés ilyen módja számomra nagyfokú elégedettséget jelent.”

2_The-Droid

A skiccből bonyolultságtól és alkatrészbeszerzéstől függően egy-három hónap alatt lesz kész asztal. Eddig az R2-D2 által ihletett Droidba ölték a legtöbb munkaórát, és ahogy haladnak, az egyre vadabb ötletek egyre komplikáltabb kihívások elé állítják őket. „De ez így jó, és szeretnénk odáig eljutni, hogy ez elvárás is legyen velünk szemben. Nem tudunk és nem is akarunk sorozatban gyártani.” Az asztalok flipper részében csak a LED-esre átállított világítás és néhány általuk beépített spéci látványelemek működnek, játszani nem lehet velük. A gyári gépekből lényegében csak a pálya marad, a vezérléstől (ami általában a fejrészben van) megszabadulnak, és a vízszintes kialakítás miatt a fizika és a golyó sincsenek nagy barátságban. A könnyebb darabok olyan harminc kiló körül vannak, de a most készülő Hulk nevéhez méltóan ennek majdnem kétszeresét fogja nyomni. Főleg a ’70-es évek végéről, ’80-as évek elejéről származó flippereket alakítják át, ezen időszak kicsit naiv, romantikus kaland-akció világának hangulatát próbálják megragadni. Olyan darabokat vásárolnak, amiket már nem lehet, vagy nem érdemes megmenteni.

Eddig tíz asztalt készítettek, illetve tizenegyet, ha az alapító irodájában helyet kapó prototípust is beleszámoljuk. „Ez az egy nem eladó.” – mondja András, majd némileg habozva válaszol arra a kérdésre, hogy eladáskor mennyire nehéz megválnia egy-egy darabtól. „Ilyen még nem történt, eddig a gyártással, a cég építésével, az arculat kialakításával voltunk elfoglalva. De mivel már az elejétől fogva tudom, hogy ezeket nem nekem készítjük, így is próbálok viszonyulni hozzájuk. Azt azért remélem, hogy olyanokhoz kerülnek majd, akik értékelik, ha minél őrültebb dolgok születnek a műhelyünkben.” Az Arcade Furniture weboldala alig két hónapja él, most kezdenek vevők után kutatni, akik a jelen állás alapján nem az elsőre kézenfekvőnek tűnő flipper- és játékterem-hívők lesznek. Egy-egy asztal árából akár egy új autóra is futná, ezért inkább lakberendezőkkel szeretnék megismertetni az asztalokat, itthon és külföldön is.

Forrás: VS.hu

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s