Fa, befőttes gumi és gemkapcsok felhasználásával készítette el a feltaláló a Rubik-kocka első prototípusát. Amikor a színek felkerültek a kockára, Rubik Ernő elérzékenyült, és azonnal tudta, hogy valami forradalmi született. A játék zajos sikere őt is meglepte. Üzletileg azonban nem is volt olyan homogén a Rubik-kocka sikertörténete – mint a Guardian cikkéből kiderül.

Rubik Ernő a Guardian keddi cikkében vallott világhírű találmánya, a Rubik-kocka felfedezéséről.

Mint elmondta, a hetvenes években az Iparművészeti Főiskolán tanított, és az a kérdés foglalkoztatta, hogyan tudná a diákjai számára modellezni a 3D mozgást. Egy nap a Dunát bámulta, és a víz mozgása a kavicsok körül adta meg az ihletet a kocka elforgatási mechanizmusához.

rubiks-cube-wallpaper

Rubik az édesanyja lakásában kísérletezett. Fa, befőttes gumi és gemkapcsok felhasználásával készítette el az első prototípust. Utána már csak egy kódrendszert kellett kidolgozni, ami által értelmet nyer a kocka forgatása. A feltaláló a legegyszerűbb megoldást választotta: az alapszíneket használta fel. Amikor a színek felkerültek a kockára, Rubik elérzékenyült, és azonnal tudta, hogy valami forradalmi született. “Láttam, hogy rendes kirakóst készítettem, csak azt nem tudtam még, vajon egyáltalán meg lehet-e oldani.” Hetekbe telt, mire Rubiknak sikerült kirakni a kockát.

A zajos sikertől a zéróig

“Ahogy sikerült kiraknom, tudtam, hogy piacképes. De három évbe telt, mire sikerült piacra vinni.” A játékot először a Politechnika terjesztette Bűvös Kocka néven, később Laczi Tibor kereskedő szólt Rubiknak, hogy ő a vasfüggöny túloldalán is szívesen értékesítené a találmányát.

Laczi elvitte a kockát az 1979-es nürnbergi játékvásárra, ahol egy másik üzletember is felfigyelt rá. A kocka nem volt valami nagy szenzáció a kiállításon, egy hátsó sorban volt eldugva, Tom Kremer is csak azért ment oda, mert hallotta, hogy a kiállítók valami nagyon egzotikus nyelven, magyarul beszélnek – idézte fel az üzletember fia.

Kremert persze beszippantotta a kocka, amelyet a Toy Companyn keresztül kezdett el értékesíteni. Ez volt az első kirakós játék, amelyet tévében reklámoztak. A cég nagy bajban volt, hatalmas adósságokat halmozott fel, amikor a Rubik-kocka megmentette őket. Az új szenzáció azonban csak 1983-ig vitte el a hátán a céget, mert akkorra már nagyjából mindenkinek volt otthon egy Rubik-kockája. Az eladások nullára csökkentek, kockák ezrei porosodtak a raktárakban felhasználatlanul.

Kremer leszármazottja 2013-ban megszerezte a kocka jogait, és céget alapított Rubik’s Brand Ltd néven. Jelenleg 10 millió darabot adnak el a kockából évente. A vállalat nemrég egy olyan verzióval rukkolt elő, amelyre nem matricák, hanem nyomatok formájában viszik fel a színeket. Erre a matricalekapargatós csalók miatt volt szükség.

Rubik egy perc alatt tudja kirakni

Tom Kremer ismertette meg a Rubik-kockát a világgal, de ebből Rubik a saját bevallása szerint már kimaradt. Mint mondta, ő úgy tekint a kockára, mint apa a gyermekére. Ámulva figyeli, hogy találmánya újabb és újabb generációkat köt le, és kirakós játékok ezreit inspirálja a mai napig.

El sem tudta képzelni, hogy a Rubik-kocka megőrjíti a világot, és 350 millió eladott darabbal minden idők legkeresettebb játéka lesz.

Rubik átlagosan egy perc alatt tudja kirakni a kockáját, épp ezért le van nyűgözve tőle, hogy a mai tinédzserek másodpercek alatt képesek megoldani a feladványt.

A rekord jelenleg 5,25 másodperc.

Forrás: hvg.hu

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s