A szülők rémálma: VAKÁCIÓ

Sziasztok!

vacationMa egy újabb érdekes és aktuális problémával fogok foglalkozni, ez pedig a nyári szünet. Ma facebook-on egyik ismerősöm kiírásán akadt meg a szemem, aki sokallja az 5 hetes óvodai szünetet. Nem is kell mondanom szerintem, a post alatti kommentekben egy kisebb háború tört ki. Jöttek olyanok, akik szerint, aki gyereket vállal az vállalja be azt is, hogy van nyári szünet, persze jöttek azok is, akik azt bizonygatták, hogy az óvoda egy szolgáltatás és persze a kihagyhatatlan kommentelő, aki szerint az óvodának kéne a szülőkhöz alkalmazkodni. Mivel én elég fiatal vagyok és még nem vagyok szülő, sőt nem is hiszem, hogy valaha az lennék, ezért nincs jogom mélyen foglalkozni ezzel a témával, viszont azt elmondhatom, hogy anno én és a szüleim hogyan oldottuk meg a vakációkat. Nekünk elég nagy segítség volt nagymamám. Második osztályig minden szünidő alatt ő vigyázott rám, utána viszont nem volt kedvem korán kelni, hogy reggel menjünk a mamához, hanem tényleg aludni szerettem volna és élvezni azt, hogy szünet van, így a szüleim kitalálták, hogy maradjak otthon és ha úgy gondolom, akkor menjek el mamához ebédelni, de tényleg 8 éves voltam ekkor csak. Igen, kulcsos gyerek voltam, de ennek ellenére szüleim megbíztak bennem. Ha elmentem otthonról előtte telefonáltam anyukámnak, ha mamához megérkeztem, akkor írtam egy sms-t. Nem volt ebből tragédia, sőt nem is ért azért semmilyen trauma, mert nem a szüleimmel voltam, vagy nem hurcoltak táborról táborra. Egyedül a volt tanító nénim által szervezett nyári táborba jártam, de azt sem kényszerből, hanem mert szerettem, nem mellesleg reggelente, akkor mentem amikor éppen úgy gondoltam, mert az iskola a szomszédba volt. Szerettem, hogy önálló lehettem már akkor is.  Manapság tényleg valamivel nehezebb megoldani a gyerek elhelyezését, mert egy rohanó világban élünk, ahol a nagymamák is dolgoznak még, viszont lehetne a gyerekeket is több önállóságra nevelni és akkor meg lehetne bízni bennük és nem gyújtanák fel a lakást sem. Ha jól gondolom, akkor a mostani szülők nagy része is gyerekkorukban kulcsos gyerek volt. Jó most nem óvodás gyerekekre értettem, de a 7-9 éves gyereket hozzá lehetne már szoktatni.

Induljon a vakáció! Jó nyarat mindenkinek! 🙂

11 hozzászólás Új írása

  1. Ágnes szerint:

    “Mivel én elég fiatal vagyok és még nem vagyok szülő, sőt nem is hiszem, hogy valaha az lennék, ezért nincs jogom mélyen foglalkozni ezzel a témával”
    Ha így gondolod, akkor ne is foglalkozz ezzel a témával! Nagyon könnyű úgy osztani az észt, hogy nem vagy benne a szituációban!

    Kedvelés

    1. Greg Cooper szerint:

      Kedves Ágnes!
      Olvasd végig az egész írást! Csak a saját gyerekkoromat és a véleményemet írtam le, mint ahogyan azt szoktam tenni ezen az oldalon.

      Kedvelés

      1. Ágnes szerint:

        Nem kérek a véleményedből! Köszönöm! A mai tizenévesek nagyon könnyen tudják osztani az észt interneten nulla élettapasztalattal. Engem mérhetetlenül felháborít ez az írás! Egy ilyen taknyos kis senki ne mondja meg, hogy hogyan kéne nevelni a gyerekeket. Érettségizz le, menj el dolgozni, alapíts családot, legyen gyereked és akkor utána pofázz a dolgokról! Szép estét!

        Kedvelés

      2. Greg Cooper szerint:

        Ez is egy vélemény…

        Kedvelés

  2. Felhasználó1 szerint:

    Kedves Ágnes!

    Ha elolvasnád a cikket, értően, rájönnél, hogy a leírtak, sok magyar családnál működnek, de sokaknál nem. Itt nem megmondani szeretnék, hogy te hogyan neveld a gyereked, egy semmi közöm hozzá, kettő nem is érdekel. De azt kikérem minden huszonéves nevében, hogy így beszélj másokról, mert mégis milyen alapon?? Hogy jössz te ahhoz, hogy más embereket megkérdőjelezz?? Nem kell rögtön támadásnak venni, mindent, az ilyen emberek miatt tart itt ez a ország…

    Kedvelés

    1. Ágnes szerint:

      Kedves Felhasznalo1!
      Látom neked is hatalmas élettapasztalatod van a gyereknevelésben. Nekem két általános iskolás korú gyerekem van. 10 és 12 évesek. Kérdem én, szemét, szitkozódó ANYA, hogy hogyan lehetne megoldani a közel 3 hónapos nyári szünetben a felügyeletet!? Családi segítséget nem kapunk, mert a nagyszülők is még dolgoznak. A férjemmel felváltva ki tudunk venni 2-2 hét szabadságot, de akkor megint ott tartunk, hogy közösen nem csináltunk semmit, ebben még egy nyaralás sem volt. Tény és való, hogy vannak nyári táborok, de azok meg szörnyen drágák, de ha meg is tehetném, akkor táboroztassam a gyerekeimet egész nyáron? Olyan nagy gond lenne megreformálni az iskolarendszert, hogy rövidebb legyen a nyári szünet?

      Kedvelés

      1. Greg Cooper szerint:

        Ágnes! Megkérdezhetem, hogy hány éves vagy, na és persze azt, hogy te amikor gyerek voltál neked hogyan telt a nyári szünet?

        Kedvelés

      2. Ágnes szerint:

        Otthon voltam a nővéremmel. Szüleink dolgoztak, nagyszülők betegek voltak. Nekünk kellett ellátnunk magunkat.

        Kedvelés

      3. Felhasználó1 szerint:

        Kedves Ágnes!

        Az élettapasztalatokról ne beszélgessünk, mert te azt képzeled, azért mert anya vagy sokkal nagyobb a tapasztalatod, erről ennyit.
        Ha te nem bízol meg a 10-12 éves korú gyermekeidben, akkor majd később ne sírdogálj az ablaknál üldögélve, hogy nem mondanak el majd neked semmit.
        Az én szüleim is dolgoztak, nagyszülő nem volt, mert ők meghaltak, isten nyugosztalja őket, mire mi ennyi idősek lettünk.
        De mi gyerekként tudtuk, hogy a szüleink dolgoznak, és tisztában voltunk vele, hogy senki másért, csak értünk, azért, hogy nekünk meg legyen alapozva a taníttatásunk és a jövőnk.
        A bizalomból kifolyólag, mi otthon voltunk a nyári szünidőben, tudtuk a szabályokat és be is tartottuk őket, de otthon voltunk hagyva. Tv-t néztünk, vagy OLVASTUNK, esetleg játszottunk, lementünk a többiekkel a foci és kosárpályára, és a szüleink megbíztak bennünk, de nem kallódtunk el. Értelmes, szorgos, dolgozó, felnőtt fiatal emberek vagyunk, akik tudják értékelni, azokat a kifejezéseket, hogy pénz, idő, mert megtanították.
        Mindenkinek ez a nyomora minden évben, hogy milyen hosszú a nyári szünet. Ha rövidebb volna, akkor meg az lenne a probléma.
        Tisztában vagyok vele, hogy a gyermektáborok nagyon drágák, és azzal is, hogy nem mindig megfelelők az elvárásoknak.
        Nem fogok tanácsokat adni, mert mint jelezted nem vagy rá kíváncsi, de van pl könyvtár, és a mai magyar közoktatási rendszerből kiindulva nem egy hátrány, ha egy gyermek szeret olvasni.
        A megreformálásról meg annyit, hogy van nem egy tanár ismerősöm, akik ugyanúgy tudják, és nap mint nap átélik az iskolában, hogy milyen szeptemberben, vagy éppen május-júniusban tanítani…

        Kedvelés

    2. Ágnes szerint:

      Arra nem gondoltál, hogy a gyerekeimnek jobb környezetet szeretnék teremteni? Hogy ne kelljen nekik is azt átélni, amit nekünk?

      Kedvelés

  3. Kedves Agnes! Felig canadai vagyok, de magyarorszagon voltam ovodas es iskolas. Az en szuleim egesz nyaron dolgoztak, ezert a szunetben hugommal ketten voltunk otthon egyedul, pedig nem olyan regen volt ez. 1996-ban szulettem. Nem gyujtottuk fel a lakast, nem kellett a mentoket kihivni es megis tuleltuk.

    Kedvelés

Hozzászólás