Kedvenc témám: Oktatás

Ekkor:

Sziasztok!

A mai cikkemben több dologról is említést teszek. Ezekben mégis van egy közös dolog. Mindegyik az oktatáshoz, illetve az oktatási rendszerhez kapcsolódik. Pár hete már írtam egy cikket a nyári szünet vs. szülők témában, ami elég nagy port kavart és egy kicsit most megint elő fog jönni most ez a téma.

Az elmúlt két napban törvényszerűen jöttek velem szemben ezek a témák. Interjú Czunyiné Bertalan Judit államtitkárral az index.hu-n, majd vitatkozó szülők, hogy a gyerek az tanuljon-e nyáron vagy sem, na és végül, de nem utolsósorban az örök dilemma: Mit kezdjünk a gyerekkel a nyári szünetben.

Nem szeretnék sokat foglalkozni ezzel a dologgal, ezért ezt veszem most előre. Ez pedig a tanuljon-e a gyerek nyáron vagy sem dolog. A minap egy internetes fórumon futottam bele ebbe a témába, ahol két anyuka szinte egymás nyakának esett, hogy a nyári szünetben tanulni kell vagy sem. Egyik anyuka nagyon amellett volt, hogy nyáron a gyerek pihenjen és élvezze ki, hogy szabad. A másik anyuka pedig hajszolta, hogy igenis a gyereknek szüksége van a napi rutinra, amiben benne van, hogy minimum 4 órát kell foglalkozni az előző tanévben tanultak ismétlésével. Én személy szerint úgy gondolom, hogy a gyerekeknek tényleg szükségük lenne egy napi rutinra a nyári szünet alatt is, de abban nem feltétlenül a tanulás kéne, hogy legyen a központban. Persze az sem jó, hogy manapság a legtöbb gyerek az egész nyári szünetet a számítógép előtt tölti, de tanulás helyett ki lehetne találni más, kreatív esetleg ismeretterjesztő dolgot, amit otthon is lehet csinálni. Egyik tanár ismerősömet kérdeztem ezzel a témával kapcsolatban, aki elárulta, hogy az a gyerek, aki végigtanulja az egész nyarat az az új tanévet kevésbé frissebben, kipihentebben kezdi és az első félév közepe felé már fáradtabb. Viszont akik aktív pihenéssel töltik a nyarat hamarabb belerázódnak az iskolai életbe és később fáradnak el a féléves tanulás alatt. Én, amikor általános iskolás voltam akkor első és második osztály utáni nyarakat nagymamámmal voltam. Ő is „erőltette” a nyári tanulást és emlékszem, hogy nem szívesen csináltam, mert kényszer volt és nem is szívesen vártam, hogy újra kezdődjön az iskola.

SONY DSC

Most pedig következzen az index.hu cikke. Czunyiné Bertalan Judit, oktatásért felelős államtitkárral beszéltek és volt itt szó mindenről. Rövidebb nyári szünet, oktatás fejlesztése, 9 évfolyamos általános iskolai rendszer, Nemzeti alaptanterv módosítása és persze a pedagógusok helyzete. A cikk kitért az államtitkár asszony további munkásságára, illetve a leváltásra is. Mivel nem szeretnék politikával foglalkozni továbbra sem, ezért csak a cikknek azon részét fogom érinteni, ami a nyári szünet lerövidítésével kapcsolatos, illetve a 9 évfolyamos általános iskolai rendszerről majd később külön cikkben írom meg a véleményem.

A cikk legelőször a nyári szünet megrövidítéséről szól. Ezzel kapcsolatban több terv is van. A szülők leginkább, amiatt támogatják a rövidebb nyári szünetet, mert így könnyebben meg tudnák oldani a gyerekek felügyeletét. Viszont arra is gondolni kell, hogy, ami a gyereknek 11 hét a nyáron az a tanároknak nem annyi. Most a Nemzet napszámosa nevű blogról másolok be egy írást ezzel kapcsolatban:

A pedagógusok az általános- és középiskolában, valamint az alapfokú művészeti iskolákban július 6-tól mehetnek nyári szabadságra, és augusztus 17-től újra munkába kell állniuk. Tehát nem az évzárón, a bizonyítványosztás után állnak neki jól megérdemelt pihenésüknek, és nem az évnyitón találkoznak újra a kollégáikkal. Mivel nehéz elképzelni, mi mindennel foglalkozhatnak még tanítás helyett, érdemes vetni egy pillantást az alábbi listára (természetesen a teljesség minden igénye nélkül):

  1. tanévzáró és tanévnyitó értekezletek
  2. szertárrendezés, leltározás, oktatási segédanyagok  készítése, javítása
  3. felügyelet nyári napköziben
  4. felügyelet táborokban
  5. vég nélküli adminisztráció: bizonyítványok, törzslapok kitöltése, lezárása, haladási naplók lezárása, statisztikák készítése stb.
  6. továbbképzések, tanfolyamok, kurzusok
  7. iskolai dokumentáció új, kiegészítésre vagy átdolgozásra szoruló darabján munkálkodás (pedagógiai program, működési szabályzat, házirend, önértékelés, éves munkaterv, hogy csak a fontosabbakat említsük)
  8. értekezletek minden mennyiségben
  9. projektek előkészítése, tervezése
  10. korrepetálás, felkészítés pótvizsgára
  11. pótvizsgák lebonyolítása
  12. a közelgő minősítés miatt munkálkodás a saját portfólió anyagán
  13. tanmenetek, óratervek készítése

Majd’ elfelejtettem: a fennmaradó színtiszta 30 munkanap alatt (július-augusztus), valamint az őszi-téli-tavaszi szünet időszakában az igazgató további munkavégzésre rendelheti a pedagógust évente maximum 15 nap erejéig (ehhez nem szükséges a pedagógus beleegyezése). Utóbbi szünetek nem képezik a pedagógust megillető alapszabadságot, hanem tanítás nélküli munkanapok. Azaz nem biztos, hogy amikor mi azt gondoljuk, hogy a tanár otthon ül, mert nincs tanítás, akkor nem a fenti lista valamelyik tételével tölti az idejét.

Ahogyan ebben a cikkben is említik a nyári szünet a tanároknak ugyanúgy munkával telik és csak 30 nap szabadnap marad, ami idő alatt bármikor berendelhetik őket munkavégzésre. Kérek mindenkit, hogy oszlassuk el a legendákat arról, hogy a pedagógusoknak 3 hónap szünetük van. Gondoljunk bele abba is, hogy tény, hogy marad 30 nap szabadnap, de a tanárok olyan helyzetben vannak, hogy nekik emiatt muszáj kivenniük egyben a szabadságukat, így évközben nem mennek szabadságra. Tudom miről beszélek, mivel elég sok időt töltök tanárok között és én magam is az leszek, ha elvégzem az egyetemet. Tisztában vagyok azzal is, hogy mire vállalkozom.

Emellett még gondoljunk bele abba is, hogy mennyire lenne hatékony a munka tanárna és diáknak a +38 fokos hőségben. Szerintem ma Magyarországon nincsenek olyan körülmények, hogy minden iskola, minden tantermét felszereljék légkondival.

Az államtitkár asszony elmondta, hogy egyelőre nem vizsgálnak más modelleket a nyári szünet lerövidítésével kapcsolatban, de van aktualitása, hogy beszéljenek róla.

Úgy döntöttem, hogy elég későn van ahhoz, hogy most elkezdjem kivesézni a 9 osztályos álatlános iskolai rendszert, így most kihagyom, de a napokban egy külön cikkben ez is téma lesz.

Jó éjszakát!

3 hozzászólás Új írása

  1. FaSomat szerint:

    Én valahogy akkor sem sajnálom a tanárokat, ugye nem baj? Nem tudom kinek van 3 hónapnyi szabadsága. Meg téli szünet, meg tavaszi meg őszi+ hétvége. Más fele annyi pénzért dolgozik és neki nincs se nyári se őszi se tavaszi szünet+ még hétvégén is dolgozik. Szóval bocsi, de nem tudom valahogy megsajnálni őket. Ja és a tanárok ha nem dolgoznak akkor is kapnak fizetést. Más munkahelyen ilyen nincs!

    Kedvelés

  2. Gellért Tünde szerint:

    Örülök, hogy olvasod a blogomat (Nemzet napszámosa). Írtad, hogy pedagógusnak készülsz. Nagy bátorságra és komoly elhivatottságra vall, remélem, kitartasz mellette, nagy szükség van fiatal, gondolkodó tanárokra. Egyéniségekre.

    Kedvelés

    1. Greg Cooper szerint:

      Oh, köszönöm a kedves szavakat. 🙂 Nagyon jól esik. Igen, angol- és történelemszakos tanárnak készülök és nagyon ritkán meginogok, de úgy döntöttem nem adom fel és igenis tanár leszek. Két nagy álmom volt az életemben. Az egyik, hogy fotós legyek. Azt az álmomat már beteljesítettem, most a tanárság van soron.

      Kedvelés

Hozzászólás