Úgy néz ki ma csak úgy ontja az internet az aktuális témákat. Mostani cikkem az iskolai menzakajáról fog szólni. Én az általános iskolában 8 éven keresztül élvezhettem a menzás ebédeket. Többször volt olyan, amit szerettem és többször volt olyan, hogy üres hassal mentem haza (nagymamám olyankor mindig mérges volt, mert szerinte pazaroltam a drága ebédet, pedig mindig egy másik osztálytársamnak adtam oda). Manapság úgy érzem picit viccet csinálnak a gyerekekből, meg a menzából is. Állítólag a korábbi menzakaja miatt voltak túlsúlyos gyerekek. El kell mondanom, hogy amikor én voltam iskolás akkor is voltak, dagi és vékony gyerekek is, akik a menzán ettek, de egyikük sem attól a kajától hízott el. Nem mellesleg én is mindig a dagik táborát erősítettem.

9762259_0b0a77e7ccb04d32a1ba8c4b8e6b9419_x

Délelőtt az indexen találtam is erről egy cikket, nézzük mit írnak benne:

Egészségesebb lesz a menzakaja szeptembertől, elsejétől ugyanis már kötelező alkalmazni a tavaly megjelent közétkeztetési rendeletet. Kevesebb lesz az ételekben a só és a cukor, több lesz a zöldség, kevesebb a zsíros étel.

Sót kérsz, fiam? Kövér leszel!

A rendelet részleteiben meghatározza azt, hogy mit kell tartalmaznia és mit nem tartalmazhat az iskolákban, óvodákban, bölcsődékben, kórházakban osztott étel. Tíz élelmezési nap átlagában a napi összes energiamennyiségnek például legfeljebb 30 százaléka származhat zsiradékból, míg hozzáadott cukorból legfeljebb 8 százalék.

Korcsoportonként előírják az energiaszükségletet, és hogy milyen típusú étkeztetésnél ennek hány százalékát kell biztosítani. Igyekeznek elkerülni a túlzott zsírfogyasztást, azt is külön szabályozzák például, hogy bő zsírban sült élelmiszereket nem kaphatnak a bölcsődés gyerekek, vagy hogy a tálalókonyhán sem cukrot, sem sót nem lehet utólag az ételhez adni.

A só vagy cukor “kihelyezési, illetve átadási helyén” jól olvashatóan fel kell tüntetni az “A túlzott só- és cukorfogyasztás szív- és érrendszeri betegségekhez, elhízáshoz és cukorbetegséghez vezethet!” szövegű figyelmeztető feliratot. A felirat az étkeztetettek életkori sajátosságainak megfelelően képi megjelenítéssel helyettesíthető.

Étlap részletes útmutatóval

Szabályozzák az étrendtervezést is. Például, kétszer tíz élelmezési napon belül egy ételsor csak egy alkalommal fordulhat elő. Állati eredetű fehérjeforrást minden főétkezésnek, bölcsődei étkeztetés esetén az egyik kisétkezésnek is tartalmaznia kell.

Megszűnik a túlcukros napközis tea és az ivólé bizonyos fajtái is, legalábbis cukrozott üdítő, szörp nem adható. Egész napos étkeztetésnél fejenként adni kell legalább fél liter tejet vagy ennek megfelelő mennyiségű kalciumtartalmú tejterméket, négy adag zöldséget, de nem krumplit vagy gyümölcsöt, ezekből legalább egy adagot nyers formában. Ezenkívül még három adag gabonaalapú élelmiszert, amiből legalább egy adagnak teljes kiőrlésűnek kell lennie.

Mindezt pedig ellenőrizni is fogják, a menzán kötelesek vezetni egy úgynevezett nyersanyagkiszabati ívet, amit aztán 90 napig még meg kell őrizni. A közétkeztetőnek minden étkezéshez étlapot kell készítenie, amit az intézmény az étkezők által is jól látható helyen kifüggeszti.

Az étlapon fel kell tüntetni minden étkezés energia-, zsír-, telített zsírsav-, fehérje-, szénhidrát-, cukor- és sótartalmát, valamint az élelmiszerek jelöléséről szóló miniszteri rendeletben meghatározott allergén összetevőket.

Csak én érzem kicsit erőltetettnek ezt a dolgot?

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s