704436_10151555279588662_1447074347_oMinden év december 25-én a keresztény amerikaiak megünneplik a karácsonyt. Sőt, a nem vallásos lakosok is megpihennek, karácsonyfát és ajándékot vesznek egymásnak az évnek ebben az időszakában.

Jézus születésének története bizonyára mindenki előtt ismert: Jézus szülei, József és Mária Betlehembe mentek egy népszámlálás miatt. Amíg ott tartózkodtak, Mária megszülte a kis Jézust egy istállóban., mert sehol nem találtak már kiadó szobát. A pásztoroknak egy angyal mesélte el, hogy megszületett Jézus. A pásztorok meglátogatták Jézust, aztán elmentek, hogy tudassák a világgal, amit az angyal mondott nekik. A három királyok követték a betlehemi csillagot, 12 napig mentek, hogy meglátogathassák Jézust és átadhassák ajándékaikat.

Senki nem tudja pontosan, mikor született Jézus. A Biblia azt mondja: “a pásztorok a földjeiken tartózkodtak, őrizték a nyájukat”. Betlehemben decemberben hideg van és sokat esik, ezért néhány tudós szerint pár hónappal korábban kellett születnie Jézusnak. Évszázadokon keresztül folyt a vita Jézus születésének időpontjáról, végül a római katolikus egyház december 25-t választotta, habár (vagy éppen azért, mert) ez volt a pogány napünnep dátuma is.
A pogány és a római eredet miatt az Egyesült Államokba érkező vallásos angol emigránsok az 1600-as évekig elutasították a karácsony ünneplését. A karácsony meleg, örömteli ünneplése a német és a holland bevándorlóknak köszönhető. Népszerűségének igazi kezdete az USA-ban nagyjából az 1800-as évek elejére tehető. Manapság az amerikai karácsony még a déli államokban is egyértelműen az észak-európai külsőségeket követi (hó és örökzöldek).
Karácsonyfa: egy örökzöld fa lámpákkal és díszekkel dekorálva a karácsony szokásos jelképe az Amerikai Egyesült Államokban. Ezek a fák voltak az erőnlét és a hosszú élet szimbólumai is évszázadokon át, mielőtt a keresztény térítők az örök élet jelképeként írták le az örökzöldeket.
Piros és zöld: A magyal bokor népszerű volt a kereszténység előtti időkben Európában. Az örökzöld magyal a piros bogyóival szilárdan ellenállt a hideg télnek.
Fagyöngy: Ha a fagyöngy alá állsz (egy ág levelekkel és fehér bogyókkal), akkor valószínűleg meg fogod csókolni a házigazdát. Légy óvatos!
Zokni: A családtagok kiakasztják a zoknijaikat (az ünnepi alkalomra készült különleges zoknik) a kémény mellé. Ha a gyerekek jók voltak, akkor a Mikulás narancsot és más apró ajándékot, valamint édességet fog rakni a zokniba. Ha a gyerekek rosszcsontok voltak, akkor azt mondják nekik, hogy szenet fognak kapni. (Vajon meg tudja tenni igaziból egyetlen szülő is ezt?)
Ajándékok: A karácsony sokaknál kereskedelmi ünneppé vált. A keresztény hitűek számára viszont ott vannak a vallási gyökerek: volt három király, akik ajándékot vittek a kis Jézusnak, mikor megszületett, felnőve Jézus az életét adta az emberekért. Erre emlékezve a legtöbb amerikai családban karácsony napja egy meleg, szeretetteljes ünnep. Próbáld ezt észben tartani, amikor a bevásárló központokat járod!
Forrás: forditgat.blogspot.com

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s