Sziasztok!

Érdekes téma az, amiről most fogok írni. Akik követnek azok tudják, hogy a Károli Gáspár Református Egyetem Bölcsésztudományi karán tanulok angol- és történelemszakos tanárnak és emellett már tanítok is. Egyik ismerősöm ma faggatott, hogy mit gondolok az oktatás mai helyzetéről és a beszélgetésünk folyamán szóba jött a pedagógussztrájk és a tüntetés is. Én, mint pályakezdő tanár úgy gondolom, hogy a sztrájk az nem a legjobb megoldás, mert nekünk az a feladatunk, hogy neveljük és oktassuk a diákokat, viszont van olyan szituáció, amikor nincs más megoldás. Értem a szituációk alatt az áram és fűtés kikapcsolását az intézményekben, de már az is nagy probléma, hogy krétára és táblafilcre sem telik. Nem szeretnék arra a szintre eljutni, hogy sztrájkolnom kelljen. Diákként már átéltem egy pedagógussztrájkot és akkor nagyon örültem, hogy lóghattam két órát, de teljesen diákként és tanárként szemlélni az eseményeket.

A tüntetésről meg az a véleményem, hogy igenis tüntetnünk kell. Ki kell mennünk az utcára, ki kell állni önmagunkért és egymásért. Mindenért, ami a legtöbb tanárnak az életét jelenti. Tapasztaltam olyan hozzászólásokat is, hogy a tanároknak milyen jó dolguk van és most csak egy kis feltűnési viszketegségünk van, de ez nem igaz. Persze vannak különböző típusú tanárok. Igen, olyanok is vannak, akik csak azért lettek tanárok, mert más jobb szakmát nem találtak és csak kényszerből teszik, de ez legtöbbünkre nem igaz. Mind általános-, mind középiskolai, sőt egyetemi tanulmányaim alatt is csak 1-2 olyan tanárral találkoztam, akik nem szívből csinálnák ezt a pályát. Nézzetek hülyének, de nekem örömet okoz a tanítás és élvezem csinálni. A világon a legjobb dolog, amikor azt látod, hogy a tudásodat hasznosan tudtad felhasználni és másoknak is át tudtad adni, akik ezen tudás révén sikereket érnek el.

A tüntetés 2016. február 13-án 11 órakor lesz Budapesten a Kossuth téren. Egységben az erő! Álljunk ki azért, hogy minden érintett tárgyalóasztalhoz ülhessen! Álljunk ki azért, hogy az oktatásban dolgozókat megbecsüljék! Álljunk ki egy működő oktatási rendszerért!

Követeljük:
• tananyag radikális csökkentését,
• a kötelező tanulói óraszámok mérséklését,
• az általános iskolában a délután négy óráig tartó kötelező benntartózkodás megszüntetését,
• a kötött munkaidő megszüntetését,
• az Országos Köznevelési Tanács és a Közoktatás-politikai Tanács visszaállítását,
• az intézményvezetők munkáltatói és gazdálkodási jogának visszaállaítását,
• a szakképzési centrumok jogi helyzetének rendezését,
• a tankönyvválasztás szabadságát,
• a köznevelésben a csaknem ötvenezer, az oktatást, a nevelői munkát segítő dolgozó bérének rendezését.
Az oktatás nemcsak a pedagógusok ügye, hanem közügy, a magyar társadalom ügye!

Sajnos én egyéb elfoglaltság miatt nem tudok ott lenni, de lélekben ott leszek és gondolni fogok mindenkire.

Most nézzetek hülyének, de iskola nélkül nem tudok élni. Ha az iskola és a tanítás nem lenne, akkor az életem sem lenne teljes. Bár a mai világban sokszor elgondolkodom, hogy megéri-e tanárnak lenni és sokszor elbizonytalanodom, hogy ez a pálya jó-e, de mindig belátom, hogy nekem erre van szükségem.

Egy gondolat “Pedagógus tüntetés” bejegyzéshez

  1. Jajj te szegény tanárka… Most sajnálnom kéne??? Olyan rossz sorod van… Basszdmeg kinek van nyáron 3 hónapos fizetett szabadsága??? Senkinek! Amit nyáron megkeresel a semmiért, abból tudnál magadnak krétát is venni. Pofám leszakad. Ha tanítani akarsz, akkor vedd meg magadnak a taneszközeid! A diákoknak is meg kell vásárolniúk a tankönyveket, írkákat, ceruzákat és ti még azt is elvárjátok, hogy wc papírt is vigyenek, hogy a popsitok ne sérüljön miközben szartok egy orbitális nagyot a gyerekek fejére!!! Remélem megrendszabályozzák a sok pofátlan tanárt. Ahelyett, hogy örülnének a munkának még lázadoznak is.

    Kedvelés

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s