a4f97a60b5ee9255a1e285a2fa587008Sziasztok!

Nem akarok sokat rizsázni most sem. Szóval van ez a “Nem leszek suliban” kezdeményezés facebook-on, ahol szülők kitalálták, hogy február 29-én, hétfőn nem küldik iskolába a gyerekeiket így vállalnak szolidaritást. Rengetegen csatlakoztak ehhez a “mozgalomhoz”, közel 27 ezer szülő kezdte el követni a csoportot. Viszont, mint mindig itt is vannak olyanok, akik ezt egyszerű lázításnak tekintik a tanárok részéről. Itt egy kicsit rendbe kell tenni a dolgokat. A lényeg, hogy február 29-én nem lesz sem sztrájk, sem az iskolák nem zárnak be. Akik szeretnék vinni a gyereket, azért mert nem tudják megoldani az elhelyezést, vagy csak azért, mert nem értenek egyet a többi szülővel, azok rendelkezésére fog állni az iskola és tanítás is lesz. Ezt az egészet nem a tanárok találták ki, hanem a szülők, sőt a tanárok nem is buzdítják a diákokat arra, hogy ne menjenek. Egyelőre nem tudok róla, hogy lenne tanári sztrájk, vagyis a környezetemben nem tervezte senki.

Sokan azért viszik a gyereket 29-én majd iskolába, mert félnek a következményektől. Én úgy gondolom, hogy nincs mitől tartani. A szülő hivatalosan 3 nap távolmaradást igazolhat, ha erre már nincs lehetőség, akkor beszélni kell a háziorvossal és tőle kérni. Internetes fórumokon olvastam olyanokat is, hogy bizonyos helyeken az osztályfőnökök is igazolják ezt az egy napot.

Az tény, hogy nem szabad a politikát bevinni az iskola falai köze, de sajnos az az igazság, hogy már nagyon régóta bent van úgy, hogy sokan még csak most eszmélnek.

Nagyon sokan azt gondolják, hogy a tanároknak nincs okuk a változtatásokért küzdeni, de a valóság az, hogy igen is kell. Nem a saját komfortunk miatt, hanem, hogy a gyerekek egy élhetőbb és kellemesebb környezetbe tanulhassanak. Egy igazi tanárnak nem csak az a feladata, hogy a tudását átadja a diáknak, hanem, hogy motiválja, megszerettesse vele a tanulást. Ezekhez viszont szükség van bizonyos körülményekre. Nem vagyok a nagy modernizáció híve… Szeretem, ha még van kézzel fogható napló és azt is, ha a gyerekek füzetbe írják az órai jegyzeteiket, viszont sokkal kellemesebb lenne, ha a krétás táblák helyett mindenhol megjelennének a filces fehér táblák és most őszintén azért egy interaktív tábla sokkal izgalmasabbá, színesebbé tudja tenni az órai tananyagot. Sajnos a megemelt követelmények miatt nincs idő arra, hogy gyakorlás is legyen az iskolába, jó ha a tananyagra jut idő.

Leendő tanárként szeretnék majd olyan környezetben tanítani, ahol nem lenéznek minket tanárokat, hanem megbecsülést és bizalmat kapunk. Ne felejtsük el azt, hogy a tanárok mindennek az alapjai. És ilyenkor szoktam megkapni, hogy csak az “értelmiséget” (de utálom használni ezt a szót) nézem és a “munkás” emberekkel nem foglalkozom. De ez nem igaz. Véleményem szerint a szakiskolákat és a szakmunkásképzőket is muszáj lenne megreformálni, mert az országnak szakemberekre is nagyon szüksége van. De, ahhoz, hogy jó szakembereket tudjanak képezni szükség lenne megfelelő körülményekre, szakképzett tanárokra és szakoktatókra. Nagyon sok “diplomás” lenézi a szakembereket, mert ők “csak kétkezi munkások”, de a társadalom megfelelő működéséhez minden szakmára szükség van és nem kell szégyellni.

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s