P1040997Kanapén ücsörgő, ágyban fekvő diákok fotói jelentek meg a közösségi oldalakon, több szülő pedig kockás ingben fényképezkedett a gyerekével: országszerte több tízezer diák nem ment tegnap iskolába a „Nem leszek suliban” kezdeményezés miatt. A szülők által indított akció lényege: a tömeges hiányzással jelzik a kormánynak, hogy változást szeretnének az oktatásban, és támogatják a tanárokat az oktatás átalakítását követelő törekvésükben.

Nincs új anyag

Tegnap délelőtt a budapesti Szinyei Merse Pál Gimnáziumban több diák arról számolt be lapunknak, hogy jelentős a hiányzók száma. Az egyik 10. évfolyamon tanuló lány szerint a 32 fős osztályukból 12-en mentek iskolába, egy 11. évfolyamos fiú pedig azt mondta, 30 helyett hatan ültek a teremben, de olyan általános iskolai osztályról is hallottak, ahol mindenki otthon maradt. A távolmaradást a szülők igazolják, évente három napot ugyanis szülői igazolással hiányozhatnak a diákok.
A Szinyeiben dolgozó tanárok azt mondták, osztálytól függően a diákok fele-kétharmada nem ment iskolába. Minél idősebbekről van szó, annál nagyobb a távol maradók aránya, hiszen nekik már nem kell felügyeletet szervezni. Az órákat megtartják, de általában nem vesznek új anyagot, bár olyan pedagógus is akadt, aki a terv szerint haladt.

– Körülbelül a diákok tizede nem jött iskolába – mondta Szabó István, a kecskeméti Katona József Gimnázium igazgatója. Ebben minden hiányzó benne van, máskor nincsenek ennyien távol. Az intézményvezető szerint osztályonként nagyok az eltérések: van olyan, ahol a 30 gyerek harmada maradt otthon, egy másikban viszont egyetlen hiányzó sincs.

Az iskolaigazgatóknak és a tankerületi igazgatóknak írt levelet Sipos Imre köznevelésért felelős helyettes államtitkár február 26-i dátummal. Február 29. tanítási nap, rendkívüli szünet elrendelésére okot adó körülmény nem áll fenn – írta. Az órákat meg kell tartani, az iskoláknak pedig gondoskodniuk kell a diákok felügyeletéről.

Szolidaritási akció

Az egyik békéscsabai gimnáziumban nagyjából öten-hatan mentek iskolába egy-egy osztályból, de arra is volt példa, hogy a 31 tanulóból 29-en otthon maradtak. A kilenc intézményt felügyelő Győri Szolgáltatási Szakképzési Centrum főigazgatójánál is érdeklődtünk, hányan vettek részt az akcióban. Nagy Attila azonban a fenntartó Nemzetgazdasági Minisztériumhoz irányított minket, mivel csak a tárca nyilatkozhat az ügyben.
Az alapítványi Alternatív Közgazdasági Gimnáziumnak sem a Klebelsberg Intézményfenntartó Központ a fenntartója, mégis szolidaritást vállaltak a többi iskolával. Szülői igazolással az órákra nem, de az iskolába bementek a diákok: a végzősök ugyanis a tanárok közreműködésével rendhagyó órákat, programokat szerveztek. Mint azt Besenyői Dániel 12. évfolyamos diák elmondta, a legkisebbeknek például játszóházat alakítottak ki.

50 ezren is lehettek

Az esemény Facebook-oldalán 34 ezren jelezték részvételüket, további 17 ezren pedig érdeklődtek a kezdeményezés iránt. Puskás Krisztina, a „Nem leszek suliban” egyik szervezője az Eduline.hu-nak azt mondta, sokkal többen hiányoznak, mint a Facebookon jelezték. Beszámolója szerint Szentendrén az egyik iskola szinte üres, Sopronban két iskola ürült ki, Szegeden több iskolában egész osztályok hiányoznak. Pécsett is üresek az intézmények, illetve több osztályba csak pár gyerek ment be, Budapesten pedig rengeteg az üres vagy alternatív programot tartó iskola.

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s