3000px_AerialView_Pruitt-IgoeMyth_Credit-StatHistSocOfMOA Pruitt Igoe nevű lakótelep az Egyesült Államokbeli St. Louisban épült az ’50-es évek közepétől. Egészen 1972. március 16.-ig állt, amikor elkezdték felrobbantani az üresen álló, életveszélyessé vált épületeket.

A lakótelep alig húsz éves történetének kezdete egészen a második világháború utáni időszakra nyúlik vissza.
Az 1949-es Lakhatási Törvény biztosította a nagyszabású városmegújítási projektek anyagi forrásait, melyeket leginkább Pruitt Igeohoz hasonlóan a modern, sok férőhelyes lakóépületek megépítésére fordították.
Az épületegyüttest két St. Louis-hoz köthető személyről, Wendell O. Pruittról, egy színesbőrű második világháborús pilótáról és William Leo Igoeról, volt kongresszusi képviselőről nevezték el.
A tervezéssel egy japán származású amerikai építészt, Jamaszaki Minorut bízták meg, akinek később a legnagyobb munkája a World Trade Center ikertornyainak megépítése volt.

Abban az időben lakosság között még létezett a faji megkülönböztetés, így az eredeti elképzelés szerint a?Pruitt? házakban a feketék, az ?Igoe? épületekben a fehérek laktak volna.
Az első lakóépület 1954-ben készült el, a teljes épületegyüttes felépítése pedig két évet vett igénybe. Ez idő alatt St. Louis lakossága robbanásszerűen csökkenni kezdett, a beilleszkedni nem tudó kisebbség aránya pedig már 50%-ra nőtt.
A telep helyzetét nehezítette az is, hogy a város legszegényebb negyede (De Soto-Carr)mellett feküdt. A helyi lakosság kisebbségbe került az olcsó lakást kereső, bűnöző életmódúakkal szemben, így a középosztálybeli fehér családok hamar elhagyták a telepet, magukra hagyva a már nagy százalékban lévő igénytelen, beilleszkedni nem tudó kisebbséget.

Az lakótelep 33, egyenként 11 emeletes épülete 2870 lakásának csaknem fele üresen állt az elkövetkezendő években.
A vandálok és a fém tolvajok nagyban elősegítették az épületek leamortizálódását.
Sokan az építész tervét okolták, mások szerint a demográfiai adottság, sőt, még a vietnámi háború okozta elkeseredettség is közrejátszott a telep pusztulásában.
Többször megpróbálták visszacsalogatni a lakókat, de mindegyik próbálkozás kudarcot vallott.
Hosszú évekig üresen, kitört ablakokkal, ajtókkal, kifosztva állt a hatalmas épületkomplexum St. Louis közepén. A ’70-es évekre ez lett a város szégyenfoltja, a bizottság elrendelte a lebontását.
1972. március 16.-án elkezdték egyesével felrobbantani az épületeket.
Bár már negyven éve erdő növi be a valaha volt Pruitt Igoe helyét, a mai napig találni lehet a telepre emlékeztető tárgyakat, törmelékeket.

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s