Sziasztok!

Tavaly, amikor bevezették a vasárnapi bolt zárat, akkor talán én voltam az egyik legnagyobb ellenzője. Nos az igazság az, hogy a véleményem azóta SEM változott. A lakosságot most is megosztja rendesen ez a dolog, hallottam, hogy kereskedők egy kis csoportja sztrájkolni akar, na de kérdem, hogy MIÉRT?!

A boltosok tisztára úgy csinálnak, mintha csak ők dolgoznának vasárnap. Abba azért gondoljunk bele, hogy ugyanúgy nincs hosszúhétvége, nemzeti ünnep és iskolai szünetek azoknak, akik az egészségügyben dolgoznak, vagy gondoljunk a tűzoltókra, rendőrökre, vasutasokra, de nem kell a kereskedelemtől messze menni, mert a vendéglátók is dolgoznak vasárnap. Szóval, ha már ők azt mondják, hogy mindenki dolgozzon vasárnap, akkor ebbe gondoljanak bele. Ezekben az ágazatokban dolgozhatók is követelhetnék a kötelező vasárnapi szünnapot. Vagy be lehetett volna vezetni azt is, hogy vasárnaponként senki nem dolgozik, megbénul az ország és mindenki megy a templomba.

Lehet itt jönni azzal, hogy a nagy ”Nyugaton” zárva vannak vasárnap a boltok, de abba is gondoljunk bele, hogy ott van olyan életkörülmény, hogy az ember munka után még el tudjon menni nyugodtan vásárolni, itt nincs.

Anyukám is azt mondja mindig, hogy legalább vasárnap hadd pihenjenek a boltosok, ha más nap nem lehet. Én úgy tudom, hogy a boltosok 5 napot kell, hogy dolgozzanak, szóval, ha vasárnap dolgozik, akkor másik napra megkapja ugyanúgy a szabadnapot.

Nem mellesleg arra is kell gondolni, hogy a vasárnapi boltzár egy csomó egyetemistával kiszúrt. Gondolom most mindenkinek az a kép ugrik be, hogy az átlag egyetemisták a hétvégén a plázákban korzóznak. Elárulom, hogy nagyon nem ez a helyzet. A legtöbb egyetemista dolgozik, azért hogy megélhessen, fizethesse a tandíjat vagy éppenséggel a lakbért. Ezzel a vasárnapi boltzárral tőlük vették el a lehetőséget, hogy kereshessenek. Nem találkoztam még olyan egyetemistával, aki nem mondta volna, hogy nem megy el dolgozni vasárnap. Továbbá a vasárnapot vasárnapi pótlékkal dolgozhatták, ami bár nem sok pénz, de egy diáknak mindig jól jön.

Mindenesetre én örülök, hogy újra nyitva lesznek a boltok vasárnap is. Nem azért, mert ”boltkóros” lennék, viszont nekem csak vasárnaponként jutna időm nyugodtan vásárolni, körülnézni.

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s