IMG_7732A Komáromi Feszty Árpád Általános Iskola diákjai 2016. május 4-e és 8-a között látogatást tettek a finnországi Pori városában. A látogatásunk célja a Käppärä általános iskola volt.

Történetünk 2012-re nyúlik vissza, amikor a Poribeli Käppärä általános iskola egyik tanára, Seppo Steen egy testvériskolai javaslattal keresett meg minket. Az összekötőink a Poriban élő Simon Szilvia és a Komáromi Magyar-Finn Baráti kör egykori oszlopos tagja Vollai Gergő voltak, akik egykor szintén a Feszty iskola falai között tanultak. A projekt először két osztály között jött létre. Villám Béláné Havasi Erika akkori 3. osztályosai és Seppo Steen 4. osztályos diákjai levelezőbaráti kapcsolatot kezdtek egymással. Minden magyar kisdiáknak volt egy finn levelezőtársa. Minden gyerek nagyon lelkesen fogadta ezt a kezdeményezést. Levelek jöttek, levelek mentek, majd később ajándékokat is küldtek egymásnak.

IMG_6675Az első nagyobb mérföldkövünk a finnországi ötletadó Seppo és angolszakos kolléganőjének Aulikki Mäkinennek a látogatása volt 2014 őszén, amikor is betekintést nyerhettek a Feszty iskola életébe és megcsodálhatták Komárom környékét, majd fővárosunkat, Budapestet. A két tanár nagyon pozitívan vélekedett akkor és bejelentették, hogy a két osztály közötti kapcsolatot szeretnék kiterjeszteni az egész iskolára, ezzel létrehozva egy testvériskolai kapcsolatot, majd egy esetleges cserediákprogramot.

A következő nagy lépés 2015-ben történt, amikor is egy újabb szintre lépett a két iskola közötti kapcsolat. Először április végén a Käppära iskola magyar klubjának a diákjai 15-en látogatták meg Komáromot és a Feszty iskolát. A finn iskolában 2014-ben alakult ez a magyar klub és azóta rendszeresen tartanak heti alkalommal klubdélutánokat, ahol Magyarországról, a magyar szokásokról és kultúráról hallgathatnak érdekes előadásokat. Magyarországi látogatásuk során részt vettek az iskolai életben. Kipróbálhatták milyen itt egy rajz óra és az angol. Komárom polgármestere, Molnár Attila is ünnepélyes keretek között köszöntötte őket és színes érdekes programokon vettek részt. A gyerekek befogadócsaládoknál szálltak meg így nagyobb lehetőségük volt a barátságok kialakulásának, elmélyítésének. Hazautazásuk után a Feszty iskola diákjai egy visszahívást kaptak a finn iskolától 2016 tavaszára.

IMG_5862Ugyanebben az évben szintén volt egy utazás, de ezennel a Feszty iskola tanárai látogatták meg a Käppärä iskolát. Itt megismerhettük, hogy hogyan is tanulnak a finn gyerekek, milyen körülmények között és részesei lehettünk a világszínvonalú finn oktatásnak is. Megismerkedtünk Tero Grönmark igazgatóval is, aki szintén a testvériakolai kapcsolat megerősítésén munkálkodik. Természetesen az iskolán kívül körbevezettek minket a városban. Megnézhettük a nevezetességeket és mindenkinek kedvencévé vált, mind a homokos Yyteri, mind a sziklás Kallo tengerpart. Csodálatos 4 napot töltöttünk el.

Idén szintén egy fontos esemény volt a két iskola életében, ugyanis a komáromi iskola az idei tavaszra kapott egy visszahívást Poriba. A szervezkedés már tavaly szeptemberben a tanévkezdéskor elindult. Megalapítottuk az iskolán belül a Finn klubot, ahol először a gyerekek Vollai Gergő előadásai segítségével megismerkedhettek Finnországgal és a finn kultúrával, majd minél jobban közeledett az utazás elkezdtük szervezni, hogy milyen műsorral készüljenek a vendéglátó iskola diákjai és tanárai számára. Az utazás rengeteg szervezést igényelt ugyanis az utazás finanszírozása önerőből történt, ezért körülményesen meg kellett gondolni, hogy mikor és mennyiért rendeljük meg a repülőjegyeket. Az utazás időpontja május 4-8-ra esett. A repülőgép 6:40-kor indult Budapestről így előtte sem a gyerekek, sem a kísérők nem aludtak sokat, de ennek ellenére hatalmas volt az izgalom és a lelkesedés. A gyerekek közül nagyon sokan most utaztak először repülővel, nekik kimondottan nagy volt az élmény.

11 óra környékén landoltunk a tamperei Pirkkala reptéren, ahol Seppo és Aulikk fogadott minket, majd busszal elindultunk Poriba. Bár kissé fáradt volt mindenki, de ennek ellenére a gyerekek hsiesen állták a sarat. Először az iskolában fogadott minket a Käppära igazgatója Tero Grönmark, majd ezután látogatást tettünk az iskola közelében levő ortodox templomba, majd megtekinthettük a helyi temetőben található mauzóleumot is,  később pedig a finn diákok körbevezették a magyar vendégeket az iskola épületében.

IMG_7331Másnap délelőtt egy kempingközpontba látogattunk ahol a gyerekek egésznapos programon vehettek részt. Három csoportra lettek osztva.  Az erdőben túrázta, horgászhattak és kipróbálhatták az evezést is. A legtöbb gyereknek az evezés tetszett a legjobban. Ezen programok szüneteiben pedig kolbászsütés volt és megtapasztalhatták azt is, hogy hogyan grilleznek a finnek kalácsot az erdő közepén.

Látogatásunk harmadik napján iskolai programok voltak. A gyerekek kisebb csoportokban angol nyelvű társasjátékok segítségével játszhattak a finn társaikkal. Második órában betekintést nyerhettünk, hogy hogyan megy a tanítás egy olyan osztályban, ahol bevándorló gyerekek járnak. Idén januárban a Käppärä iskolában egy olyan osztály indult, ahol migráns gyerekeket tanítanak. Ez egyelőre egy felkészítő  osztály. Az osztály vezetője elmondta, hogy az osztályba 8 gyerek jár, akik Irakból és Afganisztánból jöttek. A kezdetekben csak “kézzel-lábbal” ment a kommunikáció, de 4 hónap alatt annyit fejlődtek, hogy már tudnak finnül is kommunikálni és a következő tanévben csatlakozhatnak a rendes osztályokba is.

IMG_7747Az óralátogatások után a Feszty iskola diákjai egy kis előadással készültek a finn gyerekeknek és tanároknak. Bemutatták Magyarországot, Komáromot és a Feszty iskolát powerpointos prezentációk segítségével, majd két dalt adtak elő. A közönségnek nagyon tetszett a produkció.IMG_7819

Délután a városházán Aino-Maija Luukkonen, Pori város polgármestere magyarul fogadott minket. A polgármesterasszony nagyon örült a látogatásunknak és a két iskola kezdeményezésének.

Mindezek után a gyerekek egyik kedvenc időtöltése következett, mégpedig a vásárlás a Puuvilla bevásárlóközpontba.

20160507_Finland_280Másnap a gyerekek a Poritól 120 km-re levő Seitseminen nemzeti parkba látogattak, ahol megismerkedtek a finn erdő- és mocsárvilággal.

A vasárnap pihenéssel telt. Minden gyerek a befogadócsaláddal töltötte a visszautazás előtti kis időt, így volt lehetőségük még jobban megismerkedni a finn családokkal. A repülőgépünk finn idő szerint 21 órakor szállt fel és magyar idő szerint 22:30-kor érkeztünk vissza Budapestre a Liszt Ferenc Nemzetközi Repülőtérre.

A gyerekek hatalmas élményekkel lettek gazdagabbak az utazás során, rengeteg pozitív dolgot meséltek szüleiknek, barátaiknak, iskolai társaiknak.

IMG_7913

Egy gondolat “Fesztysek Finnországban” bejegyzéshez

  1. Kedves Gergő!
    Nagyon jó volt olvasni ezt a beszámolót. Gratulálok mindenhez, amit az évek alatt elértél. További sikeres életet kívánok! 🙂

    Kedvelés

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s