IMG_7273Sziasztok!

Elég régen volt kérdezz-felelek cikk, de most úgy döntöttem újra írok. Jelenleg egy témának szentelném ezt a bejegyzést, mert rengetegen kérdezitek, mind levelekben, mind szóban, hogy honnan erednek a finnországi dolgaim.

Akkor vágjunk is bele. Az első ilyen alkalom 2008/2009-ben volt, amikor az akkori osztályfőnököm Simon Szilvi egy évet töltött Finnországban és rengeteg érdekes dolgot mesélt, folyamatosan küldte a fotókat és nekem már akkor tetszett ez az ország és a kultúra. Szilvi amikor visszajött Finnországból meghívott az akkoriban indult Komáromi Finn-Magyar Baráti Kör egyik estjére és onnantól kezdve ki sem tudtak robbantani onnan. 2010-ben jött a finn év, amikor Szilvivel és egy másik baráti körös taggal Zsidi Henivel (aki amúgy Magyar-Finn szakos tanár) komáromi középiskolákba kezdtünk járni előadásokat tartani. Ebben az évben voltam végzős és hatalmas élmény volt még középiskolásként más középiskolákba járni.

A 2010-es év eléggé eseménydús volt a baráti kör életében, ugyanis még ebben az évben vendégül láttuk a Tikki néptáncegyüttest Poriból. Innentől kezdve részemről nem volt megállás. Már itt tudtam, hogy Finnország mindig is az életem része lesz. Nagyon vicces volt az az egy hét amíg a táncosok itt voltak. Emlékszem az egy hét alatt mindenhová kísértük őket és minden nap késő este értem haza, szüleimmel alig találkoztam. Pont utolsó nap, amikor visszakísértük őket a reptérre Budapestről hazaérve a konyhában összefutottam anyukámmal és megkérdezte, hogy véletlenül nem érettségizek-e holnap. 😀 Amúgy igen másnap tényleg érettségiztem már mindenfajta pihenés nélkül. Ugyanebben az évben volt még egy dolog, az pedig a december hatodikai függetlenségnapi ünnepség volt a Monostori Erődben, ahol én is beszédet tartottam Finnország függetlenségéről.

2011-ben találkoztam először a mostani kapcsolatunk egyik kulcsfigurájával Seppo Steennel, aki a feleségével Komáromba látogatott. Akkor még nem is tudtuk, hogy mi is lesz ebből. Még ugyanebben az évben volt egy hatalmas élmény, amikor is első alkalommal látogattam Finnországba. Első alkalommal jól bele ugrottam a mély vízbe, ugyanis egy hosszabb időt töltöttem kint. Voltam Poriban, Turkuban és meglátogattam Komárom testvérvárosát Lietot is.

A 2012-es év sem telt eseménytelenül hiszen ebben az éveben is fogadtunk finn vendégeket, ezúttal a testvérvárosunkból Lietoból és ezen kívül megismerkedhettünk a Körmendi Finn-Magyar Baráti Kör tagjaival is, akik már több, mint 40 éve, hogy elkezdték a finn kapcsolatok ápolását. Igaz ezek is nagy dolgok voltak, viszont a legnagyobb áttörés júniusban érkezett, amikor Simon Szilvi Seppo ötletével keresett meg minket, aminek a folytatását már ismerhetitek abból az írásból, amit nemrég osztottam meg veletek. Ott leírtam mindent, amit a testvériskolai kapcsolatról lehet tudni.

Mindenféleképpen szeretném folytatni a munkát a finnekkel és szüleimmel tervezem már, hogy 2017 nyarán meglátogatjuk a Pori Jazz Festivalt is. 🙂

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s