Sziasztok!

Úgy gondoltam, hogy indítok egy új ismeretterjesztő rovatot itt a blogon belül. Már nagyon régóta dolgozom együtt finnekkel, intézek finn ügyeket és már korábban volt is egy Finnországgal foglalkozó oldalam is. Ezeket a cikkeket külön szeretném ajánlani a Komáromi Feszty Árpád Általános Iskola Finn Klubjának.

Első alkalommal a Muminokról írok nektek. A múminok a központi szereplői egy könyvsorozatnak és képregényeknek, melyet eredetileg a finn, svéd anyanyelvű író és illusztrátor, Tove Jansson jelentetett meg svédül Finnországban.

A múminok egy troll (a skandináv mitológiában egy óriásokhoz hasonló ijesztő faj, de azoknál gyakran kisebb méretűek) család tagjai, fehérek és kerekdedek, nagy orral, amely a vízilovakhoz hasonlóvá teszi őket. A gondtalan és kalandvágyó család a Múmin-völgyben él, habár korábban az ideiglenes lakóhelyük között szerepelt világítótorony és színház is. Számos kalandban vesznek részt barátaikkal.

The_Moomins_3 stor

A sorozatban 9 könyv található, valamint 5 képeskönyv és egy képregénysorozat is, melyek mind Jansson alkotásai, s 1945 és 1993 között jelentek meg.

Azóta a múminok több rajzfilmsorozat, film, illetve egy tematikus park alapjául szolgáltak, melynek neve Moomin World (’Múmin Világ’, finnül:Muumimaailma), s a finnországi Naantaliban található. Magyarországon az 1990-es évek elején rövid ideig ment a televízióban a múminokról szóló rajzfilmsorozat, majd 2015 szeptemberétől újra.

A múmintörténetekben több furcsa és különös alakú szereplő található, néhányan rokonságban állnak egymással. Múmin-völgyben megértéssel viseltetnek a másság, a más életformát élők iránt, a szereplők az emberi természet gyengeségeit is megjelenítik. A központi család tagjai Múmin papa (Muminpappan), Múmin mama (Muminmamman) és Múmin (Mumintrollet). Egyéb szereplők: Mafli (Sniff), Bájocska (Snorkfröken), Vándor (Snusmumriken), Pöttöm (Lilla My), Fürkész (Snorken).

A magyar kiadás nagy hibája, hogy a különböző könyvekben, és a rajzfilmsorozat különböző szinkronjaiban a fordítás eltérő, ami főleg a neveknél szembetűnő. A különböző fordításokban eltérő az is, hogy múminnak vagy muminnak írják a címszereplőket.

A kritikusok több szereplőről is úgy gondolják, hogy létező személy inspirálta, főként az író közeli családtagjai és barátai. Interjúkban Tove Jansson nyíltan beszélt a karakterek hátteréről és lehetséges mintáiról. A múmintörténeteknek mélyebb üzenete is van, az életet és a világ dolgait mérlegelik.

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s