Sziasztok!

Érdekes témát fogok boncolgatni megint. Mielőtt megkérdeznétek tényleg nem bírok aludni és azért írok most. A mostani cikkem a tegeződésről és magázódásról fog szólni. Nagyon sokan azt mondják, hogy rossz irányban haladnak a dolgok, mert már mindenki tegeződik mindenkivel, többektől hallottam, hogy a tegeződés nem illő forma, mert nem ad tiszteletet, illetve azt is hallottam már, hogy csak azok tegeződnek, akik olyan bizalmi viszonyban vannak egymással, ami “megköveteli’ a tegeződést.

A group of businesspeople discussing work during a meeting

Nos saját szemszögemből, csak azt vettem észre, hogy régebben tényleg nem tegeződtek ennyien. Ennek ellenére én nem vagyok ez ellen. Biztos ti is észrevettétek, hogy a cikkeimben tegező formában írok és úgy gondolom, hogy ezzel nem bántok meg senkit. Nagyon sokan olvastok, idősebbek-fiatalabbak és úgy látom az internet bugyraiban szívesebben olvasnak az emberek olyan cikkeket, amik kicsit személyesebben szólítják meg az embereket. Amúgy tényleg nincs bajom azzal, hogyha letegeznek engem. Ilyenkor legtöbbször visszategezem a partnert, persze az illető korától függően, mert azért egy idősebb embert vagy egy olyan nénit, akit gyerekkorom óta ismerek azért nem tegezek vissza.

Mint fentebb említettem többen jegyezték meg életem során nekem, hogy a tegezés az egy kicsit bunkó dolog, mert nem ad kellő tiszteletet. Én a környezetemben azt tapasztalom, hogy igenis tegezve is meg lehet adni azt a tiszteletet. Na és persze magázódva is el lehet küldeni az embert melegebb éghajlatra. Abban aztán tényleg csak magázódás van, de tisztelet már nem.

Az mondjuk igaz, hogy azt a fajta tegeződést nem szeretem, amikor az idősebbek, vagy a magasabb pozícióban levő emberek kioktatás és a lenézés eszközeként használják a tegeződést.

Most viszont elköszönök tőletek, mert nagyon késő van.

Szép hétvégét mindenkinek! 🙂

Egy gondolat “Tegeződés vagy magázódás” bejegyzéshez

  1. Én is elég tegezéspárti vagyok, szerintem már ajánlottam neked az oldalamat: https://www.facebook.com/tegezz/ Egyszerűbb lenne a világ, ha csak egyféle megszólítás lenne. Az angolok már megoldották. (Igaz, hogy ott a magázás maradt meg, de mindegy. A svédeknél az 1960-as évek óta csak tegezés van. Izlandon meg soha nem is volt más, csak tegezés.)

    És ha már angolok és tegezés: ha angol szöveget olvasol, honnan tudod, hogy magyarra tegezésnek vagy magázásnak kell fordítani? (Jó-e az a tanács, hogy ha keresztnéven szólítják egymást, akkor tegezésnek fordítjuk, ha vezetéknéven, akkor magázásnak fordítjuk?)

    Kedvelés

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s