keleti_fenyek_Sziasztok!

Sokatokkal megesett már, akik Budapesten laktok, vagy időközönként itt jártok, hogy belebotlottatok kéregetőkbe. Nagyon sokfajta kéregető van. A jópofa, az őszinte, az agresszív, na és a mostanság nagyon elterjedt képeslapos.

Én általában a Déli és a Keleti pályaudvarokról szoktam indulni Komáromba. A Délinél nagyon ritkán futok bele kéregetőkbe, de a Keletinél annál inkább. Vannak esetek, amikor adok pénzt, vannak olyan esetek, amikor nem. Amikor úgy jön oda az illető, hogy ő alkoholista és hiányzik 50 Forint a napi adagjához, akkor adok, vagy ha valaki azt mondja, hogy kajára gyűjt, akkor veszek neki kaját. Viszont vannak azok az esetek, amikor egyáltalán nem vagyok hajlandó adni. Első helyen a képeslapos kéregetők vannak akik bandába szerveződve zaklatják a járókelőket.

Többször volt velük inzultusom. Amikor még napi szinten jártam reggelente a Hegedűs Gyula utcában, akkor a metróból mindig a Westendnél jöttem fel. Az ottaniak másfél év alatt megtanulták, hogy engem hagyjanak békén. Már amikor megláttak inkább elfordultak és mentek máshoz. Ez még csak a light-os verzió volt. A Keletinél annál többször van velük nézeteltérésem.

Tavaly amíg a vonatra vártam odajött hozzám egy ilyen és illedelmesen megmondtam neki, hogy nem áll módomban pénzt adni. Erre megkaptam, hogy szívtelen vagyok, mert nem vagyok hajlandó éhező gyerekeken segíteni és reméli, hogy én is ilyen sorsra jutok. Majd máskor egy ugyanilyen nőnemű kéregető jött oda hozzám a metrólejárónál és üvöltözött utánam, hogy mekkora egy geci vagyok, amiért nem vagyok hajlandó 5 percet áldozni arra, hogy másoknak segítsek. Sőt tavaly nyáron a migráns krízis alatt azt is megkaptam, hogy nekik kéne adakoznom, nem pedig az araboknak. Leszögezem, az araboknak sem adtam pénzt.

Millió és millió ilyen kis eset történt még, sorolhatnám órákig.

Viszont a mai napon egymás után kétszer is megállítottak ugyanilyen kéregetők. Az első úgy jött oda hozzám, hogy neki 1 millió forintra van szüksége álmai megvalósítására és már egyből dugta az orrom alá a képeslapot. Én már csak viccesen annyit mondtam neki, hogy nekem az is kevés lenne, úgyhogy én gyűjtögetek a saját módomon és sok sikert kívántam neki. A másik már egy cseppet pofátlanabb volt. Ő nem az aluljáróban állt, hanem a felszínen a pályaudvar bejáratánál. Ugyanez a szitu: jön, mutat egy képet egy csecsemőről és adja a képeslapot és kéri a pénzt. Mondom neki, hogy nem adok. Erre megkérdezi, hogy miért nem. Elmagyaráztam neki, hogy nem vagyok milliomos és nekem is csak arra van pénzem, amire nekem szükségem van, majd otthagytam és bementem a peronokhoz. Nem telik el 5 perc és megint jön oda hozzám, hogy 300 forintom csak van és ennyi engem sem vágna földhöz. Itt egy kicsit elborult az agyam. Milyen jogon turkál ő a pénztárcámban, hogy nekem mire telik és mire nem? Szóval megmondtam neki, hogy ezek után már akkor sem adnék, ha tudnék és megkértem, hogy mondja meg kinek, vagy milyen szervezetnek gyűjt. Huhú itt jött a sértődött kisgyerek effektus. Szó szerint fogom idézni az illetőt:

“Te egy szánalmas fasz vagy! Mi itten beteg gyerekeknek gyűjtünk, te meg lenézed a munkánkat. Nekünk az a célunk, hogy a gyerekek jó körülmények között nőjenek arra gyűjtünk. Az ilyen bunkók miatt van ennyi éhező gyerek is. Remélem a jó Isten megver majd ezért!”

Erre csak annyit mondtam neki, hogy akkor adjon egy prospektust, amin van egy számlaszám, ahová adományt lehet küldeni. Persze olyan nem volt neki.

Ezek után valahogyan nem tudom elhinni, hogy ne saját zsebre gyűjtsék be azokat a pénzeket, amiket beteg és éhező gyerekek fotóival gyűjtenek.

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s