wizard-of-oz-updated-5Úgy néz ki ma nagyon formában vagyok, így eldöntöttem, hogy belevágok ebbe a kedvenc filmes cikk írásába. 😀

Az első ilyen film, amiről szeretnék beszélni az az Óz, a Csodák Csodája, ami tényleg az egyik kedvenc filmem. 2-3 évesen láthattam először és sokan a családban azt gondolták, hogy félni fogok a boszorkány miatt.

A filmet 1939-ben mutatták be az Egyesült Államokban, Magyarországra pedig 21 évvel később 1960-ban érkezett meg a mozikba. A forgatókönyvet Noel Langley, Edgar Allan Woolf és Florence Ryerson írta, a filmet Victor Fleming, Richard Thorpe és King Vidor rendezte, a zenéjét Herbert Stothart és Harold Arlen szerezte, a producere Mervyn LeRoy volt, a Metro-Goldwyn-Mayer készítette és forgalmazta. A főszerepekben Judy Garland, Ray Bolger, Bert Larh és Jack Haley láthatók. Victor Fleming alkotása az Óz-könyv legsikeresebb filmváltozata. A két Oscar-díjjal jutalmazott film világhírűvé tette az akkor még csak 17 éves Judy Garlandot. A film sok mindenben eltér a könyvtől, sok benne az újítás.

A történet szerint Dorothyt egy forgószél Óz birodalmába repíti, ahol Glinda, a Jó Boszorkány adja tudtára, hogy elpusztította a Gonosz Keleti Boszorkányt. Dorothy a Jó Boszorkánytól megkapja a Gonosz Boszorkány Piros Cipellőjét, ám a Nyugati Boszorkány (A Keleti Boszorkány húga) megharagszik a lányra, s meg akarja szerezni tőle a varázscipőket. A Sárgaköves Úton Dorothy elindul Smaragdvárosba, hogy Óz, a nagy varázsló hazarepítse a fekete-fehér Kansasba. Útközben találkozik a Madárijesztővel, a Bádogemberrel és a Gyáva Oroszlánnal, akiknek ész, szív és bátorság kell. Ők is Dorothyval mennek. Útközben a Nyugati Boszorkány elrabolja a lányt, de ő a barátai segítségével legyőzi a gonosz boszorkányt, aki elolvad. A nagy Ózról pedig kiderül, hogy csak egy közönséges szélhámos, de Glinda segítségével mindenki megkapja, amit akar, Dorothy pedig végre hazajut, azaz felébred.

Nekem ez az alkotás nagyon meghatározó volt az életemben, hiszen mai napig rajta van a laptopomon és unalmasabb, wifi mentes vonatútjaimon többször ezt a filmet rakom be és nézem meg. Nemrég a Media Marktban megtaláltam a triplalemezes extra kiadását is, ami 2000 Ft-ért megvásárolható, de még nem jutottam el odáig, hogy megvegyem, viszont ami késik az nem múlik.

Ti is ismeritek ezt a remekművet? A cikk alatt egy kommentben írjátok le, hogy nektek mi a véleményetek erről a filmről. 🙂

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Google kép

Hozzászólhat a Google felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s