durex-condomsSziasztok!

Ma egy kicsit kényes témát fogok boncolgatni, ez pedig nem más mint a szexualitás. Leendő tanárként fontosnak tartom, hogy a diákok megfelelő szexuális felvilágosításban részesüljenek. Többször lehet hallani, hogy a nem megfelelő védekezés és a felvilágosítás hiánya miatt egyre több fiatal lány lesz terhes idő előtt és esik áldozatul az abortusznak. Az abortusz nem csak testileg megterhelő egy fiatal lány részére, hanem lelkileg is megviseli őket. A terhességen kívül természetesen a nem megfelelő védekezés következtében nem csak a terhesség a kockázat, hanem mindenféle nemi betegségeket is könnyebben el lehet kapni.

Első sorban a legfontosabb dolog a megfelelő szexuális felvilágosítás lenne a szülők részéről. Igaz az általános iskolákban a hatodik osztályosoknak a biológia tanárok tartanak egy felvilágosító előadást, de 45 percben nem lehet mindenről beszélni. A szülőknek nagyon nagy szerepe lenne ebben. Sok családban ezt egy kényes témának számít, vallásosabb emberek nem nagyon szeretnek erről beszélni. Szerintem a fiataloknak sokkal jobb lenne, ha a szülőkkel nyíltan beszélgethetnének erről. Nagyon fontos lenne, hogy őszintén megbeszélhessenek minden ilyenfajta gondokat is.

Sajnos egyre több középiskolában lehet találkozni azzal a szituációval, hogy szégyennek számít, ha valaki érettségiig nem veszíti el a szüzességét. Erre mind a tanároknak, de még inkább a szülőknek kéne jól odafigyelni. Egyes médiumok szerint Magyarországon csökkent a nem kívánt terhességek megszakításának a száma, ennek ellenére is nagyon sokan kényszerülnek erre a fiatalabb korosztályból a nem megfelelő szexuális életvitel miatt.

De, ha már a terhességnél tartunk, akkor nem csak az abortuszt kell megemlíteni, mert nem mindenki él ezzel a lehetőséggel. Vannak olyanok, akik képtelenek megtenni ezt a lépést és megtartják a gyereket. Gondoljunk bele, hogy fiatalok 16-17 évesen szülővé vállnak akkor mekkora felelősség hárul rájuk. Van olyan család, ahol a szülők próbálnak segíteni és az unokát saját gyerekként nevelik, de a legtöbb helyen nincs erre lehetőség. Nem csak a fiatal szülőknek lesz nehéz az életük, de az újszülött gyermek sem feltétlen egy stabil lábakon álló családi háttérrel fog felnőni. Szóval kedves szülők, ezt a dolgot ne nyűgként vagy kényes témaként kezeljük. Igenis el kell beszélgetni otthon ezekről és ne legyen szemlesütés, ha ki kell ejteni olyan szavakat, hogy fogamzásgátló tabletta, hormontartalmú spirál, vagy akár gumi óvszer.

Természetesen nem csak a korai terhesség az az egyetlen probléma a felelőtlen nemi élet élésével. Nagyon fontos kitérni a szexuális úton terjedő betegségekre is. A legtöbb esetben ezt akkor lehet elkapni, hogyha az ember gyakran és felelőtlenül váltogatja a partnereit. Ezek elkerülése érdekében érdemes megbízható és jó minőségű gumi óvszert használni. Az óvszer nem nyújt 100%-os biztonságot, de sokkal nagyobb eséllyel lehet elkerülni az STD-t (szexuális úton terjedő nemi betegségek). A gumi óvszerek terén is nagy a választék. Sokak szerint ez olyan, mint a zokniban zuhanyzás, de manapság lehet vékonyított óvszereket is kapni amiben ugyanaz az érzés.

A szexuális felvilágosítás leginkább a szülők felelőssége, így nem szabad egy vállrántással elintézni. Remélem ezzel az írásommal én is tettem az érdekében, hogy a fiatalok felelősségteljesebben éljék az életüket.

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s