Sziasztok!

Ma ismét egy nagyon fontos témát fogunk boncolgatni, ami nagyban érinti a mindennapjainkat, ez pedig a szájhigiénia. Ez is egy olyan dolog, amiről muszáj beszélni, írni. Fogaink megfelelő tisztításához nem elég naponta egyszer megmosni a fogainkat.

Ahhoz, hogy megfelelő állapotban legyenek a fogaink elengedhetetlen, hogy fél évente, vagy ha nagyon nincs időnk akkor évente meg ne látogassuk a fogorvosunkat.

Ha nincs baj, akkor is érdemes elmenni a fogdokihoz prevenció céljából, ugyanis a fogak szuvasodását és más szájüregi betegségeket meg lehet előzni. A fogorvos meglátogatása már egészen gyerekkorban javallott. Sok szülő, azt mondja, hogy a gyereknek, ha a tejfogai kilyukadnak, akkor az nem gond, mert az úgy is kiesik és nő helyette, majd a maradandó fog. Nem mellesleg nem csak a szuvasodás az, ami problémát okozhat. A fogszabályozást is érdemesebb gyerekkorban elvégezni, mint inkább felnőttkorban.

Szerencsére nekem sem a tejfogaim nem lyukadtak ki, sem fogszabályzásra nem volt szükségem. Nálunk az iskolában volt iskolai fogorvos, aki évente jött és ellenőrizte a fogainkat. El kell árulnom, hogy egészen 14 éves koromig nem is csináltak semmit a fogaimmal. Majd ekkor jöttek a gondok. Mivel az én fogaim nagyon egymásra nőttek, nagyon szűkek a fogközeim, ezért simán csak fogkefével nem lehet maximálisan kitisztítani és sajnos engem is utolért a szuvasodás. Ekkor választottam egy Győri fogászati klinikát, a SolyDentet, ahol Dr. Zentay József és Dr. Csupor Péter megszabadítottak a problémáimtól és rengeteg jó tanáccsal láttak el.

Ne féljünk használni a fogselymet, egyáltalán nem ciki! Több fajta vastagságban kapható, nekem a legvékonyabb fajtát kell vennem. Annyira nem olcsó, de nem is a megfizethetetlen kategória és sokáig kitart. Ha éttermekben étkezünk, akkor utána is érdemes használni, hogy a fogak közé szorult ételmaradéktól ilyen módon megszabaduljunk.

Igaz, anno rendbe tették Győrben a fogaimat és olyan fogtömést kaptam, hogy az iskolai fogorvos sem mondta meg, hogy vannak tömött fogaim, de ennek ellenére szükséges volt idén egy újabb beavatkozás. Amikor bekerültem egyetemre és Budapest a mindennapjaim részévé vált itt kezdtem el keresni fogorvost. Sokáig nem találtam, majd sokak ajánlására elmentem az Astoriára a Profident rendelőjébe, ahol szintén kitűnő szakorvosokhoz volt szerencsém. Dr. Szerényi Mária, Dr. Kovács András és Dr. Papp Bálint szintén remek munkát végeztek. Igaz nem vagyunk még a végén, mert előttem áll még egy nagyobb procedúra, ahol ki fogják operálni a bölcsességfogaimat.

Ne féljünk a fogorvostól tanácsot kérni! Tartsuk mindig figyelemben, hogy a megelőző rendszeres vizsgálatokkal el lehet kerülni, hogy nagyobb bajok legyek.

Egy gondolat “Beszéljünk a szájhigiéniáról” bejegyzéshez

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s