PrintSziasztok!

A napokban elég érdekes dologról beszéltem az egyik barátommal és már igazából régóta terveztem, hogy erről is írok már, de csak most jutottam el idáig. Ez a téma pedig nem más, mint a Való Világnak elnevezett tv-s reality show.

Annak idején, talán 2002-ben vagy 2003-ban indult ez a műsor, egyidejűleg a konkurens csatorna Big Brother nevű ugyanilyen tematikájú műsorával együtt. Akkor 10-11 évesen még én is együtt néztem a szüleimmel és követtem a szereplők mindennapjait, amit egy luxus börtönben töltenek. Természetesen nekem is voltak kedvenceim, akiknek szurkoltam, hogy tovább szerepelhessenek. Aztán ezek a műsorok úgy a 2000-res évek közepére eltűntek. Amikor az RTL Klub újraindította a való világot talán 2011-ben úgy gondoltam, hogy a kíváncsiság kedvéért megnézek 1-2 adást, de a korábbiakkal ellentétben már felnőtt fejjel látva ezt a műsort rájöttem, hogy ez igazából a televíziózás pöcegödre. Összezárnak 15-20 olyan embert, akiknek igazából a fejükben nincs semmi, csak azért, hogy show-t csináljanak, ezáltal tegyenek szert hatalmas bevételre. Rengeteg néző, csak azért szavazott emberekre, hogy egy kitalált világot láthassanak.

Sajnos azt kell, hogy mondjam ez nem a való világ. A valódi világban nem mindenki él luxusvillában, nem mindenki kapja ingyen a lakhatást, a kaját, a cigit és a piát, úgy ahogyan ebben a műsorban bemutatják. Ebben a műsorban az a legrosszabb, hogy a 10-16 év közötti korosztály is nézi és rájuk borzasztóan rossz hatással van. Ez a műsor nem közvetít értékeket, nincsenek benne olyan dolgok, amikből tanulni lehetne. Tudom, hogy ennek a műsorszámnak a szórakoztatás lenne a célja, de a mutatvány már a címben is megbukott, mert ez nem az igazi való világ. Az igazi életben jelen vannak a mindennapi gondok, a szegénység, az oktatás körüli problémák és még sorolhatnám. Nem szabad azt elhinni, amit a tv-ben mutogatnak.

Mivel ez egy elég nagy nézettségű műsor ezért, emiatt szorulnak vissza olyan produkciók, amik tényleg értékesek lehetnének. Gondolok itt például Kepes András egykori műsoraira. Sosem felejtem el a Világfalut, ahol a világ különböző kultúráit mutatták be és rengeteg érdekes dolgot lehetett megtudni.

A Való Világ egykori szereplői közül rengetegen kerültek ki úgy, hogy egyből bekerültek a műsorvezetői székbe nulla tudással, csak azért, mert egy elszeparált vityillóban pojácáskodtak.

Szerény észrevételeim szerint a televíziózással együtt a világ is nagyon rossz irányba tart, amit mi mezei egyszerű halandók sajnos nem tudunk megállítani. Maximum elmondhatjuk a véleményünket és bizonyos fórumokon felszólalhatunk, ahogyan én is teszem alkalomadtán a saját felületemen is.

További szép délutánt kívánok!