Violent kid fighting and hitting scared boy in parkSziasztok!

Sajnos az iskolai bántalmazás mindennapi probléma. Én is áldozatául estem még felső tagozatos diákként. Mindennapi szenvedéseim két évig tartottak, ennyi időbe telt, hogy én ezt el merjem mondani a szüleimnek. Amikor hazamentem, pont Apukám volt otthon, aki látta rajtam, hogy nagyon zaklatott vagyok és nagy nehezen, de kiszedte belőlem, hogy mi is történt. Legelső reakciója természetesen az volt, hogy ő most bemegy és szétcsap mindenkit. Szerintem hasonló helyzetben a legtöbb szülőnek ez a reakciója, de végül sikerült megnyugtatnom kicsit, lehiggadt és végül az igazgató úr segítségét kérte, illetve felvette a kapcsolatot az engem bántalmazó osztálytársaim szüleivel.

Na de mit is tehet a szülő ilyen esetben? Az elmúlt években több munkám is van a volt általános iskolámban és néhányszor belefutottam (többnyire jogosan) balhézó szülőkbe.

Először is a legfontosabb a higgadtság. Ha látjuk, hogy a gyerek zavart, zárkózott, akkor kérdezzük meg, hogy miért is van ez. Nem szükségesek a szemmel látható fizikai jelek ahhoz, hogy rájöjjünk a gyerekkel történik valami az iskolában. Ha bármi ilyet tapasztalunk, ne féljünk az osztályfőnöktől érdeklődni. Természetesen az is benne van a pakliban, hogy a tanárok nem tudnak semmit a dolgokról. Annak idején az én tanáraim sem vették észre, hogy baj van. Sajnos ezek a gyerekek nem mernek szólni, mert félnek, hogy a bántalmazói még rosszabbul fognak vele bánni. Én sem mertem róla beszélni, mert naivan azt gondoltam, hogy megunják és idővel abbamaradnak a csesztetések és a verések.

Ha bebizonyosodott, hogy bántalmazás történt akkor természetesen a bántalmazott gyerek szülei jobb esetben általában (jogosan) rohannak az iskolába követelni az igazságtételt. Rosszabb esetben a bántalmazó gyerek szüleihez mennek. Sajnos ilyenkor a szülők között is hatalmas összetűzések alakulhatnak ki.

Azt kell mondanom, hogy nincs tökéletes megoldás. A legésszerűbb talán az iskola közvetítésével egy rendkívüli szülői értekezletet szervezni, ahol a szülők az iskola közvetítésével megbeszélik a dolgokat. Az én esetemben is volt ilyen. Ott apukám jelent meg és behívták az érintett szülőket is. Volt olyan, aki egyáltalán nem tudta, hogy mi történt és volt olyan is aki azt mondta, ha a fia még egyszer hozzám nyúl, akkor majd ő “rendszabályozza” meg a saját módján. Szerencsére az én apukám is addigra lenyugodott és hideg fejjel meg tudták beszélni a dolgokat. Talán ez a legjobb megoldás. A verekedés és veszekedés viszont nem vezet sehová.

De mindenek előtt a legfontosabb, ha a gyereken észrevehető, hogy valami baj van, akkor ne féljünk kérdezni és az iskolától érdeklődni.

 

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s