GERMANY-NEW-YEAR-FIREWORKSNálunk egy tál lencse, máshol rózsaszín fehérnemű, villanykapcsolás, hullámugrás vagy gyümölcsdobálás az erkélyről. Furcsa szilveszteri és újévi szokásokat listázott összeállításában a BuzzFeed.

Argentínában rózsaszín bugyit kell viselni szilveszterkor, hogy ránk találjon a szerelem az új évben. Arról nem szól a fáma, hogy a férfiakat is kötelezi-e a hagyomány. Emellett pontban éjfélkor a jobb lábukkal tesznek egy lépést.

Venezuelában a szilveszteri sárga alsónemű hozza el a szerencsét az új évben.

Ausztráliában a tömeg edényeket kongatva vonul végig az utcákon, amikor éjfélt üt az óra.

A brazilok fehéret viselnek szilveszterkor a rossz szellemeket elijesztendő, a tengerparton élők pedig hét hullámot szoktak átugrani, hogy szerencsések legyen az új évben. Lemanja, a víz istennője tiszteletére virágot szórnak a tengerbe. Ha a virág visszajön, az istennő nem fogadta el az ajándékot.

A chileiek, akárcsak a magyarok, lencsét esznek, de náluk nemcsak sok pénzt, hanem szorgos munkát is remélnek a hagyományos ételtől. Chilében hagyományosan kisöprik a házat, hogy megszabaduljanak az óév ártó energiáitól.

A kolumbiai hagyomány az utazást élteti: üres bőrönddel szokták körbejárni a háztömböt, hogy a jövő évben sokat utazzanak.

Ecuadorban hatalmas vudubabákat égetnek az óévet búcsúztatva. Még meglepőbb szokás, hogy férfiak nőnek öltözve eljátsszák az égő bábuk “özvegyeit”, és pénzt koldulnak az utcán, hogy ne égessék el a férjeiket.

El Salvadorban tojást törnek egy pohárba, és éjfélkor kirakják az ablakpárkányra. Amilyen formát a tojást felvesz reggelre, azt hozza az új év a tojástörőnek.

Finnországban viszont úgy jósolnak, hogy folyékony fémet öntenek hideg vízbe.

Guatemalában 12 aprópénzt dobnak a hátuk mögé az utca másik oldalát nézve.

Hollandiában az Oliebollen nevű kerek, cukros fánkot, vagy más kerek süteményt fogyasztanak szilveszterkor, hogy a következő év gazdag és sikeres legyen.

A Fülöp-szigeteken lekapcsolják a villanyokat december 31-én, hogy elijesszék a gonosz szellemeket. Ugyanott nyitva hagyják az ajtókat, az ablakokat és a szekrényajtókat, hogy aztán éjfélkor a lakáson végigrohanva becsapkodják azokat.

Puerto Ricóban nagy lábasokat töltenek meg, és éjfélkor kiöntik a vizet az ajtón.

Oroszországban szilveszterkor felírják a kívánságukat egy papírdarabra, elégetik, egy pohár pezsgőbe szórják, és még 0 óra 1 perc előtt felhajtják, hogy teljesüljön a vágyuk.

Skóciában némileg a regösök hagyományát idéző népszokás, hogy az újév első látogatói apró ajándékokat – pénzdarabokat, sót, kenyeret – visznek a vendéglátóiknak.

Spanyolországban 12 szőlőszemet kell megenni a harangütésekkel egy ritmusban, hogy a következő év sikereket hozzon.

Törökorszában szilveszterkor gránátalmát dobálnak az erkélyről az utcára.

Az összeállítást a Buzzfeeden találtuk.

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s