Shocked mother whispering the secret information to her surprisiSziasztok!

Ismét egy eléggé megosztó dolgot sikerült megosztanom facebookon. Ez nem más, mint a szexualitás. Igen, ismét a szexualitás a téma és gondoltam megint kicsit előveszem a témát és leírom a tapasztalataimat és a véleményemet, ami természetesen itt sem fog mindenkinek tetszeni. Próbálom reálisan látni a dolgokat.

Az egész úgy kezdődött, hogy reggel megosztottam egy képet a facebook profilomon. A képen egy könyv van, amiről azt az információt kaptam, hogy egy iskolai olvasókönyv. Itt én is hibás voltam, mert csak egy forrásból kaptam információt és nem jártam utána jobban, emiatt jogos a reklamáció. Ez a könyv valójában Laik Eszter: Abszurd bravúr celeb című könyve. Ajánlott korosztály: 9-12

Na de akkor kezdjük az elején. Részlet a fentebb említett könyvből:

15966018_1798353420425214_1903434486364317303_n

Akkor most nézzük azt a részét, hogy milyen kommenteket kaptam. Itt van a legelső, hogy a mai világban rengeteg helyen megjelenik a szexualitás különböző formában és erre a gyerekeket időben fel kell készíteni.

Ezzel maximálisan egyetértek, de nem mindegy, hogy hogyan és mikor történik meg. Félig-meddig tanáremberként úgy vélem, hogy nagyon fontos, hogy a szülők együtt üljenek le a gyerekeikkel 10-12 éves korukban és mondják el nekik, hogy mi is a szexualitás. Nagyon sok családban ez tabu, kimondottan a vallásos embereknél, de ez az egyik legfontosabb dolog, amiről időben beszélni kell. Szerintem 100%-osan a szülőknek a feladata ez. Nem szabad az internetre és könyvekre hagyni, mert ott olyan dolgok vannak amik egyáltalán nem megbízható információk, pláne, ha a gyerek felkerül például a gyakorikerdesek.hu-ra, ami az internet pöcegödre.

Az én szüleim is leültek velem 10 éves koromban és elmagyaráztak mindent, nem volt semmi gond azzal ahogyan elmondták, sokkal jobban meg lehetett érteni, mint ahogyan az iskolában a biológiatanár tudományosan magyarázta egy évvel később.

10-12 éves korban simán vannak olyan okosak a gyerekek, hogy felfogják miről is van szó. Nem kell itt tudományos monológot előadni, csak értessük meg a dolgokat a saját nyelvükön.

Természetesen ennyivel nem szabad letudni a dolgot és az iskolákra, tanárokra sem szabad hárítani a felelősséget. Egészen kamaszkor évei alatt is muszáj beszélni erről. A szülők kötelesek a gyerekeiket felkészíteni arra, hogy a szex az nem csak a testi örömökről és az utódnemzésről szól, hanem vannak árnyoldalai is. A korai terhességről és a nemi-betegségekről is beszélni kell velük. El kell mondani, hogy milyen úton tudnak védekezni és, hogyha esetleg már baj van akkor ne szégyelljenek elmenni orvoshoz.

Szerintem maga ez a versike nagyon cuki, de nem szabadna mindenhonnan ezt látni a gyerekeknek és nem azért mondom, mert prűd lennék. A szüleim velem is minden ilyenről beszéltek és felnőttként kezeltek. A 9-10 éves gyerekeknek pedig még adjunk időt, hogy gyerekek lehessenek és ne kelljen a szexualitással foglalkozniuk. És ha kimennek az utcára akkor a parfüm, testápoló vagy akármilyen reklámba ne ezt lássák meg. Az meg hogy az interneten mit nyitnak meg az a szülőtől függ leginkább. Arra érdemes lenne odafigyelni, ha már hagyják a gyerekeket internetezni, hogy akkor miket nyitnak meg, de különben léteznek nagyon jó gyerekeknek szánt böngészők, amik szűrik az ilyen tartalmakat. Az sem véletlen, hogy például a facebookon 13 év alatt nem lehet regisztrálni. Egy 13 éven aluli gyereknek sosem értettem, hogy minek a facebook.

Na jó hosszúra sikerült ez a cikk annak ellenére, hogy a vizsgaidőszak idejére visszavonultam kicsit, de gondoltam nem hagyom most szó nélkül ezt a dolgot.

Szeretném annyival lezárni ezt a témát, hogy bár egy nagyon rohanó világban élünk, de nem szabad megfeledkezni arról, hogy a gyerekekért elsősorban a szülők a felelősek és ezzel a felelősséggel ilyen kényes témák is járnak, mint a szexualitás. Ne féljünk beszélni róla, de vegyük figyelembe, hogy a gyerekek fő feladata az, hogy gyerekek legyenek és élvezzék a gyerekkorukat.

 

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s