rtr27v3iSziasztok!

Mostani cikkem témájának egy olyan dolgot választottam, ami az egyetemisták mindennapjait végigkíséri. Nagyon sokan bele sem tudnak gondolni, hogy az egyetemeken a hallgatok milyen nyomás és stressz alatt vannak. Ennek a kiváltója rengeteg minden lehet. Én csak az osztatlan tanárképzésről tudok nyilatkozni, amit 2013-ban vezettek be, amikor én is elkezdtem a felsőoktatási tanulmányaimat.

Az osztatlan képzéssel nem lenne semmi gond. Általános iskolai tanárképzés 4+1 éves, a középiskolai pedig 5+1. A gond onnan ered, hogy 2013 óta folyamatosan változtatgatnak a mintaterven és minden tanév elején új és új papírt kell aláírnunk, hogy elfogadjuk a mintaterv változást.

Idáig nem volt egy olyan szemeszterem sem az egyetemen, hogy ne lett volna valamilyen módosítás és sajnos azt kell mondanom, hogy ezek a módosítások nem a legjobb irányban haladnak. Vannak olyan dolgok, amikkel tulajdonképpen ellehetetlenítik a tanárok képzését.

De térjünk vissza a fő témára, hogy miért is vagyunk túlterheltek. Az első 6 félévben kötelezően el kell érni a 180 kreditet, ahhoz, hogy a képzést folytatni lehessen általános-, illetve középiskolai tanárképzésen, ami egyáltalán nem lehetetlen, de vannak dolgok, amikkel sokban megnehezítik a helyzetünket. Már az is hatalmas nyomás, hogy szorgalmi időszakban ZH hátán ZH van és ezeken kívül rengeteg beadandó feladatot és szemináriumi dolgozatot kell elkészíteni, na és ezen kívül persze készüljünk a vizsgákra is.

Tudom ez felsőoktatás és egyetem, de akkor is már az elsőéves egyetemisták torkán is annyi anyagot nyomnak le, amit normális életvitel mellett nem lehet véghezvinni. Ilyenkor jönnek az éjszakázások egy jó erős kávé és töménytelen mennyiségű energiaital mellett. A kipihentség és a kialvatlanság hiány következtében jelentősen csökken a koncentrációs képesség, ami pedig rosszabb eredményekhez, akár bukáshoz is vezethet. Azt még hozzá kell tennem, hogy rengeteg olyan oktatóval lehet találkozni, akik a hallgatókon élik ki azokat az elfojtott komplexusaikat, amik gyerekkorukból származnak és nagyon sokan vannak akik szerint nem az egyetem van a hallgatókért, hanem fordítva.

Nagyon könnyű lehülyézni azt akinek esetleg vizsgát, vagy kurzust kell ismételnie, de soha senki nem gondol bele, hogy annak mi lehet a hátterében.

Szerintem, aki egy ilyen komoly dologba belekezd, mint a tanárképzés abban biztos vagyok, hogy nem csak heccből kezdte el, hanem azért mert tanár szeretne lenni.

Én is ilyen céllal vágtam bele és ki is tartok mellette amíg világ a világ és bár megpróbálhatnak eltaposni, földbe döngölni, akkor sem fogom hagyni, hogy az álmaimtól megfosszanak!

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s