SONY DSCSziasztok!

Biztosan már sokan gondolkodtatok rajta, hogy a magyar iskolákban évről évre egyre több tananyagot akarnak letolni a torkukon. A napokban nálam is ez volt a téma, körülöttem többen is megjegyezték, hogy mind az általános-, mind a középiskolákban a diákoknak egyre több tananyagot kell megtanulniuk és egyre kevesebb idejük jut rá.

Manapság a gyerekeket mindenre meg akarjuk tanítani, kis géniuszokat akarunk kitermelni a világnak. Muszáj mindenkinek diplomásnak lenni, még a wc pucolónak is, ha szeretne minimálbérért napi 12 órában dolgozni. Na de nem akarok az eredeti témától elkalandozni, a szakközépiskolai képzésekről (régen szakmunkásképzés) véleményemet majd egy külön cikkben fogom megírni.

Manapság tanítványaimmal többször szóba került az, hogy nem tudnak logikusan gondolkodni, nem tudják hogyan álljanak neki tanulni. Őszintén szólva néha nekem is vannak ilyen gondjaim, pedig aztán nekem nagyon jó tanító nénim volt általános iskolában.

De miért is olyan nehéz a tanulás? Azért mert az iskolákban mindent megtanítanak, még azt is amit nem kell, csak azt nem, hogy hogyan kell tanulni. A tanárok közül sokan magoltatnak, amivel csak azt érik el, hogy a diákok kevésbé lesznek motiváltak és csökken bennük a tanulás vágya. Az angol tanításnál ilyen például a szódolgozat, ami az egyik legnagyobb marhaság a világon. Nagyon fontos a szókincs, de arra nem az a legjobb megoldás, hogy a tanár rázúdít egy rakat ismeretlen szót a diákokra, hogy otthon szótárazzák ki és következő alkalomra tanulják meg. Pláne úgy, hogy angolban a legtöbb szónak több, mint 1 jelentése van. Sokkal jobb úgy fejleszteni a szókincset, ha a szavakat elhelyezzük egy szövegben és a szövegkörnyezetet próbáljuk meg értelmezni. Nagyon sokan emiatt nem boldogulnak nyelvvizsgán a nyelvtani feladatokkal. Ha már nyelvvizsgánál tartunk, akkor meg kell említenem azt a tanártípust, aki úgy készít fel nyelvvizsgára, hogy megcsináltatja a feladatot és a végén leellenőrzi, kijavítja a hibákat, de azt már nem magyarázza el, hogy mik voltak a hibák.

Én a tanítványaimat próbálom mindig úgy tanítani, hogy gondolkodjanak logikusan. A szavak tanulásánál is mindig megnézetem velük a kontextust, hogy próbálják értelmezni az ismeretlen szó típusát. Egynyelvű szótárt használtatok velük. Az órák elején mindig beszélünk valami aktuális témáról, hogy arról is tudjanak beszélni angolul, ami érdekli őket és ne csak a száraz tananyagról.

De amúgy az angol nyelven kívül minden más tantárgyra vonatkozik, hogy a régi poroszos, magoltatós módszerrel, csak azt tudják elérni, hogy a diákok megutálják az egészet. Egy tanárnak nem az lenne a feladata, hogy megszerettesse a tanulást és megtanítsa a tanítványait logikusan gondolkodni?

Ha az oktatás kicsit rugalmasabb lenne és apránként elkezdenénk csepegtetni a finn mintát és élhetőbbé, szerethetőbbé tennénk az iskolákat, akkor a diákok is jobban teljesítenének és motiváltabbak is lennének. A felsőoktatás csodáira és a KRE-s tapasztalataimra szintén 1-1 külön cikket szánok majd.

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s