Depression ScreeningSziasztok!

Ma eredetileg a nyelviskolai létről és a tanár nélküli önálló nyelvtanulásról szerettem volna írni, de egykori szerzőtársam Kovács Benjámin beelőzött és írt erről egy remek kis cikket, amit ide kattintva el is tudtok olvasni.

Szóval emiatt egy másik témát választottam, ez pedig nem más mint a házi feladat.

Van rá szükség? Mi értelme van? Minek ez nekem? Általában ezek szoktak elhangzani egy átlagos diák szájából, amikor a tanárok tele szórják őket házi feladatokkal. Na de tényleg szükség van erre? Tényleg kell otthon foglalkozni, azzal, amit az iskolában kell megtanulni? És ha már háti feladatról beszélünk akkor az sem mindegy, hogy mennyi leckéről is van szó. Meg azt se felejtsük el, hogy ezek a dolgok nagyon tanárfüggők.

Emlékezzünk vissza kicsit általános és középiskolai emlékeinkre. Melyek voltak azok a tantárgyak, amikből televágtak minket házival? Matematika, fizika, kémia és nyelv (angol, német, orosz stb.). A többi tantárgyból “csak” meg kellett tanulnunk az anyagot, semmiféle írásbeli dolog nem volt otthonra, maximum 1-1 fogalmazást kellett írni.

A matematikára és fizikára nem szeretnék kitérni bővebben, mert ahhoz nem értek, sőt sosem voltak az erősségeim a reál tárgyak, elmondhatom őszintén, hogy az érettségimnek egyetlen szégyenfoltja a matematika 2-es érdemjegyem, de szerencsére ez nem számít sokat az én esetemben.

Most leginkább az angol nyelvoktatás és a házi feladat kapcsolatára térnék ki kicsit. Kicsit fentebb már említettem, hogy a legtöbb esetben tanárfüggő az, hogy ki mennyi otthoni teendőt ad a diákoknak. Én úgy tanultam meg angolul, hogy soha nem kellett házi feladatot csinálnom, kivéve, amikor nyelvvizsgára készültem, hiszen akkor elkerülhetetlen az otthoni felkészülés is. Már sokszor említettem, hogy 8 évnyi sikertelen általános iskolai nyelvtanulás után magánúton egy nyelviskolában tanultam meg a nyelvet és két nagyszerű tanárom volt, akiktől rengeteget tanultam, mindezt úgy, hogy itthon semmit nem foglalkoztam vele. Az órákon amiket tanultunk azt mindig ott gyakoroltuk is és az órákon megszerzett tudást mindig ismételtük a következő alkalommal. Én is ezt a vonalat követem és nem vagyok hajlandó otthonra extra feladatot adni. Nem látom annak értelmét például az angolnál, hogy az órákon megtanítsam a nyelvtani szabályokat és a gyakorlófeladatokat otthonra hagyjam a tanulónak és következő órán ellenőrizzük egy pipa vagy X erejéig. Sokkal jobbnak gondolom ezeket a feladatokat közösen megcsinálni és ott megbeszélni, hogy mik voltak a hibák, hiszen ezekből a hibákból lehet tanulni, de ehhez szüksége, hogy a tanár elmagyarázza a miérteket.

A túlzott házi feladatokkal azért nem értek egyet, mert ezzel a tanulók kevésbé lesznek motiváltak, nyűgként fogják megélni a dolgokat és ezzel csak megutálják az adott tantárgyat. Arról nem is beszélve, hogy látható jelei vannak annak is, ha egy tanár sok leckét ad otthonra, hiszen a diákok nem tudják magukat megfelelően kipihenni és ezzel a teljesítményük is romlik.

A diákok szorgalma nem azon fog múlni, hogy otthon megcsinálnak metematikából 10 darab másodfokú egyenletet, vagy angolból megírnak egy 20 mondatos napirendet múltidőben. A tanulás fejlesztésére sokkal jobb eszközök vannak a házi feladatoknál. Nyelvtanulás esetében sokat jelent a motiválásban, ha olyan témákat viszünk bele az oktatásba, amiket a diákok szeretnek. Legyenek azok filmek, sorozatok, könyvek vagy akár sport.

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s