160218_em_cashtipSziasztok!

Nem tudom ti hogyan vagytok vele, de engem egyre jobban bosszant ez a “trend” Magyarországon, hogy mindenhol borravalót ad az ember. Most nem azért, mert annyira sóher lennék, de például a pékségben, cukrászdában az emberek miért hagynak ott 90-100 Forintokat pluszban? Ma is apámat kiakasztottam, hogy a cukrászdában 2110 Forintot kellett fizetnünk, kért aprót és én 110 forintot adtam és hogy nem hagytam ott egy 200-ast.

Egész végig a hazavezető úton azt kellett hallgatnom, hogy én milyen kicsinyes rossz ember vagyok, amiért mindig annyit adok csak, amennyit kérnek.

Még mielőtt elindulna a kommentáradat elmondom, hogy szoktam borravalót hagyni, de csak éttermekben. Ahol nincs benne a szervizdíj ott próbálom tartani a 10-15%-os borravalót attól függően, hogy mennyire vagyok megelégedve a kiszolgálás minőségével, ha viszont bele van kalkulálva a felszolgálási díj, akkor viszont nem vagyok hajlandó egy forinttal sem többet ott hagyni.

Most nyugodtan nézzetek hülyének, de külföldön nem nagyon szoktak borravalót adni. Finnországban még meg is sértődnek, hogyha az ember többet akar ott hagyni, mint amennyibe a szolgáltatás került.

Sosem értettem, hogy olyan helyen miért kell borravalót hagyni, ahol kvázi az eladó nem csinál semmit, csak a dolgát végzi. Nem kell kedvesnek lennie, nem kell bájcsevegnie, csak a dolgát végezni. Például egy cukrászdában, amikor az ember nem helyben fogyaszt, hanem elvitelre kéri a süteményt, ilyen esetben nem gondolom, hogy borravalót kéne hagyni, hiszen az eladónak annyi a dolga, hogy a tálcára ráteszi a süteményeket, becsomagolja és beüti a pénztárba. Ha beülős a dolog és kijön az asztalhoz és úgy szolgál ki, az más. Ebben az esetben indokolt a jatt. De nagyon sok esetben sosem értettem, hogy miért kell plusz pénzt hagyni a közértben, pékségben, benzinkúton. Miért kell a postásnak vagy a futárnak extra pénzt adni azért, amiért a munkáját végzi.

Nektek mi a véleményetek erről? Ti hol, mikor és miért szoktatok jattolni?

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Google kép

Hozzászólhat a Google felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s