girl-and-boy-wallpaper-hd-26Sziasztok!

Húsvét hétfő van, menni kéne locsolni, de lusta vagyok és inkább cikket írok az ágyból, mert mostanság hanyagoltam a blogolást. 😀 Most ismét egy olyan témát pécéztem ki magamnak, amit soha az életben nem értettem. Nem, hogy gyerekként nem értettem ezeket, de azt kell mondjam felnőttként még annyira sem.

Vannak ezek az úgymond fiús és lányos dolgok. Mert nekünk embereknek muszáj mindent beskatulyázni és belekényszeríteni kategóriákba. Ez már csecsemőkortól elkezdődik, amikor már a szülők kék és rózsaszín ruhákat vásárolgatnak a leendő gyerekeiknek. Aztán persze folytatódik, amikor a gyerekek óvodába mennek és a még szocializmusban megkeseredett óvónők még erre rá is segítenek. “Pistike csak a kisautóval, meg a pisztollyal játssz, mert az fiús játék, a plüsscicát tedd le, mert az a lányoké!” Pistike azért nem lesz lányosabb, mert egy plüssállatkával játszik, nem is lesz semmiféle törés az életében és ‘neadjisten’ nem feltétlenül emiatt lesz homoszexuális. Ezt fordítva sem tudom, hogy miért olyan fontos. A lányok sem játszhatnak autókkal, mert az nem nekik való.

Természetesen ezek a fiús-lányos dolgok a későbbiekben is jelen vannak. Iskolában még jobban előjönnek, mivel tudjuk a gyerekek a legőszintébbek és a leggonoszabbak, ők aztán felelősségtudat nélkül kimondják azt, amit gondolnak. Már általános iskolákban létrejönnek osztályon belüli klikkesedések. Vannak a menő fiúk, a csini lányok, na meg a “gyökér” gyerekek, akik mindegyik menő kasztból ki lettek közösítve.

Nekem amúgy az volt a legfurcsább, amikor valaki azt mondta nekem, hogy az egyik számítógépes játék amivel játszom az lányos!!! Itt tulajdonképpen a Sim City-ről és a The Sims-ről van szó, amik tulajdonképpen életszimulátor játékok és teljesen nemtől függően lehet vele játszani. Semmi olyan nincs benne, amitől kimondottan lányos vagy fiús játék lenne.

Természetesen felnőttkorban is előjön, hogy vannak nőies dolgok, vannak férfias dolgok. Én is megkaptam, hogy slim farmert hordani nem túl férfias, vagy amikor hosszú vörös hajam volt, vagy amikor Finnországban megvettem magamnak a fehér mobiltelefont mindenki azt kérdezte, hogy miért a női verziót vettem. A fehér mobiltelefon nőies??? Még ha rózsaszín lenne, akkor megérteném, de a fehér az egy annyira semleges szín. Apropó most is fehér mobilom van, mai napig slim farmert hordok és kapaszkodjatok meg festetem a hajam, mert nehezen viselem az öregedést és az őszülést. 😀

Záróakkordként úgy gondolom inkább mindenki nézzen magába egy kicsit és gondolkozzon el rajta, hogy mi a fontosabb: magunknak megfelelni, vagy másoknak? Én már régóta nem akarok másnak megfelelni.

Veletek megtörtént már, hogy megszóltak olyan dologért, amit a társadalom nem tartott férfiasnak vagy nőiesnek? Válaszotokat hagyjátok meg egy kommentben! 🙂

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s