24-your-childs-teacher-upsetSziasztok!

Hogy vagytok? Remélem mindenkinek kellemesen telt a hétvége. Nekem ismét olyan rövidnek tűnt, szinte észre sem vettem, hogy ma már hétfő van. Mostanság nagyon elfoglalt vagyok és szinte egybefolynak a napok, ezért is van, hogy kevesebbet tudok ide írni, viszont amióta köznevelésben dolgozom azóta egyre több téma jut, amin lehet elmélkedni.

Most például a tanár-diák kapcsolatról kezdtem el gondolkodni, mármint azon, hogy egy tanár mennyire engedhet meg közeli kapcsolatot a diákjaival. Nem egyszerű ez a kérdés, sőt nagyon nem. Egy pályakezdő tanárnak ez egy hasonló dilemma lehet, hogy mégis hogyan álljon a diákjaihoz. Meg kell tanulni kezelni a dolgokat és megtalálni azt a bizonyos arany középutat.

Korábban már tanítottam szakközépiskolában, így van már egy 2 éves tapasztalatom ezzel kapcsolatban. Először nekem is nagyon nehéz volt, a diákjaim nem sokkal voltak nálam fiatalabbak, szinte semennyire nem vettek komolyan.

Van egy határ amikor a tanárnak meg kell húznia egy vonalat. Lehet jó humorú tanárnak lenni úgy is, hogy van tekintélyünk és nem csak azért kedvelnek, mert nem vések be karót mindenért, hagyom őket zülleni és elnézek nekik minden lógást.

Én úgy gondolom, hogy karót házi feladat nem elkészítéséért, felszereléshiányáért és nem megfelelő magatartásért nem fogok adni. Az érdemjegy a diákok tudását, vagy nem tudását tükrözi. A magatartási problémák retorziójára ott vannak a figyelmeztetések és az intők. Ha valaki nem jelenik meg az órán, akkor meg ott van az igazolatlan óra.

De térjünk vissza az eredeti témához. Mennyire is lehet bensőséges egy tanár-diák viszony? A legelső dolog, amivel szembesültem, hogy a diákjaim mennyire aktívak a közösségi oldalon. Már első napom után tízesével jelöltek ismerősnek. Én nem vagyok annak a híve, hogy a tanár nem lehet a diák ismerőse a facebookon. Én visszaigazolok mindenkit, viszont diákot sosem jelölök ismerősnek. Ez nem sznobság vagy felsőbbrendűségi érzés miatt van. Úgy gondolom, ha egy diák ismerősnek jelöl azzal a bizalmát szeretné kifejezni felém és ezzel láthatóvá teszi számomra is a megosztásait és a nyilvános adatlapját. Én, mint tanár nem szeretnék egyik tanítványom privát szférájába sem betolakodni azzal, hogy rákényszerítem a virtuális ismeretségre.

Nagyon fontos még megjegyezni, hogy a facebookon csak akkor beszélgetek bármelyik tanítványommal is, ha megkeresnek valami kéréssel, vagy segítséggel. Baráti chat-elésbe nem kezdek velük. Ha esetleg olyan magánéleti kérdésük van felém, ami publikus, akkor azt élőben megtehetik. Sosem zárkóztam el a tanítványaim elől. Bármi problémájuk van megkereshetnek és ha tudok segítek nekik mindenben.

Elég modern tanárnak tartom magam, így velem lehet beszélni a legtöbb témáról, ha arról van szó, de a személyes kommunikáció híve vagyok.

A facebook amúgy egy rettenetesen komoly dolog, amit nem szabad félvállról venni. Azóta érzem ezt, amióta tanítok. Mielőtt lenyomjuk azt a bizonyos megosztás gombot mindig kétszer meg kell gondolni. Természetesen nekünk tanároknak is megvan a saját véleményünk, de nem mindegy, hogy milyen formában közöljük őket. Azért abba érdemes belegondolni, hogy nekünk nem csak a tanítás a fő feladatunk, de bizonyos mértékben példát is kell mutatnunk. Ha már az órákon elvárjuk a rendet, akkor mi sem káromkodhatunk a virtuális térben úgy,  mint a kocsisok. Persze mind emberek vagyunk és előfordul, hogy véletlenül pont egy tanórán csúszik ki egy lófasz az ember szájából. Megesik az ilyen, de nem szabad hagyni, hogy állandósuljon.

Zárásként meg annyit szeretnék még, hogy elég modern tanárnak tartom magam és szerintem már könnyen megtalálom a közös hangot a tanítványaimmal, persze néha még akadnak nehézségek, ennek ellenére, ha óra van és dolgozni kell, akkor a jó viszony ellenére elvárom, hogy dolgozzanak és odafigyeljenek rám.

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s