1950s family watching TVTegnapi, 90-es évekrő szóló csikkemben egy nagyobb részt áldoztam a régi televíziós műsoroknak és a kereskedelmi televíziózás kezdetét is megemlítettem. A TV nézési szokásain is nagyjából a 80-as, 90-es években változtak meg gyökeresen az egyre modernebb TV készülékek megjelenésével együtt.

Magyarországon először 1957. május 1-jén, 60 éve indult el az MTV rendszeres napi adása. Akkoriban a TV készülék még luxusnak számított, esténként akár több család is összegyűlt, hogy megnézzenek egy nagyjátékfilmet. Kezdetekben hétfőnként még adásszünet volt és mindent csak fekete-fehérben kaptunk. A kommunista éra hatásának következtében a nagyobb “nyugati” filmprodukciók még hozzánk nem juthattak el.

Nálunk a színes TV-k inkább a 80-as évek vég felé váltak népszerűbbé, ekkor már az MTV mellég megkaptuk még először az MTV2-es, majd a Duna TV csatornáit is. Majd jött a még modernebb technika és a 90-es években, megérkeztek a távirányítós készülékek.

A nagy áttörést természetesen a 90-es évek vége jelentette, amikor megjelentek a kereskedelmi adók is. Emlékszem, hogy várva vártuk az RTL Klub vagy a TV2 (nyugdíjasok által “csigakettőnek” nevezett csatorna) indulását. Megannyi külföldi produkciót kaptunk a nagy dobozon keresztül és a sok új műsoron kívül természetesen a nyakunkba kaptunk egy rakat reklámot is.

Manapság már a legtöbb kábelszolgáltató kínálatában is minimum 30-40 csatorna elérhető és non-stop kapjuk a szemetet.

Az évek alatt a TV rabjaivá tette az emberiséget. Munka előtt, munka után a legelső dolga az embereknek, hogy leüljenek a kanapéra, befeküdjenek az ágyba és bekapcsolják a TV készüléket. Gyerekkoromban én is függő voltam, szinte harcolnom kellett a szüleimmel, hogy ne kelljen kikapcsolni 10 órakor. Azóta az én szokásaim is megváltoztak. Minél öregebb lettem be kellett látnom, hogy nekem sok ami a TV-ben van és manapság már örülök, ha heti egyszer eszembe jut, hogy bekapcsoljam a színes dobozt.

Természetesen tanárként muszáj, hogy naprakész legyek ebben a témában, mert a tanítványaim, ha felhozzák a témát, akkor kénytelen vagyok hozzászólni. De nincs idegzetem a TV-ben végignézni például egy való világ adást, inkább interneten olvasok utána, hogy tudjam, miről is van szó.

Persze nekem is vannak kedvenc filmjeim, sorozataim, de ezek nagy része már elérhető online az interneten, amit akkor nézek meg, amikor szeretnék és ott ahol szeretnék. Nem kell néznem a műsor újságot és izzítanom a távirányítót a bekapcsolásra.

Sokak szerint a 21. században az internet adta lehetőségek egyre jobban kiszorítják a televíziókat, de én magam részéről ebben nem hiszek, mert körülöttem mindenkinek a napirendjébe beletartozik a színes doboz nézése. 🙂

Nektek mi a véleményetek? Ti mennyit tévéztek és miket szerettek nézni? Tapasztalataitokat és véleményeteket hagyjátok meg egy kommentben! 🙂

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s