Sziasztok!

Végre újra eljutottam erre a pontra, hogy tudjak írni a blogomra. Mostanság nagyon zsúfoltak a napjaim és több olyan dolog van most ami nagyobb prioritást élvez, mint a cikkek írása. Most viszont van lehetőségem és élek is vele.

A mai témám egy eléggé megosztó téma. Sokan úgy gondolják, hogy nem probléma ez, de szerintem igen is nagy, sőt hatalmas gond. Ezennel a szakmunkásképzés lesz a témám. Magyarországon a szakmunkásképzés a 60-as, 70-es, 80-as években nagy népszerűségnek örvendett. Akkoriban teljesen másképp folyt az egész szakképzés és a körülmények is sokkal jobban adottabbak voltak a szakoktatáshoz.

Az egész képzési forma legjelentősebb változásai a 90-es évek közepétől kezdődtek. Egyre több intézmény indított érettségiző osztályokat, így a szakmunkásképzők egyben szakközépiskolák is lettek. Ezek mellett lehetőséget nyújtottak a már szakmával rendelkezőknek, hogy szakvizsga után rövidebb idő alatt érettségi vizsgát tehessenek. Ezen kívül pedig biztosították, hogy az érettségizettek is szakmát tanulhassanak. A szakma utáni érettségi képzés a kezdetekben 2 éves volt, majd 2005-ben ez 3 év lett, majd az oktatás újabb megreformálásával újra 2 évre csökkent az érettségi képzés.

szakmunkás

Régebben, a szüleim idejében még szívesen választottak szakképzéseket a 8. osztály elvégzése után, ez mára sajnos egy skatulyával jár. Vajon miféle skatulya is ez. Az elmúlt időszakban az országban egyre jobban azt sugallják már az általános iskolákban, hogy, aki szakmunkásnak megy az alacsonyabb rendű és csak azért megy oda, mert “hülye” (nem szeretem ezt a szót használni diákokra). Soha nem felejtem el, amikor a pályaválasztásról beszéltünk nyolcadikban és az osztályfőnökünk milyen jelzőkkel illette azokat az embereket, akik nem gimnáziumba és nem szakközépiskolába mentek.

Második éve már, hogy szakmunkás osztályokban tanítok angolt és jelenleg már két ilyen intézmény működését is megtapasztaltam. Most lehet mondani majd, hogy még kezdő vagyok és lelkes, de amióta tudom, hogy tanár szeretnék lenni mindig is szívügyemként viseltem a magyar oktatás helyzetét.

Nem félek kimondani: az oktatás helyzete szörnyű, katasztrofális. Az egészet úgy, ahogyan van teljesen át kéne alakítani. Legyen itt szó általános-, és középiskolákról, vagy akár a felsőoktatásról, de véleményem szerint legelőször is a szakmunkásképzést kéne legjobban gatyába rázni.

Miért is olyan fontos az, hogy szakembereket képezzünk?
Gondoljunk csak bele józan logikával. Hiány van minden szakterületen. Festők, kőművesek, burkolók, ácsok és még sorolhatnám. Nem lesz ki felépítse a házat, tetőt rakjon rá, kicsempézze és kifesse. Természetesen a szakképzések népszerűtlenségéhez tartozik a szakmunkás bérek színvonala is.

A legfontosabb az egészben az, hogy nem szégyen szakmát tanulni. Ne skatulyázzuk be azokat a diákokat, akik nem igazgatók és kommunikációs asszisztensek szeretnének lenni. Igen is szükség van arra, hogy az állam invesztáljon a szakképzésekbe. Nem hülyék azok az emberek, akik szakmát szeretnének tanulni. Ez lenne a legelső dolog, hogy tudatosítsuk mindenkiben, hogy nem feltétlenül azért választanak szakképző intézményeket a diákok, mert máshová nem tudtak volna bekerülni.

Az én tanítványaim közól is vannak olyanok szép számmal, akik igen jó képességűek, csak még ők maguk sem tudják ezt, mert meg lettek bélyegezve azáltal, hogy nem egy trendi gimnáziumot választottak.

Csak azt tudom továbbra is hangsúlyozni, hogy mindannyian emberek vagyunk és nem egyformák a céljaink. Mindenki máshol találja meg a vágyait. Angoltanárként pedig igyekszem ugyanolyan minőségben tanítani a szakmunkás osztályokat, mint a szakgimnáziumiakat, mert ha külföldön szeretnének helytállni, akkor mindenkinek ugyanúgy szüksége van az idegennyelv ismeretére.

Egy gondolat “A szakmunkásképzésről őszintén” bejegyzéshez

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s