Sziasztok!

Az egyik barátom ma délután a facebookon osztott meg egy utcai plakátot, amin az M2 hirdeti, hogy a nyáron, csak gyerekműsorokat fognak sugározni. Semmi reklám, semmi erőszak, csak minőségi mesék. Ezzel így első hallásra nincs is semmi probléma. A fejlécben az a szöveg, hogy “Mi is vigyázunk rá!”. Ezek után sem tűnik még olyan rossznak a dolog, de érdemes a plakátra nagyobb figyelmet szentelni.

Íme a plakát, amit ma Pásti Anett kapott lencsevégre:

18954829_1546111752099849_775991870110234638_o

Nézzük mit is láthatunk a képen. Felirat, amit már korábban említettem: “Mi is vigyázunk rá!”. Anyuka kényelmesen a kanapén olvasgat a saját maga szórakoztatására, a gyerek meg másfél méterről bámul bele a TV-be. A későbbiekben biztos hálás lesz ez a gyerek az anyjának, hogy 5-6 dioptriás szemüveget kell hordania felnőttkorára, vagy rohangászhat, hogy jó pénzért végezzenek rajta lézeres szemkorrekciót.

Nem tudom nektek mi jön le a plakátból, de sokaknak közöttük Anettnek és nekem is az jött le elsőként, hogy ha unod a gyereknevelést, akkor ültesd le a TV elé és szarj rá, hogy mit csinál, te csak dőlj hátra és olvass. A TV majd ellátja a te feladatodat.

Amúgy itt most nem akarok belemenni a szülői teendőkbe, mert nem vagyok szülő és valószínűleg az elkövetkezendő 10 évben nem is leszek, de minket a szüleink még nem úgy neveltek, hogy 0-24-ben a TV-t bámultuk. Sőt nekem kiskoromban csak délután volt szabad TV-t néznem, este fürdés és híradó után már nem volt TV. Társasoztunk, vagy anyukám mesélt nekem lefekvés előtt.

A nyári szünet is egy kényes téma a mai világban. De mindig kérdezem, hogy miért is? A válasz az ilyenkor mindig az, hogy nehéz megoldani a gyerekfelügyeletet 2 és fél hónap alatt, mert mindenki dolgozik. Érdekes, akkor is mindenki dolgozott és senki nem vett ki szabadságot, hogy nyáron a gyerekével lehessen. Régebben a szülők nem csak felügyeltek a gyerekeikre, hanem életre is tanították. Én most 25 éves vagyok, nem vagyok olyan öreg, sőt mondhatnám azt is, hogy fiatal vagyok, de nekem nem okozott problémát kisiskolásként a hűtőből kivenni az ebédet és berakni a mikróba megmelegíteni, vagy nem csináltam össze magam, ha egyedül voltam itthon és le kellett mennem a boltba üdítőért kulccsal a zsebembe.

Én azt veszem észre, hogy a szülők manapság kevésbé tanítják meg a gyerekeiket az életre és ez leginkább azért van, mert egyre türelmetlenebbek az emberek és a gyerekeikre sincs kellő idejük és türelmük. A fenti plakát is leginkább azt az érzést kelti az emberekben, hogy no para, ha tele vagy gonddal és nincs kedved a gyerekedet pesztrálni. Itt a megoldás a mesecsatorna.

Bár őszintén szólva a mesecsatornákkal is vannak fenntartásaim, hiszen a mai rajzfilmek is tele vannak rejtett erőszakkal és brutalitással, csak mi nem vesszük ezeket észre, mert legtöbbször azt sem nézzük meg, hogy a gyerek milyen rajzfilmet néz.

Ti mit gondoltok erről a témáról? Véleményeiteket hagyjátok meg a cikk alatt egy kommentben.

U.i.: Akinek nem inge ne vegye magára! 😉

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s