Sziasztok!

Már csak egy hét van hátra az tanévből, az iskolákban már a diákok visszaszámolnak. Még általában az utolsó előtti héten vannak a feleltetések azoknak akik két jegy között állnak. Egyik korábbi cikkemben megemlítettem már, hogy a tanévnek ez az a szakasza, amikor a szülők elkezdenek versengeni egymás között, hogy kinek a gyereke lett a jobb és ki az aki kitűnő, ki az aki “csak” 4-es és így tovább.

Jövő héten szerdán a mi iskolánkban is megtartjuk az osztályozó értekezletet, majd pedig június 15-én egy kirándulással zárjuk a tanévet az utolsó tanítási napon.

Classroom-Empty

Én magam részéről örülök a nyári szünetnek, mivel csak óraadó tanár vagyok, ezért nekem a diákokkal egy időben ér véget a tanév, a kollégáknak viszont még továbbra is be kell majd járniuk. Erről egy másik cikkben írtam még tavaly, amikor nagyon támadtak minket tanárokat a bizonyos (nem létező) 3 hónapos szabadság miatt.

A nyári szünet nem mindenkinek okoz felhőtlen örömet. Ez az az időszak, amikor a szülők nagyban elkezdenek stresszelni, hogy hová rakják, vagy kire bízzák a gyereket a közel két és fél hónapnyi szünet alatt. Rengeteg szülőnél lehet látni a közösségi platformokon, hogy táborokat keresnek, nyári napközit és eközben rengeteget panaszkodnak, hogy milyen hosszú ez a vakáció és mennyire nincsenek tekintettel a szülőkre ezzel.

Tavalyelőtt írtam egy hasonló cikket az egyik ismerősöm facebook kommentjén felbuzdulva. Ő akkor az 5 hetes (!) óvodai szünetet sokallta és hogy nem tudja megoldani a gyerek felügyeletét. Erre akkor csak azt a választ kapta, hogy az óvodák nem egy időben tartanak szünetet és mindig lehet másik helyre vinni. Tudom ez a gyereknek sem a legjobb, hogy kiszakítják a megszokott környezetéből, de ez mindössze 5 hét az egész évből.

Az iskolák esetében szoktak lenni inkább a komolyabb agonizálások ilyenkor. Rengetegszer láttam már, hogy a szülők nem merik egyedül hagyni a gyerekeket, mert nem bíznak bennük. Innen látszik, hogy mennyit változott a világ az elmúlt évtizedekben. Szüleim idejében a nagyszüleim fejében meg sem fordult, hogy valaki azért vegyen ki nyárra szabadságot, hogy a gyerekre vigyázzon. Ne értsetek félre én most nem azt akarom mondani, hogy minden gyerek legyen egyedül hagyva, mert a szülőkkel eltöltött közös idő felbecsülhetetlen, de nem lenne szabad ebből ekkora problémát csinálni. Egy 8-9 éves gyereket már simán egyedül lehet hagyni abban az esetben, ha a szülő úgy nevelte, hogy tudjon magáról alapvetően gondolkodni.

Szüleim mind kulcsos gyerekek voltak, egyedül voltak otthon a nyári szünetben és mégsem történtek katasztrófák. Én első két nyári szünetemben nagymamámmal voltam, de a későbbekben nem tetszett, hogy a nyári szünetben is reggel fél 7-kor kell kelni így a szüleim azt mondták, hogy maradjak otthon és, ha van kedvem délután menjek el mamához. Komárom nem nagy város, de azért nem közel laktunk egymáshoz, de szüleim megbíztak bennem annyira, hogy saját kulcsom volt és mehettem egyedül mamához, vagy oda ahová szerettem volna. Annyi volt a kérés, ha elmegyek itthonról, akkor telefonálnom kellett anyukámnak.

Sokszor volt olyan is, hogy nem mentem el mamához és egész nap itthon voltam. Olyankor elmentem biciklizni, görkorcsolyázni, vagy olvastam és TV-t néztem. Akkor sem számítógépünk, sem internetünk nem volt.

A nyári táborozásokból is kimaradtam, kivéve a kézművestábort, ahová minden évben szívesen mentem egy hétre.

Egy kicsit azt érzem, hogy manapság a szülőknek nincs türelmük arra, hogy a gyerekeiket az életre neveljék és ezt inkább az iskolától és a nyári táboroktól várják el, ami nem feltétlen jó egyik félnek sem. A nyári táborok amúgy nem rossz dolgok, mert a gyerekek sok-sok új ismeretet sajátíthatnak el ilyen helyeken.

Az egészben az lenne a legfontosabb, hogy ne féljünk tanítani a gyerekeket, nem hülyék ők. Néha sokkal megbízhatóbbak, mint a felnőttek. De ahhoz, hogy egyedül tudjuk őket hagyni ahhoz nem elég az iskolai oktatás, otthon is meg kell tanítani őket, hogy ne essenek kétségbe ha egyedül kell maradniuk otthon.

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Google kép

Hozzászólhat a Google felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s