Sziasztok!

Tegnap olvastam egy érdekes cikket, ami a kulcsos gyerekekről szólt, ezért gondoltam én is leírom a véleményemet és a tapasztalataimat.

Maga a kulcsos gyerek kifejezés az 1970-es, 1980-as években terjedt el. Azokat a gyerekeket hívták így, akik nem iskolai napközibe jártak délutánonként és nem is a szülők, nagyszülők vigyáztak rájuk, hanem saját kulcsuk volt a lakáshoz. Többségük iskola után hazament házi feladatot írni, többen pedig a lakótelepi játszótereken bandáztak és közösen töltötték el a szabadidejüket.

811157

Még az én gyerekkoromban (90-es évek és 2000-res évek eleje) is nagyon sok kulcsos gyerek volt. Én is az voltam és kimondottan szerettem. Tetszett, hogy a szüleim megbíztak bennem annyira, hogy 8-9-10 éves létemre hagyták, hogy egyedül közlekedjek gyalog, vagy biciklivel és hogy nem kényszerítették rám, hogy minden reggel korán kelljen menni Mamához. Mindig akkor mentem, amikor kedvem volt. Mindig ott volt a zsebemben a kulcs.

Abban az időben a szülők nem aggódtak ennyire a gyerekeik miatt és nem azért, mert rossz szülők lettek volna, csak akkor még a gyerekeket önállóságra és gyakorlatiasságra nevelték. Nekünk még nem okozott gondot gyalog elmenni az iskolába reggelente, vagy akik távolabbról jártak, azok sem hisztiztek, hogy busszal kellett járniuk és nem a szüleik hurcolták a popsijukat.

Manapság inkább negatív jelzőként használják a kulcsos gyerek kifejezést. Az tény, hogy manapság a közbiztonság nem olyan, mint 30-40 éve és a forgalom is drasztikusan megváltozott. Sokkal több autó közlekedik és rengeteg felelőtlen sofőr van, de ezek ellenére nem szabad a gyerekeke burokba kényszeríteni. Ha nem tanulják meg gyerekkorukban ezeket a dolgokat, akkor egész életükben életképtelenek lesznek és el fogják várni, hogy kiszolgálják őket.

A tanárok azt javasolják, ne 6-7 évben kezdjük el a teljes önállóságra szoktatást, mert a kicsikben fokozatosan alakul ki a felelősségérzet, és a nagy szabadságot sem úgy élik meg, mint a tinédzserek.

Szerintük ráér felső tagozatos kortól egyre nagyobb szabadságot adni a gyereknek, de akkor is csak lépésenként. Aki teheti, írassa be iskolai napközis táborba a kicsiket, ha nem tudja megoldani a családon belül a felügyeletet.

Arra is felhívták a figyelmet, hogy bár ez a bevált szokás, ne az idősebbik/legidősebb gyerek legyen a szülőpótlék a gyerekek számára, ne neki kelljen mindig, minden helyzetben ügyelni arra, hogy mit csinál a kicsi, mert nem szabad ekkora felelősséget, ekkora terhet a nagyobb gyerek vállára tenni.

Amúgy már vidéken is kezdenek kikopni a kulcsos gyerekek. Komáromban is látom reggelente, hogy a legtöbb szülő kocsival viszi a gyerekeket az iskolába és harcolnak a parkolókért, hogy ki tud a bejárathoz közelebb megállni. Illetve a nyári vakáció szokott még a necces lenni, amikor nem merik a gyereket egyedül hagyni. Ilyenkor jön majd az, hogy mindenki egymás után kiveszi a szabadságát és ezért a családnak már nem jut arra szabadideje, hogy közösen elmenjenek nyaralni. Maximálisan túlélhető a nyári szünet, nem kell, hogy rövidebb legyen, csak a gyerekeket meg kéne tanítani arra, hogy minimálisan ellássák magukat. Például a mikróban megmelegíteni egy ebédet nem igényel egy olyan hatalmas tudományt.

Nektek mi a véleményetek? Ti is voltatok kulcsos gyerekek?

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s