19702258_1750380745002509_2944384665870351700_nKorábban már írtam ezzel a témával kapcsolatban, de most az egyik facebook oldalon megint előjött és rossz szokásomhoz hűen végigolvastam a kommenteket.

Nagyon sokan úgy gondolják, hogy szükséges lenne visszaállítani a sorkatonaságot Magyarországon, mert a legtöbb mai fiatal nem ismeri a rendet-fegyelmet-tiszteletet és erre a katonaság lenne a legjobb, hogy mindezt megtanulják. Amúgy a  sorkatonaság intézményét Magyarországon 2004-ben szüntették meg és azóta mennek a viták az emberek körében, hogy ez jó vagy rossz döntés volt-e.

Most csak néhány gondolatot szeretnék megosztani veletek, hogy mi az, amit én gondolok erről az egészről.

Elsősorban szerintem nem a katonaságtól kéne elvárni, hogy az emberek fegyelmet és tiszteletet tanuljanak. Ez legelőször is a szülők feladata lenne, hogy úgy neveljék a gyerekeiket, hogy ezekkel ne legyen gond. Én 25 éves vagyok, de ha jól emlékszem soha nem volt olyan, hogy a szüleimnek bármikor is kellett volna szégyenkezniük a viselkedésem miatt. A rettegett kamaszkort is csendesen éltem meg. Nem hisztiztem, ha a legmodernebb mobiltelefont szerettem volna, nem jártam minden héten bulizni és nem szórtam a pénzt két kézzel a drágábbnál drágább üzletekben. Tiszteletben tartom, hogy mindannyian emberek vagyunk. Sok olyan ismerősöm van, akivel néha nem vagyunk egy véleményen és mégsem küldöm el őket a francba emiatt, hanem meghallgatom őket és elfogadom, hogy nem vagyunk egyformák.

Akik a sorkatonaságtól várják el, hogy az embereket tisztességre tanítsák az sajnos azt is mutatja, hogy a mai szülőknek egyre kevesebb ideje és türelme jut arra, hogy a gyerekeiket neveljék és tanítsák.

Továbbá sokan mondják, hogy a fiatalok körében azért vannak ilyen nyegle, buzi és tiszteletlen fiúk, mert a katonaság nem tanította meg rá őket.

A katonaságnak ez lenne az elsődleges feladata, hogy azokat, akik oda jelentkeznek (nem behívják) megtanítsák a helyes fegyverhasználatra és mind fizikailag, mind lelkileg tréningezzék őket.

Aki nem szeretne elhízni és izmos testet szeretne az hosszú és kitartó munkával és önfegyelemmel katonaság nélkül is meg tudja csinálni. Erre vannak konditermek és személyi edzők. A homoszexualitásra pedig a hadsereg sem gyógyír. Régen is, ha melegként bevonult az ember, az utána sem úgy jött ki, hogy a nőkhöz vonzódik. Sőt a egyáltalán nem kizárt, hogy egy laktanya tele volt melegekkel, maximum nem mertek róla beszélni.

Másodsorban, ami nem tett jót a katonaság megítélésének, hogy kötelező volt és mint tudjuk, ami kötelező, azt nem szeretik az emberek. Úgy gondolom, hogy mindenki el tudja dönteni saját maga, hogy milyen pályán szeretne elhelyezkedni és, hogy mit szeretne elérni a nagybetűs életben.

Manapság is vannak olyan iskolák, ahol erre a pályára készítik fel az embereket, akiknek saját döntésük volt, hogy a hadsereget választják.

Nektek mi a véleményetek? Tényleg szükség lenne a kötelező sorkatonaság visszaállítására?

3 gondolat ““A katonaságban a mai fiatalok megtanulnák mi a fegyelem!”” bejegyzéshez

  1. Szia! Pont a napokban jutott eszembe, hogy ki kéne írjam magamból a gondolataimat erről a témáról is, mert nagyon sok ember valóban a sorkatonaság bevezetését gondolja megoldásnak a mai fiatalok megnevelésére, de Te ezzel a bejegyzéssel leírtad szóról szóra, a gondolataimat. Le a kalappal, ez egy igazán értelmes bejegyzés, amin mindenkinek alaposan át kéne gondolnia. 😉 Megy a megosztás is!
    Üdv, Alexia

    Kedvelés

  2. Engedelmeddel leírnám az én véleményemet a dologról.
    Abban teljesen egyet értek amit írtál és én is ugyanígy vagyok: “Megúsztam” a sorkatonaságot és mégis felnőttem, tisztelettudó vagyok és tudtommal semmi olyasmi baj nincs velem amire ráfogják az emberek hogy “sorkatonaság hiánya miatt van”. Viszont mivel szimplán választható munkakörré vált a katonaság és kivették/megszüntették a kötelező sorkatonaságot, olyan szinten problémaként tekinthetünk rá hogy így kevesebben válasszák a katonai hivatást. Ez okból kifolyólag pedig kevesebb az katonai állománya. Visszatérve viszont a fő témához: nem szerintem egyáltalán nem lehet a sorkatonaságra kenni a gyerekek mostani viselkedését. Természetesen ez csak a saját véleményem 🙂

    Kedvelés

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s