Sziasztok!

Remélem jól vagytok és valami kellemesen hűvös helyen próbáljátok meghúzni magatokat ebben a borzasztó hőségben. Nagyon fontos, hogyha elindultok valamerre, akkor legyen nálatok napszemüveg és rengeteg víz.

A napokban nézegettem, hogy mostanság milyen albérleteket kínálnak, merre és milyen áron. Több is tetszett kinézetre, de egyiket sem tudnám egyedül megengedni magamnak. Mindenesetre körülnéztem egy kicsit az ingatlan piacon és meglepődve olvastam a kizáró okok részt.

Minimalist Living Room

Több helyen fel volt tüntetve, hogy nem csak háziállatot nem enged a bérlő, hanem gyereket sem, tehát csak gyermekteleneknek adja ki a lakást, vagy olyasvalakinek, aki nem a gyerekével együtt költözik. Ez kicsit furcsa volt elsőre, de miután egy kicsit utánaolvastam a dolgoknak egyre jobban kezdtem megérteni.

Miután megláttam ezt egyből google-ben rákerestem a dologra és a jogszabályt tartalmazó oldal után a második találat egy gyakorikerdesek.hu-s kérdés volt pont ezzel a témával kapcsolatban. Ott egy hölgy teljesen ki volt akadva, hogy milyen jogon szabják meg a főbérlők, hogy gyerekkel nem lehet oda költözni és, hogy a boltos sem válogathatja meg a vevőit, akinek eladja a paprikát.

Mielőtt kitörne itt valami forradalom nézzük meg, hogy miért is van ennyi hirdetésben a gyerek kizáró okként feltüntetve.

A jogszabályban van egy ilyen rész:

“2003. évi CXXV. törvény 8. § l) pontja szerint ha egy személy anyasága (terhessége) vagy apasága miatt részesül kedvezőtlenebb bánásmódban, az közvetlen hátrányos megkülönböztetésnek minősül, ami ellen a hatóság felléphet.”

Ez azt jelenti, hogyha valaki az albérletben élő gyerekekre akar hivatkozni, hogy amiatt nem tud fizetni, akkor a törvény és a hatóság őket védi, ergo a főbérlő nem lakoltathatja ki őket a saját ingatlanjából.

Nem vagyok rosszhiszemű, de hiszem, hogy rengeteg ember csak azért lakhat ingyen egy albérletben hosszabb időt, mert ez a rendelet őket védi és gondolom rengeteg főbérlő lett ennek az áldozata.

Egy ingatlan nem hasonlítható össze egy paprikával, hiszen azt az ember megveszi, utána azt csinál vele, amit akar, a bérlakás viszont továbbra is a főbérlő tulajdona lesz, az albérlők csak használat céljából bérlik.

Nem mellesleg azt meg kell említenem, hogy a kisebb gyerekek hajlamosak a falat összefirkálni és ilyenkor természetesen az albérlők a főbérlőre hárítják ezek javítási munkáinak a finanszírozását.

Száz szónak is egy a vége én végtelenül korrektnek tartom a hirdetésben megjelölni, hogyha a főbérlő nem akarja gyerekeseknek kiadni, hiszen ebben az esetben már hirdetéskor kiderül, hogy nem megfelelő és nem személyesen érkezik a pofon, amikor már ott tartanak, hogy megnézik a lakást és esetleg még tetszik is. Kár ilyen miatt kiakadni, hiszen minden lakástulajdonos annak adja ki a lakását, akinek akarja és annyiért, amennyiért ő akarja. Ez nem szívtelenség vagy antiszocializmus, ez csak üzlet.

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s