Sziasztok!

Hogy vagytok? Hogyan bírjátok ezt a nagy meleget? Én borzasztóan nehezen viselem el, szerintem ez az elmúlt évtized legmelegebb nyara. Hétfőn Komáromban az ipari parkban 43,5 fokot mértek. Tegnap is nagyon meleg volt és este 7 órakor valami brutális fejfájással értem haza. Nem vettem be gyógyszert, de megbántam, mert ma reggel egy sokkal erősebb fejfájással keltem, ami miatt le kellett mondanom a reggeli óráimat.

Hogyan is lehet túlélni ezt a nagy meleget?

Milliónyi weboldal és cikk foglalkozott már ezzel, de itt mindenhol azt lehet olvasni, hogy maradjunk otthon, hűvös szobában és igyunk sok hideg folyadékot. Viszont azt számba kell venni, hogy a nagy meleg miatt nem maradhat otthon mindenki, hiszen az emberek nagy része dolgozik, ugyanúgy, mint télen, ha fagy van.

Fizikai munkavégzés esetén elengedhetetlen az óránkénti pihenő és a megfelelő folyadékbevitel. Érdemes ilyenkor többször áttörölni magunkat hideg vizes zsebkendővel, vagy törülközővel. Irodai munkavégzés esetén is elengedhetetlen a folyadékbevitel pótlása. Ahol van légkondi, ott nem szabad azon spórolni. A helyiségek hűtése nyáron éppen olyan fontos, mint a fűtés télen. Nálunk a nyelvsuliban is minden szobában van légkondi szerencsére, ilyenkor 20-25 fokra szoktuk állítani és kellemes hőfokban tudunk dolgozni.

Hot-summer-day-fancy-dog-with-sunglasses-at-the-pool_5120x3200

A napokban éjszakánként sem nagyon meg a hőmérő higanyszála 27 fok alá, így az alvás sem megy könnyen. Korábban én mindig úgy csináltam, hogy napközben becsuktam az ablakokat, lehúztam a redőnyt és csak este 9-10 óra körül kezdtem el szellőztetni és reggel, amikor felkeltem, csak akkor csuktam be. Panellakás negyedik emeletén élek, tetőtérben. Idáig minden nyáron elviselhetetlen volt itt élni. Tavaly tudtam rávenni szüleimet, hogy legyen légkondink. Apám nagyon légkondi ellenes volt, de végül már ő sem bírta és vettünk egyet. Így most én könnyebben el tudom viselni, bár így nehezen veszem rá magam, hogy kimozduljak.

Most pedig adózzunk egy perc néma csenddel a légkondi feltalálójának! 😀

A nem légkondis lakások esetében is vannak különböző praktikák a túlélésre. A vizes törülköző mindig jól jön, érdemes az ablakok elé felrakni, vagy akár ventilátor elé rakni és úgy fújatni a hideg levegőt.

Nagyon sokan választják nyáron a strandokat, vagy a vízpart melletti pihenést. Ezeknek rengeteg veszélyei vannak azon kívül, hogy a vízben könnyebb túlélni a forróságot. Nagyon fontos, hogy délelőtt 11 óra és délután 4 óra között a legerősebb az UV sugárzás és ilyenkor a legkönnyebb leégni. Nagyon sokan félvállról veszik ezt, de nagyon komoly égési sérüléseket lehet szerezni ilyen alkalmakkor. Az ajánlott ezen időintervallum előtt és után a strandon és a vízben tartózkodni. Mindig legyen nálunk elég ivóvíz és a magas fator számú naptejet se hagyjuk otthon és próbáljuk meg inkább az árnyékos helyeket keresni.

Magam részéről én a légkondicionált zárt helyiséget részesítem előnyben. Sajnos a víziszonyom nem teszi lehetővé, hogy strandra járjak. Naponta több liter vizet iszom és többször lefürdök hideg vízben.

Nektek milyen praktikáitok vannak a túlélésre? Írjátok meg egy kommentben a cikk alatt! 😉

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s