istock-610662226Sziasztok!

Nemrég, talán tavasszal írtam a szülők egyik legnagyobb rémálmáról a nyári vakációról, amikor mindig megy az agonizálás, hogy mi legyen a gyerekkel az egész nyáron és milyen hosszú is az a két és fél hónap.

Most itt vagyunk augusztus végéhez közeledve, két hét és kezdődik az iskola. Ismét egy agonizálós időszakhoz érkeztünk, ugyanis a legtöbb szülő most szembesül azzal, hogy meg kell venni a tankönyveket és minden más taneszközt. Füzetek, ceruzák, tollak, vonalzók, stb.

Őszintén szólva ezt a fajta aggodalmat sokkal jobban megértem, mint a vakáció körüli hercehurcát. A tankönyvek már magukban egy vagyonba kerülnek. Már alsós gyerekeknek is a tankönyvcsomag 20-30 ezer Forint környékén van és ezen kívül még nincs benne a füzet és az íróeszközök.

A napokban voltam a Tescoban és láttam, hogy nagyon sokfajta taneszköz kapható a fillérestől kezdve a méregdrágáig. A gyártók, amúgy iszonyatos módon be tudják hülyíteni az embereket, hiszen a sima, egyszerű négyzetrácsos vagy vonalas füzetet, amin nincs minta azt adják olcsón, amin már valami kép van, az pedig már 3-4-szeresébe is kerülhet. Most pedig őszintén szólva, van olyan gyerek, aki szívesebben vinne sima piros vagy kék füzetet az iskolába ahelyett, hogy pókemberest vagy rohamosztagosat vihetne. Természetesen ez felső tagozatban már annyira nem számít hiszen nekem is egyszerű spirálos füzeteim voltak akkor és bőven jól elvoltam velük.

Nagyon ötletes dolgokat találnak ki a gyártók, hogy hogyan kedveltessék meg az iskolát a gyerekekkel, ennek ellenére nem tartom jó dolognak, hogy ennyifajta és ilyen drága eszközöket lehessen kapni. A gyerekeket nagyon meg tudja osztani, hogy kinek mije van és kinek mennyire tehetősek a szülei. A mi időnkben is ment az örök rivalizálás. A tehetősebb osztálytársaink mindig kérkedtek, hogy nekik mennyi mindenük van és, hogy a többiek mennyivel kevesebbet érnek emiatt. Persze nem csak a gyerek volt itt a hibás, hanem nagy részben a szülő, aki még adta is a lovat a gyerek alá.

Nem azt mondom, hogy ne kapja meg a gyerek azt a füzetet vagy tollat, amire vágyik, ha megteheti az ember, csak érdemes elgondolkodni azon, hogy szükség van-e egy gyereknek olyanfajta írószerre, vagy akármire, mint amit kap. Például nem tudom elképzelni, hogy egy alsós kisdiáknak mi szüksége lehet egy fém négyszínű tollra.

Annak idején mi próbáltuk nem a leggagyibb dolgokat megvásárolni, de nem is azt, ami aránytalanul túl volt árazva. Próbáltunk a praktikusság szempontja alapján dönteni. Nem kaptam minden évben új iskolatáskát, sőt alsóban összesen két tolltartóm volt. Első osztály után kellett cserélni, majd aztán amikor felsőbe kerültem praktikussági okok miatt váltottunk. Tehát a 8 év alatt összesen 3 tolltartóm volt.

Visszatérve a tanszerek beszerzéséhez nagyon jó minőséget lehet olcsóbban is beszerezni, ha az ember veszi egy kicsit a fáradtságot és az internet bugyraiban is körülnéz kicsit. Nem szabad csak a Tesco, Pirex és Office Depot szentháromságára hagyatkozni, mert talán ezek a legdrágább helyek. Rengeteg webshop van, ahol ugyanazon dolgokat sokkal olcsóbban be lehet szerezni. Érdemes az árukereső.hu-t és használni, hiszen ott mindig a legolcsóbb webshopot hozza fel elsőnek.

Budapestieknek még tudnám ajánlani a kínai vegyesboltokat, ahol szintén áron alul lehet kapni termékeket, akár mintás füzeteket is. Én például az ICO fém négyszínű tollaimat ott szoktam venni 490 Forintért, ami máshol már mind 1500 környékén van. Semennyivel nem jobb vagy rosszabb a minősége.

Érdemes nyitott szemmel járni. 😉

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s