Sziasztok!

Bizonyára gyerekként ti is átéltétek azt, hogy nem akartatok megenni valamit, amit a szüleitek elétek raktak vagy az iskolai menzán olyan ebéd volt, amit nem szívesen ettetek meg. Ilyenkor mindig megkaptuk, hogy együnk meg mindent, mert Afrikában éheznek és örüljünk, hogy nekünk milyen jó sorunk van, hogy ehetünk. Sokszor olyan helyzet áll elő, hogy a gyerekek nem éhesek és nem tudják a teljes adag ételt megenni és ilyenkor jön a győzködés, hogy legyen jó gyerek és egyen meg mindent, hogy ne okozzon szégyent.

És itt jön az a kérdés, hogy miért lenne szégyen, ha valaki nem tud megenni valamit? Miért is kell erőltetni, hogy megegyen mindent, ha nem érzi magát éhesnek?

Vizsgáljuk meg először, hogy mi is a probléma az étkezési kultúránkkal.

boy and cooked vegetables

A legnagyobb gond az, hogy akárhol is vagyunk, vagy otthon, vagy all you can eat étteremben a legelső dolog mindig az, hogy egy hatalmas adagot szedünk ki a tányérunkra és soha nem gondolunk bele, hogy azt csak a szemünk kívánja és valójában annyit soha nem fogunk tudni megenni. A szülők is mindig sokkal nagyobb adagot szednek a gyerekeiknek, mint amennyit valójában meg tudnak enni.

Természetesen, amikor szembesülnek vele, hogy a tányéron marad olyan kaja, amit nem tudnak megenni jön a sopánkodás, hogy te jó ég ezt magunkba kell tömni, mert különben kárba vész. Annak idején nagyon sok óvodában megtörtént, hogy az a gyerek, aki nem akart enni, azt nemes egyszerűséggel megtömték. Szó szerint letömték az ételt a torkán.

Igazából azt kéne alapul venni, hogyha kis adagot rakunk ki a tányérra, akkor nem jelenti azt, hogy csak annyit ehetünk, hiszen ha az elfogy, akkor még mindig tudunk szedni és akkor nem megy kárba annyi kaja, hiszen ilyenkor jobban érezzük, hogy mennyi is a kapacitásunk. Éttermekben pedig, ha nem tudjuk megenni az adagot, akkor azt elcsomagoltathatjuk és később otthon is meg tudjuk enni.

Most pedig térjünk ki egy kicsit az afrikai éhező gyerekekre. Jól bevált szokás a gyerekeknek azt mondani, hogyha nem eszik meg a kaját, hogy bezzeg Afrikában éheznek és örüljenek, hogy ők mennyit ehetnének. Itt most sokan meg fognak dobálni sárral, hogy megint olyan dologról beszélek, amihez semmi közöm, mert nincs gyerekem és soha nem is neveltem, de ez a leghülyébb indok a világon arra, hogy a gyerek egyen. De most komolyan gondoljunk bele! Attól kevesebb lesz az éhezés Afrikában, ha mindent megeszünk. Ha attól fejlődnének az afrikai országok, hogy mi magyarok milyen mérhetetlenül tudunk zabálni, akkor már a leggazdagabb kontinens lehetne a világon. Ugye-ugye?

A legfontosabb, amit meg kéne jegyezni, hogy többszöri alkalommal kis adagok fogyasztani sokkal tudatosabb étkezés, mint egyszerre egy hatalmasat, ami a végén pedig kárba megy.

Ti hogyan gondoljátok? Véleményeiteket hagyjátok meg egy kommentben! 🙂

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s