0c8612_87a43a69edc24a79b5893fa67733f86eSziasztok!

Ma országszerte a legtöbb köznevelési intézményben becsöngettek mind diákok, mind tanárok számára. Habár a tanárok már körülbelül két hete bejárnak az iskolába, a hivatalos nagy kezdés ma volt reggel 8 órakor. Idén nekem ez kimarad, mivel egyetemi tanulmányaim befejezéséig visszavonultam a köznevelésbeli feladataimtól.

Nagyon sok gyerek már várta ezt a napot és szerintem még több gyerek szeretett volna pár héttel hosszabb nyári szünetet. A szülők is egy pillanatra fellélegeznek, hogy nem kell agyalni azon, hogy a gyereket hová rakják és, hogy ki mikor vegyen ki szabadságot. De ez a nyugalom is csak rövid ideig tart, mert aztán jön a szokásos, hogy ki vigye a gyereket és ki hozza el az iskolából.

Ma egy ismertebb személy facebookon felvetette, hogy milyen jó lenne, ha az iskola nem 8 órakor, hanem 9 órakor kezdődne. Természetesen nem csalódtam az emberekben, hiszen a legtöbb ember kiakadt, hogy milyen felelőtlenség, mert a szülőkre nem gondolnak és arra sem, hogy a munkaidő általában 8-kor kezdődik és akkor a gyerek hogyan jut el az iskolába.

Annak idején, amikor mi voltunk iskolások nem volt divat, hogy a gyerekeket autóval hordták és a bejárat előtt rakták ki. A legtöbb gyereknek volt kulcsa és a legtöbben egyedül jártunk iskolába is, meg haza is. Akik távolabb laktak, azok az iskolabusszal jöttek.

A 9 órási kezdés mindenféleképpen jobb lenne, hiszen a gyerek, ha fel is kel korán legalább nem kell rohannia a szülővel együtt, nyugodtan össze tud készülődni és meg tud reggelizni. Ugye tudjuk, hogy a reggeli a nap legfontosabb étkezése. A szülők is nyugodtan nevelhetnék egy kis önállóságra a gyerekeiket. Annak idején velem is volt, hogy egyedül kellett otthon lennem, olyankor bent volt az ebédem a hűtőben és csak be kellett raknom a mikróba megmelegíteni. Nem kellett hozzá nagy tudomány. Amíg szüleim nem érkeztek meg addig mesét néztem, vagy olvastam. Nem kellett aggódni, hogy felgyújtom a lakást és tegyük hozzá, hogy akkor még a telefon sem volt olyan elterjedt, hogy bármikor bárkit el tudjunk érni. Manapság meg már mindenki zsebében ott van legalább egy tapizós mobiltelefon.

Az tény, hogy a magyar oktatási rendszerrel sokkal nagyobb gondok vannak, mint az, hogy hánykor kezdődik a tanítás. Sok szülő sérelmezte, hogyha a később kezdődne az iskola, akkor ezzel együtt a gyerekek is később érnének haza és kevesebb idő jutna otthoni tanulásra és a rengeteg házi feladat elvégzésére. Ebben tényleg van valami igazság, viszont azt is észre kéne venni, hogy nem az a jó, hogy a gyerekek torkán évről évre több és több felesleges dolgot tolunk le a torkán és emellett emeljük az óraszámot. Sokkal jobban meg lehetne szervezni az egészet, de ez már egy másik cikk tartalma lesz, mert órákon keresztül tudnék még írni arról, hogy mennyi felesleges dolog van, amit meg kell tanulnunk az iskolába.

Nektek mi a véleményetek? Írjátok meg egy kommentben!

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s