shutterstock_527448391Sziasztok!

Nemrégiben egy olyan jelenetnek voltam szemtanúja, amit szívem szerint lefotóztam volna, de a villamoson voltam, nem volt nálam fényképezőgép és szerintem az érintettek sem örültek volna, ha lencsevégre kapom őket, így a fotóötletemet most elengedtem.

Viszont a jelenetet nem tudtam elengedni, teljesen beleégett az emlékezetembe. Éppen a 4-es villamoson utaztam és megláttam egy anyukát a babakocsiban ülő gyerekével. A gyerek olyan másfél-két év körüli lehetett. Az anyuka a babakocsi mögött állt és nyomkodta a telefonját, a kisgyerek pedig a babakocsiban ült és szintén okostelefont nyomkodott. Ha jól láttam Angry Birds-zel játszott.

Sokszor megkaptam már, hogy nem vagyok elég modern és nem haladok a korral, mert bár okostelefonom van, de mobilinternetem nincs (augusztus közepétől az is van) és nem vagyok elérhető online 0-24.

Ezek után tényleg lehet mondani, hogy nem vagyok elég modern, mert nem szeretek non-stop elérhető lenni, illetve, aki nagyon akart az telefonon mindig el tudott volna érni, de tudjuk, hogy az emberek nem szeretik azt, amiért fizetni kell.

Na de térjünk vissza az anyukához és a gyerekéhez. Valahogyan nekem felfoghatatlan, hogy miért szükséges, hogy egy kb. 2 éves gyerek is már a telefont nyomkodja. Egy nem régi felmérés szerint azoknak a gyerekeknek, akik csak okostelefonon és televízión nőnek fel, kevésbé alakul ki a képzelőerejük és a kreativitásuk.

Mindezek mellett a telefonnyomkodás azt is bizonyítja, hogy a szülőknek manapság egyre kevésbé van türelmük a gyerekeikkel foglalkozni. Pedig az együtt eltöltött idő mindennél fontosabb. Rengeteget jelent egy gyerek életében, ha a szülő például mesét olvas neki, vagy kreatív társasjátékokkal játszanak.

Óvónők és alsós tanítók is panaszkodnak, hogy amit ők az óvodában és az iskolákban próbálnak fejleszteni az tulajdonképpen hasztalan, mivel a gyerekek otthon nem fejlődnek. Ezen kívül sokkal könnyebben kialakulhat egy függőség, ami következtében az agresszió is erősödik, továbbá az antiszocialitást is elősegíti.

Tudom rohanó világban élünk, mindenki sokat dolgozik, de a gyereknevelés rengeteg felelősséggel jár és ezen felelősségnek ez is a része, hogy foglalkozni kell a gyerekkel és nem az internetre és a telekommunikációra bízni.

Ti mit gondoltok erről? Ha van véleményetek, akkor hagyjátok meg a cikk alatt egy kommentben! 🙂

4 gondolat “Az okostelefon hatása a gyerekekre” bejegyzéshez

  1. Pontosan ugyanezt szajkózom, ha kikérik a véleményemet erről a témáról -is-, illetve annyit fűznék hozzá természetesen magamból kiindulva, hogy szerintem csak azok vállaljanak manapság gyereket, akik minden szempontból fel vannak rá készülve. Ezalatt értem a pénzügyi dolgokat, lakás, megfelelő lelkiállapotot, esetleg a pár közti harmóniát, mert ha nincs minden rendben a kapcsolatban, sajnos egy gyerek sem fogja megoldani az adott problémákat (lássuk be, erre sajnos rengeteg példa van a mai világban). A gyereknevelésre is kellő idő, de legfőképpen türelem (ezért is írtam a lelki állapotot) nem szabadna csak “oda dobni” (költői kijelentés) az okostelefont, iPad-ot és hasonló telekommunikációs eszközt, hogy az majd lefoglalja a gyereket, mert “nincs türelmem hozzá” vagy “sok a dolgom, majd holnap foglalkozok a gyerekkel” és persze ez tolódik, mert mindig akad más teendő, probléma és így ne csodálkozunk milyen emberekkel vagyunk körülvéve egyes helyeken. Na mindegy. Ezt lehetne még ecsetelni, egy szó mint száz.. Jó írás lett!! 😉

    Kedvelés

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s