Student with lots of books preparing for examsSziasztok!

Sokan hallottuk már ezt a közhelyes kijelentést szüleinktől és tanárainktól. Ebben bizony rengeteg igazság van, hiszen, ami tudást megszerzünk, az nekünk fontos és mi fogjuk azt felhasználni. De akkor miért is mondom azt, hogy ez csak egy közhelyes duma? Mert az!

Nem is azzal van gond, hogy ezt a szülők és a tanárok mondják a gyerekeknek, viszont szerintem a 70%-uk nem gondolja komolyan, csak mondja.

Többen fognak itt velem most ezzel kapcsolatban vitába szállni, de nem bánom. Rengeteg szülőtől lehet azt hallani, hogy szégyenkeznek a gyerekeik miatt, ha nem úgy teljesítenek az iskolában, ahogyan azt ők elvárnák. Rengeteg szülő azzal terrorizálja a saját gyerekét, hogyha nem tanul jól, aki neki okoz szégyent és bánatot. Ez egy nagyon rossz taktika. A gyerekeket másképp is lehet motiválni, ezzel semmiféleképpen nem. A lelki terrorral maximum azt érik el a szülők, hogy a gyerekeik nem lesznek hozzájuk őszinték és inkább le fognak tagadni mindent, csak annak az érdekében, hogy ne hozzanak szégyent a családra.

Hatalmas felelősség van mind a szülőkön, mind a tanárokon ilyen szempontból. Nem szabad a gyerekek miatt szégyenkezni, még akkor sem, ha nem olyan a teljesítményük. Mindenki másképp tanul, más-más tempóban. Valakinek több időre van szüksége, valakinek kevesebbre. Minden gyerekben van valami, amitől különleges és mindenkinek van valamihez tehetsége, csak ezt a tehetséget kell felfedezni. Nincs azzal semmi gond, ha valaki matematikából gyenge, de imádja az irodalmat. Nem muszáj, hogy mindenki matekzseni legyen. És soha, ismétlem SOHA nem szabad mással példálozni, hogy annak, meg ennek az meg ez sikerült, neked meg nem.

Mindenki magának tanul, nem a szülőnek és nem is a tanárnak, de ha már ezt így gondoljuk, akkor vegyük is komolyan és ne szégyenkezzünk gyerek vagy tanítvány miatt, ha esetleg nem úgy teljesít, ahogyan elvárjuk. Mindenkinek vannak rosszabb napjai.

Velem is előfordult, hogy nem mertem otthon elmondani dolgokat, nehogy miattam kelljen szégyenkezni. Nekem mindig a reál tárgyak voltak a mummusok és azok mentek nehezen. Matematikával és fizikával egész életemben küszködtem és a legjobb jegyem mindig csak 3-as volt. Jobb otthon elmondani, hogyha gond van, mert akkor a gondot könnyebben meg lehet oldani közösen.

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s