A bevándorlók által “behurcolt” különféle szokások, és a helyi indiánok hiedelmei formálták az amerikai Halloween-ünnepet azzá, amit ma jelent. Bár a hagyományt már az első bevándorlók magukkal hozták Európából, a gyarmatosítás időszakában a protestáns dominancia nem hagyta széleskörűen elterjedni a Halloween-szokásokat. Az elszórtan megtartott ünneplések már akkoriban is elsősorban az együttlétről, a közös ünneplésről, a közösségről szóltak.
Még a XIX. század közepe táján sem ünnepelték mindehol egyformán a Halloween-t Amerikában. Ezt a helyzetet a XIX. század második felének hatalmas bevándorlóhulláma változtatta meg, mivel a túlnyomórészt ír és angol bevándorlók aktívan ápolták az otthonról hozott Halloween-hagyományokat az amerikai kontinensen is.

Az 1800-as évek végére már országszerte ünnepelték a Halloween-t, és az ünnep hangulata is megváltozott: egyre kevésbé lett hangsúlyos az alkalom vallási vonzata, illetve félelmet keltő, babonára épülő, “boszorkányos” hangulata. A századforduló Amerikájában a Halloween már egy teljesen világi, gyerekközpontú ünnep volt, melyben a közösségi együttlét vált a leghangsúlyosabb elemmé. Más szóval: a Halloween ekkorra “party-ünnep” lett, melyben a közös játék, az együtt elfogyasztott, az évszakra jellemző ételek és a jelmezek kapták a legnagyobb szerepet.

image

A Halloween napjainkban

Az 1950-es évek közepére egy új elem, a “Trick-or-Treat” is bekerült a Halloween-es szokások körébe. Ez magyarul olyasmit jelent, hogy ha nem adsz valamilyen kis ajándékot, édességet, akkor “megtrükközlek”, vagyis valamilyen huncutsággal megtréfállak.
Halloween estéjén a gyerekek kis kosárral a kezükben körbejárják a szomszédságukat, becsöngetnek minden házba. Amikor kinyílik az ajtó, azt kiabálják: “Trick-or-Treat” ― mire sok-sok cukrot, csokoládét és/vagy apró ajándékot kapnak. A nap végén a gyerekek jól megrakott, nehéz kosárkákkal térnek haza.

Halloween ünnepére az amerikaiak előszeretettel és izgalommal díszítik fel otthonukat, kívül-belül. Hogy miért fektetnek annyi pénzt és energiát a házdekorálásba? “Nagyon szeretjük a Halloween-t, olyan jól érezzük magunkat ezen az ünnepen. A gyerekek különösen élvezik magát a díszítést, és szeretik, hogy a végén úgy néz ki a házunk, mitha valami hollywoodi filmforgatás díszletében lennénk” – olvasom az újságban Beverly mondatait Észak-Karolinából.

Vannak, akik ilyenkor műanyag fejfákkal temetőt varázsolnak a kertjükből, vagy plasztik óriáspókokkal és pókhálókkal fedik be a házukat. Sokan egy-két múmiát, zombit vagy Drakulát is szeretnek kitenni a kertjükbe. Mások maradnak a kevesbé félelmetes szimbólumoknál, és telepakolják a házuk bejáratát sötétben világító tökökkel, aminek külön neve is van: Jack-O-Lantern.

Az ünnep is eladó

A kereskedők mindent elkövetnek, hogy legyen miből “kreatívkodni” ezen a napon: a nevető és beszélő boszorkányoktól, pókoktól, szellemektől a Halloween-os poharakon és tányérokon át a jelmezek végtelen valasztékáig (merthogy itt nemcsak a gyerekek szeretnek beöltözni, hanem a felnőttek is!) minden kapható. S persze az összes gyártó megpróbál kiszakítani magának egy kis profitot ebből az ünnepből: szinte minden édességmárkának van kifejezetten erre az alkalomra készített kiszerelése, léteznek speciális Halloween-es zenei válogatások és DVD-k (felnőtteknek és gyerekeknek egyaránt), sőt, a ruhagyártók kinálatában is van egy-két olyan darab, ami csakis erre a napra szól. Vehetsz ezenkívül Halloween-es párnát és törölközőt, sőt – ha még van miből –, Halloween-dekorációs papírtörölközőt is tehetsz a kosaradba.

A Halloween mára kereskedelmi szempontból az Egyesült Államok második legnagyobb ünnepévé nőtte ki magát: az amerikaiak évente átlag 6,9 milliárd dollárt költenek el erre az alkalomra!

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s