Mixed race woman washing her handsSziasztok!

A napokban ismét egy olyan dologra lettem figyelmes, ami mindennapjainkban előfordul és szerintem egy elég súlyos probléma. Lehet, hogy sokan fognak vitatkozni velem, hogy túlzásba viszem a dolgokat, de állok elébe.

Szóval nem tudom már szó nélkül hagyni, mert iszonyatosan zavar, hogy az emberek mennyire nem figyelnek oda a higiéniára. Szerintem az egyik legalapabb dolog, hogy megmossunk a kezünket bizonyos tevékenységek előtt, vagy után. Én borzasztóan kényes vagyok a kézmosásra. Nem is tudom összeszámolni, hogy egy nap hányszor is mosom meg a kezem.

Ha nincs lehetőségem kezet mosni, arra az esetre mindig van nálam egy kis tubus fertőtlenítő krém, hogy megnyugodhassak. Nem vagyok tisztaságmániás, csak ez a dolog így már gyerekkoromtól belém ivódott.

Rengetegszer látom azt, hogy emberek wc használat (legyen az kicsi, vagy nagy dolog) után egyáltalán nem mosnak kezet, vagy csak bevizezik és utána jól lerázzák, ami még rosszabb, mintha nem mosnának kezet.

Azt kell mondanom, hogy manapság már a plázákban bevásárlóközpontokban egyre jobban fel vannak szerelve a nyilvános mellékhelyiségek folyékony szappannal és a legtöbb helyen már a csapot sem kell megfogni, mert önműködőek a legtöbb helyen. Azonban nagyon sok helyen, közintézményekben, iskolákban, orvosi rendelőkben nincs megfelelő kézhigiéniai felszerelés.

A rendszeres alapos kézmosás hiánya miatt könnyebben alakulhatnak ki betegségek, fertőzések. Nem csak azt érdemes tudni, hogy mindig kezet kell mosni, hanem azt is, hogy hogyan. A kezünk a testünk egyik legszennyezettebb része. Ezzel fogjuk meg a kilincset, kapaszkodunk a tömegközlekedésen, tapogatjuk a korábban mások által már megfogdosott pénzt.

Már az óvodában is arra tanítják a gyerekeket, hogy minél sűrűbben kell kezet mosni. Többször mondtam már, hogy érdemes lenne a köznevelésbe visszahozni az egészségtan tantárgyat, ahol erről is beszélni kéne.

Nektek erről mi a véleményetek? Titeket is idegesít, ha valaki nem mos kezet?

Egy gondolat “Kézmosás” bejegyzéshez

  1. Osztom a cikked! Ez a dolog rettentően idegesít engem is! Nemrégiben, hogy újra elkezdtem nyelv iskolába járni észrevettem én is, hogy többen nem mosnak kezet a wc használata után. Amikor először voltam tanúja ennek, akkor csak pislogtam mint hal a szatyorban, hogy most ez komoly? Felnőtt emberként nem tudnak figyelni az alapvető higiéniára? Elég szomorú ez…

    Kedvelés

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s