Sziasztok!

Remélem jól vagytok! Én már készülődöm a jövő hét szerdára, jön a Star Wars legújabb része és nagyon izgatott vagyok már miatta. Mostani témámmal ismét egy kicsit a határokat fogom feszegetni, de ez egy tipikusan olyan téma, ami mindennapjaink része.

Éppen az Appra Magyar című, élő produkciót nézem, amiben jött egy ilyen kérdés, hogy: “Mit tenne, ha idős korában már nem tudná ellátni magát?”. Három válaszlehetőség volt:

  1. Elvárná a gyerekeitől, hogy ellássák.
  2. Beköltözne egy idősek otthonába.
  3. Ápolónőt fogadna az otthonába.

Az emberek többsége a második lehetőségre szavazott, a stúdióban résztvevő meghívott vendégek közül egyedül Szögeczki Ági választotta a második opciót, a többiek pedig mint az elsőt. Miután megmutatták az eredményeket, heves vita alakult ki a vendégek között, és a többség kikérte, hogy milyen gyerek az, aki hagyja a szüleit idősek otthonába kerülni.

51794780 - close-up of granddaughter caring about grandma

Én egy kicsit itt kiakadtam, mert a családommal mi ezt átéltük és tudjuk, hogy milyen nehéz ilyen helyzetben mérlegelni és reálisan dönteni. A családomtól itt kérek elnézést, hogy ezt elmesélem, tudom ez egy belső családi ügy, de úgy érzem erről beszélni kell, hogy az emberek fejébe ne csak a rózsaszín köd legyen.

Nagymamámnál 2011-ben kezdődő Alzheimer-kórt diagnosztizáltak, majd 2012-ben combnyaktörést szenvedett. A mentők egyből a tatabányai kórházba vitték, ahol azonnal meg is műtötték. A műtétet epidurális érzéstelenítéssel végezték. A műtét után azonnal bementünk hozzá és ott szembesültünk azzal, hogy mamának nem tisztult ki a tudata az érzéstelenítésből. Az orvosok és a nővérek azt mondták, hogy ez csak időszakos, de az alzheimer miatt ez erősebb volt. A későbbiekben persze voltak tisztább pillanatai, amikor bennünk is felcsillant a remény, hogy javulhat a helyzet. 10 nap Tatabánya, majd 6 hét kisbéri rehabilitáció után a családnak össze kellett ülni, hogy hogyan is tovább.

Mamának a szellemi állapota sajnos napról napra egyre csak romlott, és be kellett látnunk, hogy 24 órás felügyeletre szorul. Kénytelenek voltunk valami megoldást találni arra, hogy hogyan lehetne kivitelezni. Rengeteget morfondíroztunk, át kellett gondolnunk rengeteg mindent. Számításba vettük, hogy a családból valaki ápolja, de egyikünk sem tudta ezt vállalni. Gondolkodtunk ápolón is, aki ott alszik, de őt pedig nem tudtuk volna megfizetni. Ezért döntött a család az idősek otthona mellett, ahová napi szinten be tudtunk menni, vele tudtunk lenni, de közben a nap többi részében ellátták.

Akkoriban rengetegen megszóltak minket, hogy milyen gonoszak és kegyetlenek vagyunk, amiért mamát otthonba küldtük, sok ember kioktatott minket, hogy a könnyebb megoldást választottuk és persze mindenki jött azzal, hogy bezzeg ők minden körülmény között ápolnák a saját édesanyjukat és soha nem raknák be őket sehová.

Nem kívánom senkinek sem azt a másfél évet, amit átéltünk, addig amíg mamát láttuk napról-napra szellemileg leépülni és elfogadni azt, amit lehetetlen elfogadni. Anyukám naponta, én kétnaponta jártam be hozzá. Vittünk neki mindig gyümölcsöt, süteményt és nem csak 10 perces vizitek voltak, ugyanúgy jártunk hozzá még, amikor otthon volt…

Egyáltalán nem volt könnyű lépés nekünk megtenni ezt. Mama 2013. október 3-án ment el, de azóta sem telik el nap, hogy ne gondolnánk rá.

Szóval nagyon könnyen lehet itt ítélkezni arról az emberről, aki esetleg a szüleit idősek otthonába (legyen az akár állami, akár magán fenntartású intézmény) küldi. Persze, ha van rá lehetőség akkor ápolja a szülőket a gyerek, vagy egy ápoló, hogy ne kelljen a megszokott környezetéből kiszakítani, de ezt nem mindenki teheti meg.

Gondolkodjunk kicsit, mielőtt bárkit is elítélnénk.

2 gondolat “Mit lehet tenni, ha már valaki nem tudja ellátni magát időskorban?” bejegyzéshez

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s