carriefisherposterSziasztok!

Immáron egy hónap telt a Star Wars: Az Utolsó Jedik premierje óta és mai napig megoszlanak a filmmel kapcsolatos vélemények. Korábban már egy cikkben leírtam a véleményemet, és a Facebookon is elég megoszló kommenteket kaptam. De miért utálják ilyen sokan? Mivel még mindig vannak olyan emberek, akik nem látták a filmet, ezért most is próbálok spoiler mentesen beszélni a dolgokról, már amennyire lehet.

Egy valami biztos az egész dologban, hogy amióta kijött az első trailere az Utolsó Jediknek, azóta mindenki össze-vissza találgat, hogy milyen lesz a film. Magában az előzetesben is rengeteg olyan dolog volt, ami félrevezető. Nekem személy szerint tetszett a film, hiszen akciódús volt és nem vártam már, hogy vége legyen, sőt én még 2 és fél óra után is néztem volna tovább. Egyedül talán az a rengeteg erőltetett poén volt az, ami néha elrontotta a varázst.

Szóval, amint kijöttem a premierről, a legelső dolgom az volt, hogy leültem a számítógép elé és megírtam a saját magam kis élménybeszámolóját, ahogyan én éltem meg a dolgokat a moziban. Gondoltam nem fogok kritikákat olvasni, nehogy bármi is befolyásolja a saját véleményem (nem mintha nagyon befolyásolható lennék akármilyen téren is).

Most viszont kitérnék komolyabban is arra, hogy miért nem tetszhet nekünk az új, Disney által gyártott filmek akármelyike is. Azért mert Disney, vagy azért, mert vicces? Nem! A válasz ennél sokkal egyszerűbb. Azért nem tetszik sok embernek, mert ÚJ! Mindenki a régi trilógiához és az eredeti 1977-ben bemutatott Csillagok Háborújához (EP IV: Az új remény) hasonlítja és a legtöbben azt várják el, hogy olyan legyen. Emlékeztek, amikor 1999-ben kijött az előzménytrilógia első része, a Baljós Árnyak? Mindenki fel volt háborodva, hogy az eredeti trilógiához képest mennyivel másabb, Lucas mennyire bátran hozzá mert nyúlni a speciális effektekhez, ahhoz képest, hogy a régi filmekben szinte mindent makettekkel és bábokkal oldottak meg. Nekem kimondottan tetszett, hogy merészebb és modernebb volt és a Star Wars univerzumának egy másik arcát is, egy fényűzőbb, Birodalom előtti világot is megmutatott. Jó, az tény, hogy azt nem bántam, hogy Jar-Jar Binks a további két filmben jóval kevesebb szerepet kapott.

Amúgy azt vettem észre, hogy az előzmény trilógia lezárása után 13 évvel már sokkal jobb élmények jönnek elő azokkal a filmekkel kapcsolatban. Személy szerint nekem a Sithek bosszúja nagy kedvencem, annak ellenére, hogy az egész film egy kék háttér előtt játszódott, kivéve a Tantive IV fedélzetét. Az az egyetlen díszlet volt csak ott megépítve. Még egy picit visszatérve a Baljós árnyakhoz, nekem annyi volt ott sokak problémája, hogy túl sok politika került bele. Nekem ez még tetszett is benne, hogy tulajdonképpen egy kitalált világban is a politikai okok miatt törhet ki egy háború és nem csak azért, mert jók és gonoszok vannak. Maga Palpatine története pedig zseniálisan ki lett dolgozva azzal, hogy olyannyira manipulálta a dolgokat, hogy végül mindkét oldalnak ő volt a vezetője, tulajdonképpen bárhogyan is alakult volna a végkimenetel, ő mindenféleképpen nyert volna.

Az új Disney Star Wars filmek közül való igaz, hogy az Ébredő erő nem sikerült túl jóra. Az volt az első olyan Star Wars film, ahol már azt vártam, hogy mikor lesz vége. Sokak jót nosztalgiáztak, hiszen újra felbukkant Han Solo és a Millenium Falcon, jah és nem mellesleg felrobbantottak ismét egy bazi nagy katonai támaszpontot (olyan ismerős valahonnan a sztori). Nekem az kevésbé jött be. Unalmas volt és lapos. Majd 2016 decemberében jött a Rogue One, ami a Star Wars univerzumában játszódik egy mellékszálon. Itt is nosztalgiázhattunk, hiszen a CGI technológia segítségével ismét találkozhattunk Tarkin admirálissal, a fiatal Leia hercegnővel és Darth Vaderrel. Ebben a filmben nem voltak jedik, nem voltak sithek. Nem volt értelmetlen fénykard suhogtatás. Ez egy kimondottan jó háborús film volt.

Mindegyik trilógia más és más és akárki fogja csinálni a Star Wars filmeket, az soha nem lesz olyan, mint az eredeti trilógia, de ez így van jól. El kell fogadni, hogy változik a világ és a filmkészítés is. Mondjuk nekem jobban tetszett volna, ha a régi, könyv vagy PC játékok formájában elkészült történeteket filmesítik meg. Szívesen láttam volna filmvásznon a Thrawn trilógiát, vagy Kyle Katarn életét.

Összességében én ki voltam egyezve az új epizóddal, sokkal jobban örültem, hogy így folytatódott a főhősök sorsa. A filmzene ismét ott volt a toppon, ami nekem azért is jobban tetszett, mint az előző filmben, mert John Williams vissza mert nyúlni az előző két trilógiában használt zenei motívumokhoz.

El kell mondanom még azt is, hogy már nagyon várom a májusban megjelenő Han Solo spin-off filmet is.

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s